Peranan Kapsikum dalam penurunan berat badan

Peranan Kapsikum dalam penurunan berat badan

Apabila ia datang kepada berat lebih ramai orang mendapatkan tertarik kepada kaedah yang paling semulajadi mengurangkan berat badan atau sekurang-kurangnya memilih bahan-bahan semulajadi untuk menurunkan berat badan mereka cepat. Alam semulajadi telah menyediakan bahan-bahan yang banyak untuk menurunkan berat badan dalam bentuk beri, buah-buahan, kacang dan sebagainya. Kapsikum adalah sayur-sayuran; mempunyai sifat-sifat semula jadi yang banyak membantu manusia kehilangan puasa berat badan dan tidak hairanlah untuk mendapat populariti luas sangat tempahan.

Kapsikum atau Cayenne, biasanya dipanggil sebagai merah cili atau lada merah, telah dikenali untuk bercucuk tanam sejak 3000 BC dan digunakan sebagai rempah yang rasanya pedas. Kapsikum milik sekumpulan tumbuh-tumbuhan dalam famili nightshade (Solenaceae). Ianya sama keluarga tumbuh-tumbuhan yang mengandungi tomato dan kentang. Cayenne pepper diperkenalkan ke Britain dari India pada 1548.

Kapsikum mengandungi capsaicinoids seperti capsaicin, dihydro-capsaicin dan nor-dihydro-capsaicin, yang bertanggungjawab ke atas sifatnya yang pedas. Bahan-bahan aktif ini Kapsikum Universal diterima sebagai pemakanan tambahan untuk mengawal diet dan rawatan obesiti, oleh itu Keselamatan Kapsikum mantap. Kapsikum juga mengandungi Vitamin A dan C. Kapsikum juga diketahui mengandungi provitamins E, B1, B2 dan B3. Kapsikum mengandungi antioksidan seperti carotenes yang makan radikal bebas dalam badan. Radikal bebas yang diketahui untuk menyebabkan kerosakan sel dan penyakit-penyakit seperti kanser dan meningkatkan proses penuaan.

Kapsikum telah didapati mempunyai kesan penahan berat badan serta mengurangkan kolestrol di dalam darah yang boleh membawa kepada kelebihan berat badan dan penyakit jantung.

Kajian capsaicin pada manusia dan haiwan telah telah didokumenkan. Kajian ini jelas membuktikan capsaicin yang mampu menghasilkan thermogenesis-berpunca dari diet yang menyebabkan metabolisme yang lebih cepat sekali gus meningkatkan perbelanjaan tenaga badan. Kapsikum boleh juga membawa pengurangan dalam tahap selera makan. Tempahan mendokumentasikan kajian juga menunjukkan penurunan ketara dalam jisim badan oleh pengoksidaan lemak di kawasan-kawasan seperti lilitan pinggang, perut dan sebagainya. Faktor-faktor kritikal yang meningkatkan berat badan seperti glukosa darah, insulin, tricaylglycerol dan leptin juga dikurangkan oleh capsaicins tersebut. Keputusan kajian ini jelas menunjukkan potensi manfaat yang ada daripada menggabungkan Kapsikum atau Cabutan yang di formulasi pemakanan untuk membendung nafsu makan yang berlebihan, menghalang pertambahan berat badan dan seterusnya memudahkan penurunan berat badan.

Selain daripada kesan penurunan berat badan Kapsikum juga mengawal jantung dan kadar tekanan darah. Kapsikum blok penghantaran kesakitan dan membantu melegakan kesakitan. Ia juga melegakan sembelit. Kapsikum adalah juga baik untuk mata dan kulit.

Kuantiti diperlukan Kapsikum melahirkan cukup kesan kehilangan berat badan seseorang ialah kira-kira 10 gram sehari. Sebuah syarikat tertentu yang menggalakkan pil pelangsing merasakan bahawa kuantum ini cili merah atau setaraf di capsaicinoids mungkin merengsa mukosa mulut atau perut, jadi mereka telah menggunakan Reka bentuk yang unik untuk memberikan satu salutan khas pada bahan-bahan. Salutan kapsul ini akan menghalang kandungan mendapat dengan mulut serta perut. Tempat tertentu di mana bahan-bahan yang perlu dikeluarkan adalah usus. Keasidan perut adalah berbeza daripada usus, lapisan dalam kapsul akan larut dalam usus yang hanya melepaskan kandungan betul-betul di tempat di mana ia dihadam dan diserap ke dalam aliran darah. Ini adalah di mana teknologi moden yang memberi bantuan kepada alam semula jadi dalam mencapai matlamat kehilangan berat badan.

Cabutan Kapsikum bersama lada hitam, niacin (vitamin B3), dan kafein dibentangkan dalam pil pelangsingan ini. Jika tuntutan-tuntutan penganjur pil pelangsingan ini dimasukkan kacang maka satu akan berkata: pil ini boleh membakar kalori 278 untuk tambahan setiap hari. Jika pil pelangsing ini boleh membakar satu kalori tambahan sehari akan 278 ia mencukupi untuk menghasilkan kesan kehilangan berat badan cukup untuk seseorang? Pembakaran kalori 278 tambahan yang akan pastinya bekerja kira-kira 25 pound setahun dengan hanya mengambil satu pil sehari.

Kini Marilah kita Lihatlah bagaimana tuntutan telah diterima oleh orang-orang yang mempunyai keperluan untuk pil tersebut. Pil ini telah menarik banyak perhatian media kerana hakikat bahawa ia sedang digunakan oleh selebriti terkenal. Melainkan jika tuntutan itu adalah benar ia tidak akan diterima oleh selebriti seperti setiap orang daripada kita menyedari bahawa selebriti yang mempunyai lebih perlu menjadi nipis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *