Perasaan tertekan, cepat marah, penat, mungkin kekurangan nafsu seks? Indeks glisemik rendah makanan boleh membantu

Perasaan tertekan, cepat marah, penat, mungkin kekurangan nafsu seks? Indeks glisemik rendah makanan boleh membantu

Adakah anda kerap merasa kelesuan, sentiasa letih, cepat marah dan mungkin kekurangan nafsu seks? Ini mungkin kerana anda sedang menderita daripada keletihan dalam. Selalunya orang yang mengalami keadaan ini menggunakan kopi, minuman ringan yang manis dan perangsang lain untuk menyemarakkan diri mereka pada siang hari.

Kelenjar adrenal akan piramid kecil yang membentuk organ-organ yang duduk di atas setiap buah pinggang di bahagian belakang yang lebih rendah. Semula adrenals melepaskan hormon tekanan mereka sendiri sebagai tindak balas kepada situasi dan keadaan persekitaran tertentu. Mereka mengawal pengeluaran hormon penting yang banyak di dalam badan seperti DHEA, estrogen dan testosteron. Fungsi adrenal yang utama adalah untuk membantu tubuh untuk menangani situasi hidup-threating, atau tekanan. Tindak balas dalam situasi tersebut dengan menentukan jumlah tahap tenaga yang disediakan bagi jawapan yang perlu.

Dalam budaya Barat yang banyak, kerana gaya yang pantas pantas hidup yang banyak dari kita hidup, sebanyak 75 peratus daripada individu-individu mengalami keletihan dalam kadang-kadang dalam kehidupan mereka. Ini berlaku apabila kelenjar adrenal boleh tidak lagi bersaing dengan kadar pengeluaran hormon stres atau tidak bertindak balas kepada permintaan yang berulang-ulang.

Gejala-gejala mungkin termasuk kelesuan yang teruk, light-headedness apabila berdiri, kemurungan, cepat marah, kurang nafsu seks, keletihan dan keresahan umum atau ketidakselesaan. Keadaan ini adalah sering dikaitkan dengan tekanan yang kuat atau berpanjangan, krisis hidup, trauma, dan penyakit kronik.

Bilakah anda semula adrenals bertindak kepada tekanan metabolisme anda mempercepatkan pembakaran nutrien yang lebih banyak daripada yang diperlukan. Dengan dalam keletihan, sel-sel yang telah digunakan lebih daripada kedai-kedai yang nutrien badan anda, mewujudkan kekosongan jawatan pemakanan.

Oleh itu, anda perlu untuk membuka kedai pemakanan dengan makanan yang berkualiti tinggi yang kerap, sekali gus mengelakkan titisan yang rendah dalam gula darah, yang akan membuat perbezaan dalam Kesihatan dan tahap tenaga anda.

Masa Bilakah yang anda makan adalah penting jika anda sedang mengalami keletihan yang dalam. Makan sebelum jam 10.00 pagi untuk memulihkan tahap gula dalam darah habis dari malam sebelumnya. Kemudian Makan tengah hari yang awal sebaik-baiknya sebelum tengahari kerana badan anda akan dengan cepat menggunakan sehingga pagi khasiat. Makan snek sihat antara 2 dan 3 pm untuk mengekalkan diri sendiri sebelum berenang kortisol yang biasanya berlaku antara 3 dan 4 petang. Dan akhirnya, anda makan malam perlu dimakan sekitar 5 dan 6 petang dan snek sihat yang kecil sebelum anda pergi tidur boleh membantu anda mendapatkan melalui gangguan tidur.

Melekat dengan makanan Indeks glisemik yang rendah kerana ini akan sederhana paras gula darah dan insulin respons anda. Di samping itu GI yang rendah juga akan menyediakan badan anda dengan pelbagai nutrien yang diperlukan pada setiap hari. Yang terbaik untuk Elakkan produk yang manis dan terlalu banyak kafein jika boleh.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *