Perbezaan di antara buasir dan Anal Fissures, dan bagaimana untuk merawat mereka

Perbezaan di antara buasir dan Anal Fissures, dan bagaimana untuk merawat mereka

Walaupun buasir dan anal fissures keadaan yang berbeza, mereka sering disalahanggap sebagai keadaan yang sama. Sebab bagi yang demikian adalah syarat-syarat kedua-dua ini mempunyai tanda-tanda dan rawatan yang sama. Buasir pada satu tangan berlaku apabila urat-urat di dubur membesarkan atau menjadi bengkak. Fissure dengan dubur, ini lusuh yang berlaku di dalam lapisan dubur. Lapisan dubur ini juga dikenali sebagai anoderm itu. Walaupun buasir boleh menyebabkan air mata di anoderm itu, ianya tidak perlu bagi lusuh yang hadir untuk seseorang disahkan menghidap buasir. Tetapi yang lusuh yang sebenar telah berlaku sebelum seseorang boleh disahkan sebagai suatu fissure dubur.

Gejala-gejala buasir dan Anal Fissures

Gatal-gatal di dubur, pendarahan pada dubur, pembentukan nanah di dubur, dan sakit bila menggunakan bilik mandi, akan gejala-gejala paling biasa buasir dan anal fissures. Kerap tidak akan ke tandas apabila anda mempunyai dorongan untuk pergi selalunya boleh mengakibatkan buasir dan anal fissures. Semakin lama najis itu kekal dalam anda dubur saluran, keras dan kering ia menjadi, yang menjadikan ia lebih sukar untuk melepaskan dengan masa. Jika anda sentiasa menangguh pergerakan usus anda maka anda berpeluang baik sama ada buasir atau fissure dubur untuk. Begitu juga, buasir atau fissure dubur yang boleh membangunkan bila anda selalu duduk di dalam tandas bagi tempoh masa yang lama. Ini adalah kerana duduk di atas tandas meletakkan tekanan tambahan lapisan dubur dan ini boleh menyebabkan ia usang.

Punca-punca buasir dan Anal Fissures

Buasir dan anal fissures adalah juga lebih cenderung untuk membangunkan jika satu mengekalkan diet yang penuh dengan najis-pengerasan makanan hasil tenusu, karbohidrat yang putih dan buah-buahan juga. Untuk melawan ini, diet seseorang itu perlu merangkumi makanan yang tinggi serat. Berserabut makanan seperti gandum dan bran membantu memudahkan pergerakan usus yang licin dan lebih kerap. Satu juga harus meningkatkan pengambilan air yang juga akan membantu untuk mencegah buasir dan anal fissures.

Individu boleh menjadi lebih terdedah untuk mendapat buasir atau anal fissures apabila mereka memasuki peringkat tertentu dalam hidup seperti semasa mengandung dan usia. Ibu-ibu mengandung atau wanita hamil yang menanggung kanak-kanak boleh membangunkan buasir atau anal fissures kerana rahim mereka perlu menyokong berat badan tambahan dan yang menyebabkan tekanan pada lapisan dubur. Ini boleh menyebabkan urat-urat dubur menjadi radang atau membesarkan atau pun air mata kerana tekanan ini. Bagi mereka di 60s mereka atau lebih tua, lapisan dubur mereka boleh menjadi lemah dan nipis yang boleh membuat ia lebih mudah terdedah kepada terkoyak.

Rawatan buasir dan Anal Fissures

Mengenai rawatan buasir dan anal fissures, ini boleh dirawat melalui kaedah perubatan dan semula jadi. Terdapat ubat-ubatan yang menukarkan suppositories dan emollients yang boleh mengurangkan kesakitan dan bengkak. Terdapat juga kaedah semulajadi termasuk kerap menyelami dubur dalam penyelesaian limpahan (juga disebut sebagai mengambil mandi Sitz) dan mengelap penyihir hazel ke kawasan radang yang membantu mempercepatkan proses penyembuhan. Jika terdapat buasir yang teruk atau anal fissures, sila lawati doktor anda untuk mendapatkan diagnosis yang tepat untuk keadaan anda dan memastikan anda mendapat rawatan yang terbaik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *