Perbezaan antara pengasuh dan pengasuh – tahu siapa untuk Penyewaan

Perbezaan antara pengasuh dan pengasuh – tahu siapa untuk Penyewaan

Mencari seseorang untuk menyediakan penjagaan kanak-kanak untuk keluarga anda? Jika ya, anda mungkin akan mempertimbangkan pengambilan pengasuh atau baby-sitter yang. Walaupun ia mungkin berbunyi serupa, mereka banyak berbeza dengan tanggungjawab kerja mereka. Artikel ini sheds cahaya pada perbezaan antara pengasuh dan pengasuh.

Apa yang membuatkan pengasuh?
Pengasuh adalah seorang profesional yang diupah untuk menjaga keluarga kanak-kanak/kanak-kanak. Penjagaan pengasuh adalah pekerjaan sepenuh masa dan tanggungjawab berbeza-beza bergantung kepada umur kanak-kanak serta keperluan spesifik dalam keluarga. Walaupun tanggungjawab utama untuk pengasuh untuk memupuk kanak-kanak, kerja pengasuh moden juga merangkumi pemantauan kanak-kanak, merekabentuk aktiviti-aktiviti yang membantu dalam pembangunan keseluruhan (peribadi dan sosial) kanak-kanak, penjadualan bermain aktiviti, mengambil dan menjatuhkan dari pelbagai aktiviti, membantu dengan kerja rumah, dan sebagainya.

Bergantung kepada jenis peranan dan tanggungjawab keluarga adalah mencari pengasuh, bergantung atas jenis keluarga akan memilih pengasuh. Berikut adalah beberapa contoh:
•Live masuk pengasuh: pengasuh berlakunya berperanan untuk menyediakan penjagaan sepenuh masa, rumah kanak-kanak. Pengasuh berlakunya mengambil tanggungjawab sepenuhnya untuk kanak-kanak. Dari bangun mereka pada waktu pagi untuk meletakkan mereka tidur pada waktu malam, pemakanan dan penyediaan makanan, penjagaan diri seperti mandi, mencuci pakaian dan bilik mereka, dia akan melakukan segala-galanya yang berkaitan dengan penjagaan untuk kanak-kanak.
Nanny masuk •Live: pengasuh live masuk saham hanya sebahagian daripada tanggungjawab sebagai pengasuh berlakunya. Pengasuh keluar hidup akan hanya bertanggungjawab terhadap kanak-kanak semasa waktu kerja beliau, secara umumnya untuk kira-kira 6 hingga 8 jam sehari.
•Nanny saham: saham pengasuh yang merujuk kepada perkongsian pengasuh dengan keluarga dua atau lebih. Dia bekerja sambilan dengan setiap keluarga penyayang kepada kanak-kanak pada masa yang berlainan hari.

Kerana menjadi pengasuh adalah dianggap profesion yang, kelayakan, pengiktirafan dan latihan yang diperlukan/dikehendaki oleh pengasuh profesional mungkin berbeza-beza antara negeri-negeri dan satu negara ke negara.

Pengasuh adalah orang yang perkhidmatan yang kadang-kadang digunakan untuk kanak-kanak/kanak-kanak. Perkhidmatan pengasuh kebanyakannya dicari pada hujung minggu atau waktu malam. Remaja atau pelajar kolej sering mengambil peranan pengasuh. Bilik-bilik ini dilengkapi apabila khidmat mereka diperlukan.

Perbezaan yang utama:
Pengasuh secara amnya mempunyai jadual yang ditetapkan dan tanggungjawab yang lebih banyak dalam Menjaga Kanak-kanak dari pengasuh. Pengasuh, selalunya akan mewujudkan lebih banyak hubungan yang lebih kukuh dengan kanak-kanak dan keluarga kerana dia menghabiskan lebih banyak masa dengan keluarga daripada pengasuh akan. Pengasuh biasanya muda, dan sering mempunyai sangat sedikit pengalaman dengan penjagaan kanak-kanak, manakala pengasuh sering lebih tua, mempunyai beberapa tahun pengalaman dan sering mempunyai beberapa jenis latihan (bantuan CPR/First, perkembangan kanak-kanak, dll).

Tanggungjawab: Walaupun peranan tugas dan tanggungjawab pengasuh dan pengasuh berbeza-beza bergantung kepada keluarga dan keperluan mereka, Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat:
•While pengasuh biasanya akan mempunyai jadual set yang sama setiap minggu, sama ada ia menjadi sepenuh masa, separuh masa, atau berlakunya, pengasuh selalunya hanya digunakan sekali-sekala.
•While menjaga, peranan pengasuh merangkumi pemantauan anak-anak, menjaga mereka dilayan, pemakanan mereka, dan menjaga mereka sehingga ibu bapa mereka pulang, biasanya untuk tempoh masa yang singkat.
•Satu pengasuh kadang-kadang mungkin perlu mengendalikan peranan yuran, pemandu dan tukang masak, manakala pengasuh yang secara amnya tidak dijangka untuk mengendalikan peranan sebegini.

Pembayaran: Pampasan adalah satu lagi perbezaan antara pengasuh dan pengasuh. Oleh kerana pengasuh secara amnya mempunyai kurang pengalaman dan akan hanya berfungsi untuk tempoh masa yang terhad, pengasuh yang kadar upah adalah sering kurang daripada pengasuh. Bilangan jam mereka akan bekerja dan kerja tugas-tugas dan tanggungjawab perlu juga diambil kira.

Pengasuh, kerana mereka adalah sama seperti pekerja tetap, dibayar secara bulanan atau pada kadar setiap jam berdasarkan Perjanjian mereka. Selain itu, pengasuh juga boleh menikmati faedah-faedah insurans kesihatan, dibayar percutian/daun, lebih masa bayaran, dan lain-lain.

Cukai: Pengasuh sering dianggap rumah pekerja, manakala pengasuh sebagai bekerja sendiri. Potongan cukai juga bergantung kepada pendapatan tahunan daripada pengasuh/pengasuh.

Siapa untuk Penyewaan:
Memilih pengasuh atau pengasuh akan bergantung sepenuhnya pada keperluan dan kehendak kerja.

Jika anda adalah ibu bapa, pengasuh dipercayai menyewa adalah pilihan yang sangat baik. Pengasuh berlakunya bukan sahaja mengambil penjagaan anak anda tetapi juga membantu anda dengan kerja-kerja rumah (dengan persetujuan terlebih dahulu). Jawatan kosong pengasuh meninggalkan anda dengan ketenangan fikiran apabila anda menyedari bahawa kanak-kanak anda adalah dalam tangan yang selamat daripada seorang profesional.

Di sisi, jika anda tidak bekerja tetapi masih memerlukan seseorang untuk menjaga anak anda apabila keluar untuk jangka masa yang pendek (contohnya tarikh malam), maka pengasuh boleh lebih faham.

Agensi rujukan pengasuh yang mempunyai reputasi yang baik yang boleh menjadi sangat bermanfaat dalam memahami keperluan keperluan anda, dan boleh membantu anda memilih pilihan yang tepat untuk keluarga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *