Peranan sikap pelaburan anda

Peranan sikap pelaburan anda

Ramai orang sering tertanya-tanya mengapa sesetengah menjadikannya dalam pasaran saham dan sesetengah tidak. Mereka kadang-kadang sigh dan berkata, “Mereka mempunyai semua nasib, itulah sebabnya.” Benar, nasib boleh menjadi faktor dalam salah satu kejayaan atau kegagalan dalam pasaran saham. Kerana kebanyakan pakar akan membolehkan, dagangan di pasaran saham adalah amat serupa dengan perjudian. Kedua-duanya melibatkan banyak risiko. Tetapi tidak seperti perjudian, kejayaan atau kegagalan dalam pasaran saham tidak semata-mata bergantung kepada nasib. Ia mempunyai banyak kaitan dengan dua perkara maklumat dan sikap.

Maklumat mempunyai banyak kaitan dengan kejayaan atau kegagalan di dalam pasaran saham. Pertama sekali, maklumat membuat perdagangan saham lebih daripada hanya tekaan. Menganalisis trend boleh membantu pelabur membuat tekaan educated mengenai pelaburan mereka.

Salah satu aspek penting yang sering terjadi tanpa disedari adalah sikap yang betul, para pelabur perlu terhadap pelaburan. Terlalu kerap, pelabur menjadi mangsa kepada jenis salah sikap dalam melabur. Ini membawa kepada keputusan yang salah, impulsif membeli dan menjual. Apakah sikap ini, dan bagaimana sekiranya mereka dapat dielakkan?

1. Ramai pelabur mempamerkan cara yang tidak sabar
Malangnya, ramai pelabur masuk ke dalam campuran hanya kerana mereka berada di bawah kesan bahawa mereka dapat bermalam kaya mendapat beberapa pelaburan. Ini adalah sekian kebenaran. Malah, portfolio yang berjaya dibina dari masa ke masa. Stok mengambil masa untuk matang dan menghargai. Jika pelabur tidak pernah menyedari ini, dia mungkin akan mencari untuk membuat duit. Dan apabila dia tidak dapat, dia mungkin tidak digalakkan atau mungkin menjual saham mereka dengan harga yang lebih rendah.

2. Ramai pelabur yang melihat untuk mengambil risiko untuk menjadi jutawan semalaman
Warren Buffet, Tycoon Wall Street mempunyai nasihat ini untuk pelabur: Jangan bertaruh semua guli ke atas saham-saham yang seolah-olah mendadak semalam. Mereka boleh kemalangan esok. Bufet mengongsi rahsia bahawa beliau telah membina empayar beliau sentiasa ke atas saham-saham yang stabil dan exhibited pertumbuhan selama ini berterusan. Beliau berkata bahawa saham ini adalah lebih baik untuk saham-saham yang tidak menentu yang boleh kemalangan bila-bila masa.

Pelabur-pelabur lain gagal untuk mempelbagaikan portfolio mereka. Bergantung kepada berapa banyak risiko seseorang itu sanggup mengambil, pelabur perlu membahagikan atau portfolio ke berisiko rendah, kategori sederhana-risiko dan berisiko tinggi, dan melabur dalam saham-saham tersebut. Sesetengah orang terlalu berisiko dan meletakkan kepala mereka di gilotin dengan pelaburan berisiko tinggi. Orang lain tidak akan risiko leher mereka pada mana-mana pelaburan. Salah satu perlu memilih sikap yang betul untuk toleransi risiko Nya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *