Perbezaan jenis-jenis Vaginismus

Perbezaan jenis-jenis Vaginismus

Ramai wanita yang mengalami Vaginismus adalah tidak sedar mengenai pelbagai jenis Vaginismus. Malah, Terdapat dua jenis Vaginismus, yang menjejaskan wanita semua peringkat umur. Ini adalah, Vaginismus utama dan Vaginismus sekunder. Jika anda juga mengalami Vaginismus maka ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui jenis Vaginismus anda telah dibangunkan. Ia adalah lebih baik untuk mengesahkan sama ada anda mempunyai Vaginismus sekunder atau primer kerana ia akan membantu anda dalam merawat keadaan yang lebih berkesan dan juga pada kadar yang lebih cepat. Di sini, kita akan membincangkan dua jenis ini secara terperinci.

Vaginismus utama

Jika anda telah mengalami kesakitan ketika mengadakan hubungan seks buat pertama kalinya atau tidak pernah mampu untuk memasukkan sesuatu ke dalam faraj anda maka ia bermakna bahawa anda telah membangunkan Vaginismus utama.

Sebab-sebab:

Penyebab Vaginismus jenis ini adalah psikologi serta fizikal. Sebab-sebab fizikal termasuk malang lepas pengalaman seksual seperti rogol atau penderaan seksual manakala ketakutan atau kebimbangan dengan pemikiran mempunyai sikap negatif terhadap seks dan seks adalah sebahagian daripada psikologi menyebabkan plumbum yang utama Vaginismus.

Kelaziman:

Jenis ini adalah lebih biasa di kalangan wanita dalam kumpulan umur 15-25 kerana ini adalah zaman dimana anak-anak gadis atau wanita mempunyai hubungan seks buat pertama kalinya atau cuba memasukkan tampon ke dalam vagina mereka.

Vaginismus sekunder

Jika anda dapat lebih awal mempunyai hubungan seks tanpa mengalami kesakitan tetapi kini mengalami kesakitan semasa hubungan seks, maka ia bermakna bahawa anda sedang mengalami Vaginismus sekunder.

Sebab-sebab:

Sebab-sebab di sebalik jenis Vaginismus ini kebanyakannya fizikal dan termasuk jangkitan yis, tekanan yang teruk kepada faraj semasa penghantaran kanak-kanak dan lain-lain perkara-perkara yang menyebabkan ketegangan faraj atau pembukaan faraj.

Prevalens Vaginismus sekunder:

Jenis ini adalah lebih biasa di kalangan wanita dalam kumpulan umur 25-50.

Rawatan Vaginismus sekolah rendah dan menengah

Rawatan untuk jenis Vaginismus adalah hampir sama. Jika anda mengalami Vaginismus sekunder, anda akan menjalani fizikal dan rawatan psikologi yang digunakan untuk merawat Vaginismus utama yang sama. Rawatan ini termasuklah kaunseling tentang seks, terapi behavioral, senaman Kegel, senaman fokus sensate, dilasi faraj dan sebagainya. Pelbagai rawatan pelengkap seperti Hypnosis, akutekanan dan lain-lain boleh juga digunakan untuk merawat kedua-dua jenis Vaginismus.

Masa yang diperlukan untuk merawat Vaginismus sekolah rendah dan menengah

Tempoh di mana seorang wanita akan dapat menghilangkan keadaan mungkin berbeza sedikit. Ini adalah kerana seorang wanita dengan jenis Vaginismus sekunder boleh mempunyai peluang yang sedikit untuk pulih dengan lebih cepat dan lebih awal daripada yang mengalami Vaginismus utama; keupayaan wanita itu dengan Vaginismus sekunder untuk melakukan hubungan seks yang menyakitkan pada masa lalu boleh membantu beliau dalam menyelesaikan keadaan dengan cepat. Walau bagaimanapun, lain-lain faktor seperti kesihatan keseluruhan wanita, dedikasi beliau ke arah melengkapkan program rawatan dan sokongan daripada rakan kongsi juga boleh memainkan peranan yang penting dalam menentukan masa yang di mana wanita boleh merawat keadaan beliau.

Ini adalah dua jenis Vaginismus, yang melibatkan wanita. Untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik untuk Vaginismus, ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui jenis Vaginismus anda mengalami dan kemudian mengambil langkah-langkah yang perlu untuk menghapuskan keadaan dengan menjalani program rawatan yang tepat. Program rawatan yang terbaik, yang anda perlu untuk mengatasi keadaan Vaginismus adalah satu yang akan membantu anda untuk merawat keadaan anda sendiri dan tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada anda juga untuk faraj anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *