Perbandingan tema utama Eric Schlosser dan Martha Nussbaum

Perbandingan tema utama Eric Schlosser dan Martha Nussbaum

Nussbaum percaya bahawa beberapa yang paling “asas elemen kualiti hidup – Kesihatan, pendidikan, kebebasan politik, dan penyertaan dalam pekerjaan, maruah dan kehidupan itu sendiri” dinafikan wanita banyak cara dalam budaya Barat dan bebas-Western. Eric Schlosser dan Martha Nussbaum akan bersetuju globalisasi yang mempunyai kesan yang negatif dan tidak mengambil kira yang menghormati atau hak-hak individu. Eric Schlosser, lawan globalisasi akan menentang globalisasi yang identiti individu dan budaya yang hilang dalam proses yang bertujuan untuk membuat segala-galanya dan semua orang sama.

Martha Nussbaum akan menyokong Eric Schlosser dengan mengatakan bahawa “ia adalah perlu untuk memupuk… untuk membayangkan apa ia adalah seperti untuk berada dalam kasut seseorang yang berbeza membentuk diri anda” (Nussbaum, p. 357). Kedua-dua Schlosser dan Nussbaum akan berkata bahawa seseorang tidak boleh mengenakan satu sistem atau industri, dan lain-lain setiap orang di mana-mana dan menghormati hak-hak individu. Menghormati hak-hak individu sesiapa atau mana-mana sistem mesti nilai kualiti individu. Jadi, apa jenis penyelesaian yang ada untuk dunia yang ditindas kehilangan individualiti, kehilangan hak-hak individu, dan lain-lain berjuang untuk hak-hak yang sama yang dijamin untuk lain-lain yang berlainan bangsa, jantina, jantina, keupayaan, budaya, atau status sosial?

Melalui esei ini Nussbaum dia secara khususnya menekankan pihak berkuasa yang mempunyai orang-orang yang tidak disedari. Ini adalah paralleled dalam cerita Plauen oleh Schlosser. Langkah pertama dalam melawan penindasan adalah untuk mengharamkan bersama-sama untuk suatu sebab yang biasa. Ini adalah apa yang orang lakukan di Plauen apabila mereka menuntut perubahan terhadap Kerajaan Jerman dan tembok Berlin yang ditembak jatuh. Orang-orang yang bersama-sama mencapai lebih. Langkah seterusnya mestilah strategik seluruh dunia menggunakan pendekatan keupayaan seperti yang disyorkan oleh Nussbaum. Pendekatan ini, yang dikenali sebagai essentialism atau budaya universalisme, mengkaji bagaimana orang akan berfungsi, memfokus kepada komponen dan fungsi individu yang bernilai kebanyakan penjagaan dan perhatian, yang akan indelibly termasuk menghormati dan kesaksamaan dalam hak-hak individu manusia dengan yang paling asas dari dignities manusia dan rasa hormat pada terasnya.

Setiap penulis bersemangat berucap masalah penindasan di dunia seperti yang dikenakan ke atas individu (Nussbaum) atau individu dan budaya (Schlosser) oleh institusi yang konservatif dan ideologi, sama ada mereka menjadi negara-negara, budaya atau perniagaan (contoh: Kepenggunaan, Schlosser). Nussbaum pendekatan agenda beliau untuk hak asasi manusia terutamanya melalui undian daripada wanita seluruh dunia, seperti yang dibuktikan dalam penulisan beliau dan hidup. Schlosser halus lagi, menceritakan mendedahkan realiti yang keras daripada kesedaran global dan kesan ke atas individu, budaya dan masyarakat memberitahu cerita dengan motif yang tersembunyi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *