Perbezaan antara bius setempat dan serantau anestesia

Perbezaan antara bius setempat dan serantau anestesia

Bius ini merupakan pembangunan yang agak baru dalam amalan kuno perubatan. Ia adalah tidak sehingga abad yang lalu bahawa doktor dimanfaatkan inhalants dan bahan kimia lain untuk mengurangkan kesakitan. Bagi sebahagian besar, Anestetik yang digunakan untuk membuat prosedur mengganggu lebih selesa untuk pesakit, tetapi ini boleh dicapai dalam beberapa cara.

Anestetik umum boleh menyebabkan tidak sedarkan diri yang pesakit semasa pembedahan. Ini jenis bius digunakan menyempitkannya kerana terdapat pelbagai komplikasi yang boleh timbul semasa pesakit tidak sedarkan diri. Walaupun yang telah banyak perkembangan sains ini sejak awal abad ke-20, ia adalah sering lebih diutamakan berbanding Jauhkan orang bangun semasa prosedur.

Anestetik setempat dan serantau digunakan untuk menghasilkan mendakwa ke kawasan badan jadi seorang doktor atau pakar bedah boleh melakukan kerja-kerja seorang pesakit yang sedang mereka bangun. Ini jenis bius adalah sangat biasa dalam rawatan yang kurang mengganggu daripada pembedahan. Walaupun mereka digunakan untuk tujuan yang sama, Terdapat beberapa perbezaan antara bius tempatan dan serantau, dan setiap kaedah ini lebih sesuai untuk kegunaan tertentu daripada yang lain.

Bius setempat

Anestetik tempatan akan digunakan untuk Halang perasaan dari bahagian-bahagian badan bagi membolehkan pembedahan, mengurangkan kesakitan, atau membuat pemulihan lebih selesa sangat tertentu. Mereka adalah lebih biasa daripada Anestetik serantau kerana ia digunakan untuk rawatan-rawatan yang biasa dan sebagai ubat penahan sakit. Mereka adalah amat popular dalam bidang pergigian, di mana ianya bermanfaat untuk pesakit dapat meletakkan mulut mereka dan vocalize apa-apa masalah.

Ini jenis bius yang biasanya dicirikan oleh saiz kecil di kawasan itu memberi kesan. Suntikan bius setempat hanya boleh kebas saraf gigi sedikit atau kulit sekitar dipotong kecil. Ia biasanya ditadbir melalui pukulan. Walau bagaimanapun, oleh kerana kesannya adalah kebanyakannya topikal, Anestetik tempatan boleh digunakan menggunakan salap atau semburan. Bius ini hanya akan berlangsung jumlah masa yang singkat.

Apabila kawasan tersebut sudah kebas, doktor boleh memulakan prosedur, dan pesakit akan merasa sedikit sakit. Dalam bidang pergigian, Anestetik tempatan sering disuntik sebelum penggerudian cahaya dan lain-lain prosedur yang kecil. Doktor-doktor yang banyak menggunakannya lagi kebas kawasan semasa pembedahan, biopsy yang mengumpul atau semasa menjahit sehingga luka. Ia boleh juga dilaksanakan selepas pembedahan atau trauma untuk mengurangkan sakit di kawasan yang diberikan tanpa membenarkan ubat-ubatan untuk mengedarkan seluruh badan. Teknik ini adalah banyak lebih berkesan untuk mengawal kesakitan yang berterusan.

Kebanyakan Anestetik tempatan akan diperolehi daripada tumbuhan coca. Procaine (yang juga dikenali sebagai Novocain) adalah hanya salah satu daripada bahan-bahan yang banyak dalam kategori ini.

Anestesia Regional

Anestetik serantau digunakan untuk menyekat perasaan dari kawasan yang lebih besar daripada badan. Ubat-ubatan ini boleh digunakan untuk memastikan pesakit bangun semasa pembedahan. Epidurals yang diberikan kepada ibu-ibu semasa bersalin adalah contoh Anestetik serantau. Anestetik yang disuntik ke dalam tulang belakang dan sebilangan besar perasaan rendah separuh badan disekat. Ini membolehkan wanita terus buruh dengan lebih sedikit rasa sakit.

Keadaan ini adalah lebih baik untuk bius am kerana ia tidak menjejaskan seluruh badan. Bagi sesetengah pembedahan, rantau ini menarik, seperti kaki, mata, atau pelvis, boleh anesthetized, dan pesakit boleh menjadi ubat pelali. Teknik ini mengurangkan kesan ke atas paru-paru dan jantung yang sering dilihat semasa am anestesia dan devis perlindungan bahaya memberikan yang tidak sedarkan diri pesakit. Seksyen cesarean boleh juga dilakukan menggunakan bius serantau; ini membolehkan ibu untuk menyaksikan kelahiran anaknya.

Anestesia Regional dicapai dengan menyuntik dos besar tempatan Anestetik atau Anestetik lain ke dalam tulang belakang atau kawasan lain. Kesan yang dikehendaki diperolehi dengan mengawal dos dan tempat suntikan. Anestesia jenis ini juga boleh digunakan untuk merawat kesakitan kronik semasa pemulihan daripada trauma yang serius.

Bekerja bersama-sama

Sebenarnya, ada sedikit yang memisahkan bius tempatan dan serantau daripada keluasan kawasan yang terjejas. Kedua-duanya menggunakan bahan-bahan yang sama untuk keselesaan orang-orang yang menderita, tetapi mereka mempunyai tujuan yang sedikit berbeza. Bius setempat adalah kerugian lebih pendek dan lebih terkawal perasaan bahawa adalah penting untuk prosedur perubatan yang kecil yang kebanyakan rakyat Amerika mengambil untuk diberikan. Anestetik serantau telah membuat pembedahan tertentu kurang berisiko dengan menghapuskan keperluan untuk am anestesia.

Anestetik semua meningkatkan kualiti ubat-ubatan moden dan terus membenarkan doktor untuk memperbaiki kehidupan; Anestetik setempat dan serantau adalah sebahagian besar daripada kejayaan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *