Peranan korporat kecergasan dalam pengekalan pekerja

Peranan korporat kecergasan dalam pengekalan pekerja

Manfaat latihan telah menjadi begitu penting sehingga tahap bahawa Syarikat-Syarikat kini telah memulakan program kecergasan mereka sendiri. Worksites memainkan peranan penting dalam mempengaruhi kesihatan pekerja-pekerja mereka. Kebanyakan golongan dewasa berjalan kaki lebih di tempat kerja mereka daripada mana-mana tempat lain, menjadikan ia tempat yang utama bagi menggalakkan tabiat yang lebih sihat. Ketidakhadiran kerana kesihatan yang buruk akan mengurangkan produktiviti Syarikat. Senaman yang tetap dan kesedaran kesihatan akan mengurangkan kerja-kerja berkaitan dengan tekanan dan penyakit-penyakit lain ke tahap yang lebih tinggi. Perbelanjaan program kesihatan korporat boleh menghasilkan pulangan pelaburan, menurut pelbagai kaji selidik dan kajian kes yang dipetik oleh organisasi seperti Majlis Syarikat kesihatan yang sihat.

Kecergasan Korporat telah memegang banyak kepentingan di Melbourne. Syarikat menganjurkan banyak sembuh kecergasan dalam aktiviti harian mereka termasuk yoga, Pilates dan senaman pernafasan. Budaya dalam kerja kecergasan menjadi popular di Melbourne city dan di bahagian-bahagian lain di dunia. Faedah-faedah program-program kecergasan korporat dibincangkan seperti di bawah:

• Menurun Tardiness dan ketidakhadiran yang rendah: program kecergasan korporat tetap memastikan pekerja yang sihat dan kurang terdedah kepada penyakit. Pekerja patut terlepas workdays kurang dan kurang jam sepanjang tempoh waktu bekerja biasanya kerana berurusan dengan sakit, dengan mengambil ubat-ubatan dan lawatan ke doktor. Pengurangan berat badan dan otot-otot utama yang kuat mengurangkan sakit belakang, yang biasanya cited sebagai alasan bagi kehadiran pekerja rendah di pejabat.

• Mengurangkan kos penjagaan kesihatan: Syarikat yang mempunyai pekerja yang sihat kurang bil perubatan mereka – oleh itu penjimatan wang dan meningkatkan produktiviti sangat berbelanja.

• Meningkatkan produktiviti: lebih banyak pekerja untuk kekal di tempat kerja; lebih tinggi akan produktiviti. Syarikat du Pont menurun kepada pekerja hilang upaya hari lebih 11,700 selepas melaksanakan sebuah program kecergasan korporat. Kehadiran juga telah meningkat sebanyak 19% meningkatkan produktiviti pekerja dan membuat tempat kerja, suasana kerja yang lebih baik.

• Peningkatan imej korporat: perniagaan yang menyediakan program kecergasan korporat menunjukkan pekerja-pekerja mereka bahawa mereka mengambil berat tentang kesihatan pekerja. Imej korporat yang mantap boleh meningkatkan pengekalan kakitangan dan meningkatkan rayuan Pertubuhan sebagai tempat yang baik untuk bekerja.

• Rendah pusing ganti pekerja: kecergasan korporat di Melbourne dan di bahagian-bahagian dunia yang lain akan menyumbang kepada pengekalan pekerja dipertingkatkan.

• Pulangan ke atas pelaburan: satu kajian baru korporat program kesihatan dan kecergasan di Melbourne dilaporkan kembali ketara atas pelaburan (ROI) dengan satu kebaikan kepada nisbah kos antara $1.49 hingga $4.91 manfaat bagi setiap dolar yang dibelanjakan untuk program ini.

Laporan oleh Amerika Syarikat Jabatan daripada kesihatan dan perkhidmatan manusia pada tahun 2002 mendedahkan bahawa syarikat-syarikat yang mempunyai program-program kecergasan korporat mempunyai:

§ Mengurangkan kos penjagaan kesihatan oleh 20 hingga 55 peratus
§ Mengurangkan cuti sakit jangka pendek oleh 6 ke 32 peratus
§ Meningkatkan produktiviti oleh 2 kepada 52 peratus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *