Peranan rekod perubatan elektronik dalam reformasi Kesihatan

Peranan rekod perubatan elektronik dalam reformasi Kesihatan

Bagaimana rekod-rekod elektronik membantu reformasi Kesihatan
Integrasi penyimpanan rekod elektronik boleh membantu mengurangkan perbelanjaan penjagaan kesihatan keseluruhan dengan mengehadkan kos pentadbiran, memastikan bahawa prosedur-prosedur pendua dielakkan dan menyemak alahan dan sensitiviti perubatan lain di pangkalan data. Secara optimum, sistem ini bertujuan untuk membantu pakar perubatan yang membuat keputusan yang lebih baik berdasarkan keputusan makmal, X-ray, rekod-rekod sejarah perubatan dan pelbagai Arkib hospital. Manakala tiada bayaran pendahuluan untuk menyepadukan sistem, hospital-hospital moden aktif bekerja untuk menyelaraskan penyimpanan rekod mereka dan membuka akses kepada kemudahan-kemudahan perubatan yang rakan-rakan.

Pada masa ini, kurang daripada 25% mengamalkan doktor menggunakan rekod elektronik bagi pesakit-pesakit mereka, manakala kadar bilik kecemasan adalah lebih tinggi sedikit. Di bawah syarat-syarat Akta pelaburan semula dan pemulihan Amerika, Kongres yang memperuntukkan dana untuk doktor-doktor yang mengintegrasikan disahkan sistem penyimpanan rekod yang elektronik. Seperti piawaian menjadi ditegakkan, semakin ramai amalan perubatan adalah berpindah kepada rekod-rekod elektronik.

Privasi dan Keselamatan dalam pembaharuan
Penyokong-penyokong hak ramai pesakit telah menyatakan kebimbangan ke atas pangkalan data rekod Pusat Kesihatan, tetapi syarikat-syarikat perubatan yang sedang berusaha secara aktif untuk mematuhi Leader (Akta akauntabiliti dan mudah-alih insurans kesihatan) supaya rekod-rekod disimpan dengan selamat dan hanya boleh dicapai dengan mengamalkan doktor. Menerapkan privasi dalam rekod insurans adalah bahagian yang penting dalam proses, dan usaha-usaha pembaharuan Kesihatan semalam telah membantu memperkemaskan piawaian rekod pesakit yang selamat.

Bergantung kepada dokumentasi elektronik, ia adalah lebih mudah untuk doktor untuk menunjukkan dengan tepat mengapa mereka dilakukan satu prosedur yang tertentu. Dengan bukti ini, pakar perubatan akan dapat menunjukkan bahawa hasil perubatan yang buruk tidak disebabkan oleh kesalahan, berpotensi mengehadkan liabiliti tort mereka. Walaupun aspek-aspek undang-undang reformasi Kesihatan kekal di bawah perbahasan, pakar perubatan yang banyak bekerja untuk had transkripsi perubatan dan rekod yang menghalang kesilapan memberi lebih selamat, rawatan perubatan yang lebih dipercayai. Gabungan penyimpanan rekod yang lebih baik, penyampaian perubatan dan penjagaan yang berkualiti boleh menyebabkan peningkatan dalam hasil keseluruhan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *