Peranan karbohidrat dalam penurunan berat badan dan senaman

Peranan karbohidrat dalam penurunan berat badan dan senaman

Apakah karbohidrat dan mengapa kita memerlukan mereka?

Program diet rendah-karbohidrat adalah semua kemarahan pada hari ini. Walaupun tiada Diet rendah-karbohidrat dan Low-carb seolah-olah seperti satu penyelesaian yang mudah untuk penurunan berat badan. Tetapi, Adakah karbohidrat membuatkan lemak?? Tidak, karbohidrat tidak membuat anda lemak! Memakan lebih banyak jumlah kalori daripada yang anda membakar membuatkan lemak!

Semasa ia adalah benar bahawa jika anda mengurangkan karbohidrat sepenuhnya daripada diet anda, seterusnya mengurangkan kalori harian jumlah yang anda, anda akan buat sementara waktu mengurangkan berat badan. Tetapi ini akan melakukan apa-apa tetapi melambatkan metabloism anda dan akhirnya berat badan akan kembali. Kami sedang mencari untuk jangka masa panjang, jawapan tetap di sini betul?

Mari kita lihat dengan lebih dekat.

Apakah peranan karbohidrat dalam pemakanan anda?

Karbohidrat memainkan peranan yang sangat penting dalam matlamat kesihatan dan kecergasan anda secara keseluruhan. Tugas utama karbohidrat adalah untuk membekalkan tenaga yang diperlukan untuk semua fungsi tubuh dan penggunaan otot, terutamanya semasa latihan anda! Mereka juga membantu dalam penghadaman dan penggunaan protein dan lemak.

Karbohidrat adalah sumber utama tenaga badan anda, bermakna badan anda akan lebih suka menggunakan karbohidrat untuk bahan api daripada apa-apa lagi. Jika terdapat tidak cukup karbohidrat apabila badan anda memerlukan mereka, ia akan mencari sumber bahan api alternatif.

Bukankah lebih baik jika badan kita yang bertukar menjadi lemak bekalan untuk sumber bahan api alternatif ini? Semasa ia adalah benar bahawa sesetengah lemak akan dibakar sebagai bahan api dalam situasi ini, sumber utama bahan api akan protein, atau dalam kes terburuk, otot anda sendiri!

Kita tentu tidak mahu itu berlaku! Kita sedang berusaha untuk membina otot di sini, tidak menulis!

Lebih otot anda mempunyai badan anda, lebih cepat metabolisme anda berjalan. Kehilangan otot akan melambatkan metabolisma anda, dan kita perlu untuk menjalankan dalam gear tinggi!

Apa itu karbohidrat?

Untuk semua niat dan tujuan, karbohidrat yang datang dalam bentuk 2. Ringkas (gula), dan kompleks (kanji). (Serat adalah subjek artikel lain) Kadar di mana carb termakan untuk menimbulkan gula darah, dan kesan yang disertakan pada pengeluaran insulin, disebut sebagai Indeks glisemik, atau GI. Walaupun terlalu banyak penekanan GI dalam sesetengah diet, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa makanan GI rendah cenderung memberi sumber baik karbohidrat kompleks.

Karbohidrat ringkas yang datang dari sumber-sumber seperti gula, gula-gula, kek, soda, ais krim, dan lain-lain. Mereka meningkatkan gula dalam darah anda dengan cepat dan akan memberikan yang pecah pendek tenaga, diikuti oleh kemerosotan enegy, juga tahu sebagai kemalangan! Akhirnya, rasa lapar anda pulangan. Simpan untuk mutlak minimum!

Kebanyakan karbohidrat anda harus datang dari sumber-sumber yang kompleks seperti beras perang, oatmeal, yams, kacang dan keledek. Mereka akan menyediakan tenaga untuk tempoh masa yang lebih panjang akan menyumbang kepada rasa kenyang, dan merupakan sumber yang baik serat.

Karbohidrat hasil kira-kira 4 kalori per gram dan perlu membuat kira-kira 50-70% daripada jumlah kalori harian dalam orang dewasa yang sederhana aktif.

Apakah peranan karbohidrat sebelum senaman?

Saya selalu mengesyorkan bahawa pelanggan saya mengambil hidangan makanan keseluruhan, termasuk sumber karbohidrat kompleks, 1-2 jam sebelum bersenam. Ini akan memberikan masa mencukupi makanan untuk mencerna dan sedia seperti yang semua sumber bahan api yang penting. Karbohidrat kompleks adalah kuasa di sebalik senaman anda!

Apakah peranan karbohidrat selepas latihan?

Jurulatih di Tip: makan hidangan shake penggantian atau bar dalam masa 1/2 jam selepas bersenam untuk menggalakkan pemulihan! Karbohidrat membuka kedai-kedai glycogen otot habis anda selepas senaman yang sukar.

Seperti yang anda lihat, karbohidrat tidak musuh kami mencapai matlamat kehilangan lemak. Digunakan dalam kesederhanaan mereka memainkan peranan yang penting dalam Kesihatan dan kecergasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *