Peranan Road Sweepers dalam melindungi alam sekitar kita dan kesihatan kita

Peranan Road Sweepers dalam melindungi alam sekitar kita dan kesihatan kita

Road sweepers lebih daripada memastikan jalan raya bersih. Mereka membuang sampah, kotoran, bahan kimia, minyak dan bahan-bahan lain yang mencemarkan alam sekitar. Memastikan bahawa bahan-bahan berbahaya ini akan dialih keluar dari jalan-jalan di bandar, tapak pembinaan dan letak sebelum mereka sedang dibasuh ke dalam ribut Parit cara mereka mungkin kurang mencapai berhampiran Sungai dan tasik.

Kebanyakan bandar mempunyai atur cara menyapu jalan sebagai satu cara penampilan jalan, menghapuskan endapan yang terkumpul dan pengalihan debris besar dari longkang tersebut. Bandar-bandar di iklim sejuk sering menggunakan road sweepers semasa spring snowmelt meminimumkan pencemaran dari jalan garam dan pasir. Faktor-faktor yang perlu diambil kira apabila membangunkan program menyapu jalan termasuk kekerapan dan keamatan hujan, keadaan jalan, lokasi geografi, kemahiran operator, kehadiran kereta yang diletak dan jumlah kawasan tidak telap di atas bumbung.

Di Amerika Syarikat terdapat undang-undang di tempat untuk memerangi pencemar yang disasarkan oleh road sweepers. Standard PM-10 telah digubal pada tahun 1987 untuk mengawal bilangan zarah-zarah udara yang 10 mikron atau lebih kecil saiznya. Zarah-zarah tersebut menjejaskan kesihatan manusia kerana saiz mereka membolehkan mereka untuk sampai ke bahagian-bahagian yang lebih rendah daripada paru-paru. Kebanyakan pengeluar penyapu jalan menawarkan mesin yang memenuhi standard PM-10, sekali gus menghalang jalan-jalan kami yang bersih dan melindungi kesihatan kita. Walau bagaimanapun, EPA adalah mencari untuk menggubal standard yang lebih ketat untuk mengawal zarah-zarah yang berukuran 2.5 mikron atau kurang.

Di sesetengah tempat di Amerika Syarikat terdapat dasar di tempat yang mengawal jumlah pencemaran sweepers jalan sendiri dibenarkan untuk melepaskan ke dalam alam sekitar. Sebagai contoh, di California Coast Penyaman kualiti pengurusan Daerah Selatan, yang merangkumi bidang smoggiest negara termasuk Orange County dan sebahagian besar dari Los Angeles, lulus peraturan (peraturan 1186) yang memerlukan semua besar baru kolam jalan sweepers untuk digerakkan oleh bahan api alternatif. Bilangan syarikat yang menawarkan road sweepers yang beroperasi pada gas petroleum gas asli Mampat (CNG), cecair (LPG) atau gas asli cecair (LNG) untuk mematuhi undang-undang ini.

Teknologi menyapu jalan inovatif ini tidak murah, bagaimanapun. Konvensional mekanikal jalan sweepers kos kira-kira $100,000 manakala model dibantu vakum kos $150,000 atau lebih. Road sweepers mempunyai enjin bahan api alternatif dan pematuhan kepada peraturan-peraturan pencemaran boleh kos lebih $200,000. Walau bagaimanapun, memandangkan kesan bermanfaat mesin ini boleh mempunyai persekitaran kita dan kesihatan kita, mereka adalah harga kecil untuk membayar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *