Perbezaan antara penyokong gigi seramik dan logam

Perbezaan antara penyokong gigi seramik dan logam

Pendakap gigi, juga dikenali sebagai aplians, dikenakan keganjilan gigi yang betul dan kecacatan. Kadang-kadang, orang-orang gigi tumbuh di daripada penjajaran, dan oleh itu, sokongan tiruan diperlukan untuk menyelaraskan mereka. Penyokong gigi juga akan digunakan untuk membetulkan garisan rahang yang tidak sejajar, gigitan dan di bawah gigitan. Kemungkinannya adalah, anda akan disajikan dengan beberapa jenis pendakap gigi untuk memilih, seperti metallic, seramik dan walaupun bersalut emas. Mari kita telah lihat tersebut secara terperinci.

Pendakap logam

Kurungan logam adalah salah satu daripada jenis yang paling terkenal dan telah digunakan selama bertahun-tahun untuk menyelaraskan senyuman. Ini dibuat daripada keluli tahan karat dan malah satu aloi dengan titanium nikel. Sebelum ini, logam kurungan yang lebih besar dan chunky saiz. Pada masa ini, anda akan menemui versi yang lebih kecil dan lebih kontemporari, yang akan menyebabkan kerengsaan ke bibir. Kurungan logam dengan band yang berwarna-warni yang dilampirkan juga boleh didapati dan ini boleh digunakan bagi menggantikan pendakap logam yang tipikal.

Pendakap seramik

Kurungan seramik dihasilkan daripada seramik atau, kadang-kadang, walaupun plastik. Sebagai warna daripada seramik kurungan seperti warna semulajadi gigi, mereka akan kurang kelihatan. Kadang-kadang, orang tidak akan perasan bahawa anda memakai pendakap. Walau bagaimanapun, setiap orang mestilah peka bahawa berlebihan kari, kopi, wain, serta rokok boleh menyebabkan pendakap seramik untuk blemish.

Betul-betul Apakah persamaan dan perbezaan antara logam dan seramik kurungan? Mana satu patut digemari berbanding yang lain? Marilah kita mengambil satu renungan metal braces vs seramik pendakap. Baca lebih lanjut mengenai rawatan ortodontik ini:

Pendakap logam seramik pendakap Vs

Kelebihan utama kurungan seramik ke atas logam kurungan adalah pendakap seramik tidak menyebabkan kotoran pada gigi. Pendakap logam terkenal kerana menyebabkan mengotorkan permukaan gigi anda, dan atas sebab itu, tidak patut ditimbulkan oleh kebanyakan pesakit.

Walaupun penyokong gigi biasanya digunakan oleh kanak-kanak dan remaja, orang tua kadang-kadang mungkin mempunyai keperluan untuk memakai pendakap juga. Kurungan seramik yang sering dikehendaki oleh berkembang up untuk mereka melihat dan merasa. Kurungan seramik boleh didapati dalam warna “gigi biasa”, mereka boleh memberi anda rupa yang bagus, dan atas sebab ini, adalah lebih mudah daripada logam logam.

Walaupun pendakap logam mungkin kelihatan mahal, merekalah yang paling berpatutan daripada tandan. Seramik kurungan, di sisi lain, kos banyak kurungan yang lebih daripada logam. Pada masa yang sama, jika rawatan mengambil masa yang lebih lama, harga boleh naik lebih dari pada mulanya dinyatakan. Di samping itu, logam pendakap akan banyak yang lebih berdaya tahan daripada kurungan seramik. Salah satu kelemahan lain kurungan seramik adalah bahawa mereka sudah rapuh, dan mereka mempunyai kecenderungan yang tinggi untuk berehat atau cip. Jika anda penyokong gigi retak, anda akan perlu menghabiskan wang tambahan. Begitu juga, pendakap yang diperbuat daripada plastik yang cenderung untuk merendahkan dengan mudah.

Apabila membandingkan pendakap seramik untuk logam kurungan, satu benar-benar harus peka bahawa logam pendakap adalah sedikit lebih cekap daripada rakan-rakan mereka yang seramik. Walaupun pendakap logam tidak akan menarik, ia pasti membantu menjajarkan gigi cepat. Kerana ia tahan lama, logam pendakap boleh juga dipakai oleh sesiapa untuk apa-apa amaun masa, manakala kurungan seramik mempunyai had tertentu. Sebagai contoh, hal ini tidak menyarankan bahawa terlibat mendapatkan kurungan seramik.

Kurungan seramik dan logam kurungan, kedua-duanya mempunyai kebaikan dan kelemahan mereka sendiri. Jika anda masih keliru antara seramik pendakap vs pendakap logam, ia benar-benar adalah lebih baik untuk berjumpa pakar ortodontik, supaya mereka boleh membantu anda membuat keputusan Apakah jenis penyokong gigi akan menjadi paling sesuai untuk anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *