Perangkap testimoni dalam Pr penjagaan kesihatan

Perangkap testimoni dalam Pr penjagaan kesihatan

Dalam blog sebelumnya (tujuh Top Tips untuk Healthcare PR) saya berpendapat bahawa elemen paling penting dalam penjagaan kesihatan PR adalah “dimensi peribadi”. Saya katakan jika anda tidak mempunyai kajian kes peribadi yang menarik atau testimoni maka anda tidak boleh mempunyai kisah perubatan besar – kerana semua cerita perubatan besar mendahului dengan sudut peribadi.

Memang benar di media sosial juga.

Jika anda mempunyai kempen Facebook atau Twitter dan tiada seorang pun yang terlibat dalam ia mengatakan apa-apa yang positif mengenai produk, isu-isu atau kempen maka itu adalah cukup banyak buang masa.

Kerana ingat kempen perhubungan awam yang baik (dan kempen-kempen media sosial yang baik) tidak didorong oleh apa yang anda katakan tentang produk dan isu-isu anda-mereka didorong oleh apa yang orang lain katakan tentang mereka.

Jadi apa yang perlu membuat keputusan Mahkamah Persekutuan yang di mana terdapat laluan Pty Ltd didenda untuk menghina usaha dibuat ke Mahkamah

Keputusan ini datang selepas ACCC dalam mengambil tindakan terhadap Syarikat pada bulan Ogos 2009. ACCC yang berhujah bahawa amalan oleh laluan Alergi pengiriman bertulis postive testimoni pelanggan Laman web, laman Facebook dan Twitter suapan ditubuhkan “false mengelirukan dan memperdaya amalan”.

Sila lihat

Jadi ia menimbulkan beberapa soalan penting tentang kesahihan testimonial dalam media sosial.

Dalam PR tradisional sentiasa ada beberapa “peraturan dalam penglibatan” yang telah dipandu peranan testimonial dalam berita. Ia adalah sentiasa jelas bahawa Testimoni yang terpaksa

· Sah, jujur contoh isu yang dilindungi boleh

· Telah menandatangani dokumen yang mengatakan bahawa mereka memang tidak mengalami keadaan dan mempunyai manfaat yang dikongsi secara umum

· Terlibat dalam proses kerana kepentingan dalam membantu menimbulkan kesedaran atau “membantu orang lain” – bukan kerana mereka telah dibayar yuran

· Bersedia untuk mendedahkan apa-apa bayaran atau imbuhan yang terlibat dalam penyertaan mereka

Dalam media sosial bukanlah agak terurus (kerana orang biasanya menghantar sendiri perkara tentang diri mereka dalam masa nyata) – dan ia adalah berbeza.

Kerana di sini adalah perkara – peranan agen PR dan pelanggan dalam menguruskan halaman Facebook atau laman web yang pergi dari satu menjadi “fasilitator” dalam PR tradisional (iaitu, penggubalan kenyataan media, berhubung dengan wartawan, mencadangkan idea-idea cerita) untuk menjadi seorang penerbit.

Jadi jika anda seorang penerbit domain web berkaitan kesihatan atau akaun media sosial seperti Facebook atau Twitter, maka (sebagai laluan Alergi pengalaman menunjukkan) anda adalah bertanggungjawab terhadap apa yang mendapat posted tiada.

Jika anda telah menjadi cukup cekap selama ini pada mencari kajian kes sah untuk membantu menyokong cerita-cerita editorial yang positif tentang produk dan isu-isu anda, anda mungkin sekarang perlu mendapatkan sama cekap menghapuskan jawatan yang mengelirukan dan unsupportable (Walau bagaimanapun tulen, tulus ikhlas atau positif) dari laman web produk dan laman Facebook anda.

Bahawa Pertahanan itu “hanya PR sayang, Semua sehingga editor” – yang lama tidak lagi akan potong. Kerana ini adalah media sosial – dan melainkan anda telah meninggalkan cara di belakang – anda penerbit sekarang.

Untuk contoh berkesan “permainan berubah” media sosial kempen (yang berhati-hati telah ditapis testimoni sumbangan) pergi ke www.palin.com.au.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *