Peranan Media elektronik dalam pembelajaran bahasa baru

Peranan Media elektronik dalam pembelajaran bahasa baru

Antara yang banyak pembelajaran bahasa sumber, media (cetak atau elektronik) memainkan peranan yang penting dalam memperbaiki salah satu bahasa standard. Instrumen penting media yang membantu dalam pembelajaran bahasa terdapat – Surat khabar, majalah, televisyen, radio dan Internet. Ini telah merevolusikan dunia komunikasi, alat yang utama adalah Bahasa. Justeru, instrumen media ini, walaupun digunakan untuk mendapat maklumat, juga telah berkembang sebagai bahasa penganjur/sumber, oleh itu memainkan peranan yang penting dalam membantu belajar bahasa. Marilah kita kini belajar bagaimana setiap alat media yang membantu dalam pembelajaran bahasa baru.

Surat khabar dan majalah: ini berkaitan dengan media cetak. Surat khabar dan majalah membincangkan isu-isu semasa dan perkembangan yang membantu anda mendapat maklumat. Semasa berbuat demikian, mereka membantu anda mempelajari penggunaan bahasa sebenar. Majalah membawa artikel khas dan cerita-cerita yang menarik dan menghiburkan. Dengan membaca, anda akan didedahkan kepada perkataan-perkataan baru dan cerita yang menarik yang membantu anda mempelajari Bahasa dengan mudah dan cepat.

Televisyen: Televisyen adalah medium elektronik audio dan video. Televisyen mendedahkan anda kepada pelbagai bidang seperti berita, politik, cerita-cerita sebenar Sains, Hiburan, dan sebagainya. Berehatlah di salah satu daripada keperluan bahasa untuk menyatakan kandungan. Oleh itu, dengan menonton televisyen, anda akan mempelajari aplikasi pelbagai bahasa. Kerana TV mempunyai audio dan video, jika anda tidak dapat memahami apa-apa perkataan atau ayat dalam bahasa, anda boleh menyimpulkan maksudnya oleh visual tersebut.

Radio: Radio adalah medium elektronik. Ia mempunyai audio sahaja. Ini adalah medium terbaik yang menggalakkan pembelajaran oleh kepekatan. Kerana terdapat tiada visual, pelajar yang mempunyai kurang peluang mendapat dialihkan dari konteks. Dengan mendengar yang berminat, boleh belajar bahasa, dengan sebutan dan loghat, daripada program-program yang disiarkan di radio.

Internet: Internet memberikan capaian ke maklumat tidak terhad pada apa-apa topik yang diberikan. Oleh itu, dengan melayari Internet, anda boleh mempelajari mana-mana aspek bahasa yang diingini. Selain itu, ia juga menyediakan alat-alat pembelajaran interaktif yang memudahkan proses pembelajaran seterusnya. Internet juga adalah sumber yang besar untuk mempelajari satu bahasa baru. Ia terdiri daripada buku bahasa paling terkenal yang memberi anda akses yang mudah kepada aras tinggi kesusasteraan Bahasa. Fleksibiliti dan kemudahan penggunaan Internet menjadikan ia salah satu cara yang paling menghiburkan dan menyeronokkan dalam pembelajaran bahasa.

Media elektronik ini memainkan peranan yang penting dalam membantu orang-orang yang mempelajari satu bahasa baru. Oleh itu, dengan menggunakan media elektronik, boleh belajar betul-betul penggunaan bahasa dalam situasi yang sebenar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *