Perbezaan jenis-jenis Littmann Stethoscopes

Perbezaan jenis-jenis Littmann Stethoscopes

Stethoscope yang merupakan alat perubatan yang digunakan oleh profesional kesihatan yang digunakan untuk tujuan auscultation, yang adalah satu proses mendengar bunyi-bunyi dalaman badan pesakit. Seluruh proses ini kerana ramai orang tahu termasuk dalam pemeriksaan fizikal, doktor yang memeriksa pesakit jantung, paru-paru, dan juga kawasan abdomen.

Auscultation yang berkesan untuk membantu banyak untuk recognization sebenar penyakit pesakit, selain boleh menyebabkan rawatan yang sesuai. Di samping itu kemahiran doktor dan pengalaman klinikal, ketepatan stethoscope dalam penggunaan dan keupayaan untuk menyampaikan dengan betul bunyi dalaman badan pesakit adalah penting, dan itulah sebabnya majoriti profesional kesihatan bergantung stethoscope yang terbaik di pasaran – Littman stethoscope.

Diiktiraf selepas Profesor David Littmann, pakar jantung sekolah perubatan Harvard terkenal yang mencipta stethoscope beliau pada tahun 1963, alat perubatan ini diraikan dengan ketara bagi dengan prestasi, nilai ditambah accurateness. Pada tahun 1967 3M diambil doktor. Littmann di firma, Cardiosonics Inc., dan terus membangun dan meningkatkan stethoscopes ini di bawah nama produk Littman, dengan kemajuan tersebut sebagai instrumen mengurangkan bunyi bising ambien moden yang keadaan penerimaan bilik mengganggu dan bunyi-bunyi tambahan secara purata sebanyak 75% (-db dua belas) bermula dengan julat praktikal diafragma serta daripada loceng. Selain daripada ini, Littmann stethoscopes adalah sangat berguna, sebahagiannya disebabkan oleh ciri-ciri boleh Tala diafragma yang membolehkan pengguna untuk beralih daripada mod loceng ke mod diafragma dan sebaliknya dengan hanya menukar tekanan pada bahagian dada.

Littman stethoscope telah berkembang dengan banyak dalam pelbagai versi dan jenis, mengikut penggunaan biasa yang diperlukan oleh pelbagai pakar-pakar kesihatan, kardiologi, jururawat, pakar-pakar perubatan keluarga, Pediatrik, dan lain-lain. Berikut adalah senarai stethoscopes Littmann yang paling popular di pasaran:

Littman klasik II SE – inilah gaya Tempahan digunakan, tambahan pula ia menggunakan 3M yang membezakan boleh Tala diafragma yang bertujuan untuk sambutan frekuensi rendah dipertingkatkan termasuk permit-permit yang mengesan kedua-dua tinggi dan rendah bunyi tanpa memerlukan untuk berpaling dada-sekeping.

Littman kardiologi III – model tertentu adalah agak mencukupi untuk mengukur denyut hujung lidah dan mendengar di lunds. Selain itu, versi ini keutamaan physcians penjagaan primer, berkat diafragma yang bersaiz kanak-kanak. Littman III cenderung untuk kehilangan sebuah loceng tetapi oleh menyedihkan mengeluarkan arahan sama ada skop yang begitu juga bell. Kualiti keseluruhan menjadikannya pilihan utama pelajar sekolah perubatan.

Littman Sarjana klasik II – versi tertentu ini adalah halangan bunyi percuma lagi dalam suasana yang kuat, seperti sebuah bas. Ciri-ciri khas ini membolehkan pakar perubatan yang bekerja di luar mungkin di klinik bergerak atau persekitaran bising yang lain mendengar.

Littman ringan II SE – ini adalah jenama ideal yang direka untuk kegunaan perubatan asas, triase awal serta penilaian yang utama. Dengan harganya yang peringkat rendah, skop ini menawarkan stethoscopes alternatif untuk bersama jururawat yang berkualiti tinggi.

Littman Pilih – stethoscope peperiksaan yang biasa dengan reka bentuk muka tunggal boleh Tala dada-sekeping. Ia bertindak dalam julat frekuensi rendah dan frekuensi tinggi, dan boleh diperibadikan dengan anda-pilih monogram yang diperbuat daripada singkatan 3.

Lebih banyak jenis stethoscope Littman telah diakses, seperti elektronik, Pediatrik, mengajar selain daripada haiwan. Mendengar badan kedengaran dan pelancaran isyarat mereka adalah satu kemahiran sebenar yang dikuasai oleh doktor terlatih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *