Perbezaan penting antara herba yang segar dan Kering

Perbezaan penting antara herba yang segar dan Kering

Herba dan rempah-ratus berbeza yang banyak telah lama dikenali bukan sahaja untuk menambah perisa kepada makanan, tetapi juga memberi manfaat besar kepada kesihatan. Herba secara amnya mengandungi minyak semula jadi yang boleh membantu badan melawan penyakit kencing manis, kanser dan pelbagai penyakit lain. Semasa ia adalah benar bahawa kering dan segar herba kedua-duanya mempunyai manfaat kesihatan amazing, yang segar dikatakan lebih berkuasa dari segi memberikan badan rasa dan nutrien yang diperlukan.

Khasiat pemakanan

Perbezaan utama antara herba kering dan segar terletak pada potensi dan keberkesanan herba ini. Dalam kes serbuk essiac, sebagai contoh, proses pengeringan sebenarnya menjadikan herba yang kehilangan sejumlah besar minyak pati. Ini kemudian boleh mengakibatkan rasa berkurang herba. Dari segi khasiat yang terkandung dalam herba, herba segar menawarkan jumlah yang lebih tinggi nutrien dan antioksidan berbanding orang-orang yang kering.

Manfaat herba

Beberapa kajian telah dijalankan mengenai kesan-kesan baik yang herba pada tubuh manusia. Dengan minum teh essiac, sebagai contoh, anda mungkin akan mengalami kelegaan daripada sakit sendi. Sementara itu, menggunakan oregano yang segar atau kering dan tumbuhan boleh mengurangkan pengambilan sodium. Ini juga akan membantu dalam pengurangan lemak di dalam badan. Lazimnya bercakap, herba ini juga mengandungi pelbagai khasiat pemakanan penting yang memainkan peranan besar dalam pencegahan kerosakan sel-sel oleh radikal bebas. Terdapat banyak faedah-faedah anti-radang dari herba kering dan segar serta, yang akan mengurangkan gejala kencing manis dan berlakunya penyakit jantung.

Jenis-jenis herba

Walaupun ia telah terbukti bahawa herba segar menawarkan faedah-faedah yang terbaik untuk kesihatan seseorang, orang mendapati ia lebih praktikal untuk menggunakan versi kering herba. Menggunakan serbuk essiac khususnya adalah jauh lebih mudah berbanding benar-benar membuat minuman daripada herba ini. Begitu juga benar bagi cayenne kering dan kunyit Kering, iaitu lebih baik daripada orang-orang yang segar kerana ia boleh menambah lebih banyak aroma dan rasa ke resipi.

Penggunaan

Memandangkan besar perbezaan dalam keberkesanan herba kering dan segar, ia masuk akal untuk mengatakan bahawa mereka juga perlu digunakan pada masa yang berlainan dan jumlah semasa memasak. Kajian menunjukkan bahawa herba segar seperti pasli, dill pr basil mesti ditambah kepada makanan ketika ia hampir dimasak. Tetapi dalam kes rosemary atau thyme, mereka boleh dimasukkan ke dalam makanan kira-kira 20 minit sebelum ia benar-benar dimasak.

Menyimpan

Herba kering secara semula jadi mempunyai kemudahan terbesar untuk memasak sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, ia adalah sangat penting bahawa mereka akan diganti sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Apabila herba kering akan disimpan dan disimpan selama hampir setahun, herba ini mempunyai herba yang mempunyai kecenderungan untuk mengurangkan potensi mereka dan flavor juga. Hasilnya, herba ini juga mungkin mempunyai kurang manfaat kesihatan. Pastikan bahawa anda juga Menyimpan herba, sama ada kering atau segar dari cahaya matahari langsung, udara dan lembapan. Melakukan hal ini akan memastikan bahawa potensi dan rasa herba kekal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *