Perbezaan antara Rhinoplasty dan Septoplasty

Perbezaan antara Rhinoplasty dan Septoplasty

Rhinoplasty merujuk kepada satu prosedur yang bercadang untuk membetulkan kecacatan hidung. Ini dianggap sebagai salah satu yang tertua dan paling popular kosmetik prosedur pembedahan. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk membetulkan septum yang menyeleweng atau bonggol yang hidung. Ia juga dilakukan untuk membentuk hidung, untuk mendapatkan penampilan yang ditetapkan lebih symmetrically.

Kebiasaannya, pembedahan ini dilakukan untuk tujuan estetik dan melibatkan sama ada mengurangkan hidung besar atau peningkatan jambatan hidung. Kedua biasanya dilakukan dengan menggunakan pelbagai implan, yang rawan atau tulang, bergantung kepada kes pelanggan dan pakar bedah pengalaman dalam menggunakan bahan tersebut.

Rhinoplasty boleh dilaksanakan di bawah 3 teknik iaitu: terbuka, ditutup dan teknik penyampaian. Terbuka dan kaedah tertutup, perbezaan utama adalah yang boleh. Incisi bekas itu diletakkan di dalam hidung sementara incisi yang dicipta di dalamnya. Walau bagaimanapun, teknik tertutup dikenali sebagai lebih cepat daripada kaedah yang terbuka kerana ia menyediakan yang lebih baik bermakna re-shaping yang cartilages dan rangka tulang hidung di.

Manakala rhinoplasty boleh dilakukan dalam pelbagai cara, Septoplasty hanya boleh dibuat dalam satu kaedah yang tunggal.

Septoplasty adalah satu prosedur hidung yang melibatkan pembetulan kontur septum kami. Septum itu pertained sebagai bahagian tengah hidung kami; Ia adalah jalan yang memisahkan lubang hidung 2 apart. Prosedur yang dilakukan untuk membetulkan septum untuk diletakkan dengan betul. Ia juga penting untuk membaiki masalah tersebut kerana jika ia kekal uncorrected, ia tidak dapat melaksanakan peranannya.

Septoplasty yang kadang-kadang dilakukan kepada orang yang telah mengalami rhinoplasty yang gagal, yang mana ia bertujuan untuk mengurangkan saiz hidung. Perubahan tersebut boleh telah dikurangkan udara diambil oleh badan, menyebabkan kepada kesukaran dalam pernafasan. Oleh itu, ia memerlukan pembedahan pembetulan segera yang perlu dilakukan oleh pakar bedah kosmetik yang berlesen.

Kebanyakan orang tidak sedar bahawa septum itu tidak fungsi-fungsi berikut: memperkukuhkan hidung, menyandarkan membran mukus hidung dan mengambil kawalan pengaliran udara sementara kita bernafas. Oleh itu, sekiranya septoplasty tidak dilakukan atau tidak dilakukan, ia boleh mengganggu pengaliran udara hidung yang agak berbahaya. Lebih-lebih lagi, kerana pernafasan yang terjejas, badan kekurangan oksigen yang diperlukan untuk hidup.

Sama ada anda memilih untuk menjalani rhinoplasty atau septoplasty, kedua-duanya perlu mempunyai penilaian 1966 dan selepasnya. Dalam kebanyakan kes, orang-orang yang mengalami keadaan perubatan yang tidak dibenarkan untuk menjalani prosedur. Ubat-ubat sebelumnya anda juga dicatatkan untuk memastikan keselamatan dan menghapuskan kemungkinan kesan-kesan buruk yang mengungkapkan. Selain itu, prosedur kedua-duanya memerlukan ubat pelali semasa prosedur.

Oleh itu, sama ada prosedur yang anda mahu untuk melaksanakan, anda perlu berunding dengan seorang pakar bedah yang berpengalaman luas. Kerana kedua-duanya memerlukan kemahiran kritikal, pengendalian berhati-hati dan ketepatan yang hebat, anda perlu memilih seseorang yang boleh memberikan anda keputusan terbaik. Ada banyak website pembedahan kosmetik secara online yang boleh membantu anda dalam menerangkan prosedur-prosedur ini. Anda boleh meminta apa-apa mengenai pekerjaan hidung untuk membersihkan fikiran anda dan membantu anda membuat keputusan.

Secara keseluruhannya, perbezaan di antara rhinoplasty dan septoplasty adalah seperti berikut: bekas boleh dilakukan di bawah 3 cara yang berlainan manakala yang kedua adalah dihalang dalam kaedah tunggal. Rhinoplasty dilakukan untuk tujuan estetik atau pembetulan sementara septoplasty adalah semata-mata khusus untuk hidung-tanya yang memerlukan pembaikan yang perlu. Selain itu, septoplasty selalunya akan mengikut selepas prosedur rhinoplasty yang tidak begitu baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *