Perbezaan Anatomi kateter kencing oleh jantina

Perbezaan Anatomi kateter kencing oleh jantina

Dalam Sains Perubatan, bidang Urologi adalah lebih penting, membangun kawasan kajian. Rawatan continence dan cathing akan sepasang aspek dalam bidang Urologi yang melibatkan banyak lelaki dan wanita semalam. Sistem kencing lelaki dan wanita adalah anatomically unik; sebab-sebab, gejala, dan produk-produk untuk lelaki dan wanita berbeza-beza bergantung kepada Anatomi individu.
Berikut adalah maklumat gender-spesifik mengenai penjagaan continence dan kateter, gaya kateter dan biasa jenama/jenis-jenis bekalan untuk masing-masing.
Bandingkan/Contrasting lelaki dan wanita perbezaan kateter
Kateter kencing untuk lelaki dan wanita adalah pada asasnya serupa; tiub (biasanya diperbuat daripada getah latex dan silikon, atau gabungan kesemua) yang diletakkan di dalam uretra untuk mengeluarkan air kencing dari pundi kencing, namun struktur kateter yang unik kepada jantina dan keperluan badan. Dengan lelaki, kateter kencing diperkenalkan melalui zakar atau diikat ke luar (luar kateter, dibincangkan di bawah). Dengan wanita, penggunaan kateter mungkin berbeza-beza berdasarkan kedudukan pundi kencing, yang mengubah dengan penuaan, bersalin, obesiti dan sebagainya.
Kateter berselang seli – lurus tiub kateter yang dimasukkan ke dalam laluan urethral dan ke dalam pundi kencing untuk mengalirkan air kencing. Ini juga boleh dipanggil “Robinson kateter”, dan bertujuan untuk penyaliran pundi kencing jangka pendek. Kateter berselang seli biasanya dibina lateks atau silikon. Lelaki berselang seli kateter yang biasanya kira-kira 16 “panjang. Wanita berselang seli kateter akan ketara lebih pendek, sekitar 6 “- 8” panjang dalam. Betul-betul mengapa jenis perbezaan yang besar panjang ini? Jarak dari dalam uretra kepada pundi kencing adalah jauh lebih pendek untuk wanita dari bagi lelaki, jadi kateter yang kecil diperlukan.
Kateter berselang seli paling Popular: Mentor Coloplast diri-kateter wanita kateter steril dengan akhir Luer, kateter wanita Petua lurus diri-kateter, Mentor Coloplast terus Tip 16. Corong akhir lelaki kateter, Rochester Magic3 antibakteria Hydrophilic lelaki berselang seli kateter
Kateter Foley – Foleys akan indwelling kateter yang dibangunkan khusus untuk penggunaan jangka panjang. Kateter Foley terdiri daripada saiz yang mencukupi untuk kedua-dua jantina dan memiliki sebuah belon pada akhir dalaman yang melambung di dalam pundi kencing dengan air yang steril untuk menjaga kateter yang dalam kedudukan. Akhir luar termasuk 2 atau lebih Port (satu saliran, satu belon inflasi).
Kateter Foley paling Popular: Bardia Foley kateter (14 dan 18 Fr.), Mentor-Coloplast Foley 2-cara bersalut silikon lateks kateter (24 dan 28 Fr.)
Coude kateter Petua – Petua coude adalah dalam kebanyakan kes yang digunakan lelaki; ianya bersamaan dengan kateter yang berselang seli, dengan satu perbezaan yang penting. Kateter Coude mempunyai Petua sedikit bent atau melengkung direka untuk membantu kateter yang seperti itu navigates lepas dalam prostat atau perkara-perkara yang menghalang laluan di uretheral laluan ke pundi kencing. (Coude segera kateter boleh juga mempunyai sebuah belon Foley dalam beberapa kes.)
Paling Popular Coude hujung kateter: Mentor-Coloplast diri-Tip Coude zaitun kateter dengan jalur panduan, Bard kateter berselang seli Coude Petua (14 Fr.)
Kateter lelaki luar – juga dipanggil “Kateter kondom” atau “kateter Texas”, luar kateter akan lelaki unit fesyen seperti kondom dan sama ada tali atau melekat pada organ lelaki yang. Mereka mempunyai satu cawangan di hujung yang membolehkan lampiran tiub untuk pengagihan air kencing air kencing kaki beg atau sistem pengumpulan air kencing. Ini biasanya akan memilih untuk lelaki yang mengalami masalah lemah kawalan kencing kencing, seperti inkontinens limpahan. Dan, kerana mereka adalah luar, bahaya UTI diturunkan secara drastik.
Kateter luar paling Popular: Mentor Colplast kebebasan kateter Self-Adhering lelaki kateter, kelebihan celar Mentor Coloplast, Mentor kateter aktif Coloplast, Coloplast Conveen Keselamatan +, Rochester pelbagai Band lelaki kateter, Rochester Ultraflex lelaki luar kateter
Mudah alih kateter kencing – kini terdapat pilihan kateter kencing guna, boleh guna yang direka untuk kedua-dua jantina yang boleh dibeli di pakej individu, steril untuk membuat cathing lebih diangkut dan mudah untuk mereka yang aktif. Pada masa ini terdapat penyelesaian bagi lelaki, luaran dan berselang-seli, untuk menjadikan cathing lebih banyak perjalanan mesra. Bagi perempuan, mungkin kateter kompak, Tempahan mudah alih yang disediakan adalah dalam Coloplast Speedicath padat, yang steril dan bersih, pre-lubed dan guna kateter yang sama saiz dan bentuknya bekas kayu bibir.
Kateter pelancongan paling Popular: Speedicath padat wanita berselang seli kateter, Speedicath lelaki kateter berselang seli, Coloplast Conveen Keselamatan + lelaki luar (khusus untuk lelaki masalah lemah kawalan kencing; memerlukan pusingan beg atau lampiran peranti)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *