Peranan dan tanggungjawab pembantu perubatan dalam penjagaan kesihatan

Peranan dan tanggungjawab pembantu perubatan dalam penjagaan kesihatan

Tertanya-tanya tentang perubatan membantu Apakah? Admirably, membantu perubatan adalah salah satu kerjaya yang paling pesat berkembang hari ini. Statistik menunjukkan bahawa kerja ini dianggarkan meningkat sepuluh tahun akan datang kerana inovasi peralatan perubatan dan peningkatan jumlah penduduk seluruh dunia.

Jika anda ingin menjadi seorang pembantu perubatan, anda tidak perlu mempunyai Ijazah Sarjana. Semua yang anda perlukan ialah anda diploma sekolah tinggi atau yang setaraf GED. Pembantu Perubatan yang bercita-cita hanya perlu menjalani program yang hanya akan mengambil masa enam bulan untuk dua tahun untuk disiapkan.

Kursus ini untuk membantu perubatan merangkumi asas Perbendaharaan kata perubatan, anatomi dan fisiologi dan tambahan latihan pentadbiran seperti penyimpanan rekod, perakaunan, Transkripsi, dan lain-lain dan sebagainya.

Kursus-kursus program semata-mata bertujuan untuk memberi perspektif yang luas dalam bidang perubatan untuk membantu mereka melaksanakan tugas mereka produktif dan dengan aktiviti yang berfaedah. Ini adalah kerana sifat kerja pembantu perubatan untuk melaksanakan atau untuk memastikan syarikat-syarikat perubatan yang dianjurkan dan untuk memastikan ia berjalan lancar. Juga, sejak Pembantu Perubatan akan bekerja rapat dengan pesakit dan kakitangan perubatan yang lain seperti doktor dan jururawat, kursus-kursus program mereka juga termasuk perhubungan pesakit, etika dan undang-undang perubatan dan prinsip.

Walaupun, sebahagian daripada peranan yang dimainkan oleh pembantu perubatan seiras seorang Pembantu doktor atau jururawat, mereka adalah sangat berbeza. Pembantu Perubatan menjalankan tugas-tugas Perkeranian dan klinikal manakala jururawat lebih banyak rawatan dan pengurusan pesakit.

Dalam utama seorang Pembantu Perubatan mengendalikan tugas-tugas pentadbiran dan tugas-tugas klinikal.

1. Pentadbiran tugas dan tanggungjawab

-Menjawab panggilan telefon
-Membantu pesakit dan keluarga
-Pelantikan perancangan
-Rakaman fiskal dan bil
-Perakaunan
-Pengendalian surat-menyurat
-Mengisi dan mengemaskini rekod-rekod perubatan pesakit
-Menguruskan borang insurans
-Mengatur kemasukan hospital
-Membantu dalam perkhidmatan makmal

2. Klinikal tugas dan tanggungjawab
-Mengambil sejarah kesihatan pesakit
-Tanda-tanda vital pesakit rakaman
-Persediaan pesakit untuk pemeriksaan kesihatan
-Membantu doktor semasa pemeriksaan kesihatan
-Menerangkan kepada pesakit prosedur yang akan dilakukan kepada mereka
-Mengumpul dan menyediakan spesimen makmal
-Membeli bahan-bahan perubatan dan peralatan
-Melupuskan bahan-bahan perubatan yang dijangkiti
-Menyediakan instrumen perubatan
-Membuat pasti bahawa kuarters hospital seperti bilik-bilik menunggu dan bilik-bilik peperiksaan adalah bersih dan kemas

Di sesetengah Hospital Pembantu Perubatan dibenarkan, di bawah jagaan doktor untuk menjalankan tugas-tugas asas perubatan seperti:
-Asas makmal ujian
-Menyediakan ubat-ubatan dan ubat-ubatan menguruskan terlalu
-Mengajar pesakit dalam mengambil ubat-ubatan dan diet beberapa
-Dadah refills
-Mengeluarkan darah
-Penukaran sos
-Mengeluarkan sutures

Kerana Pembantu Perubatan mempunyai skop tugas yang besar, mereka hendaklah pada setiap masa penginapan fokus dan sistematik. Mereka mestilah mempunyai keperibadian yang menyenangkan dan mesti menjadi penyampai yang baik untuk mereka mesti membuat pesakit berasa selesa dan mudah sebelum and or semasa peperiksaan. Selain itu, pembantu perubatan mestilah baik dan pandai Begitulah dipersiapkan untuk mereka harus rapi ketika berhadapan dengan pesakit.

Tanggungjawab dan tugas-tugas pembantu perubatan berbeza-beza bergantung di hospital-hospital yang mereka bekerja. Di klinik atau hospital yang kecil mereka akan menjalankan tugas pentadbiran dan klinikal di hospital-hospital besar di mana terdapat lain-lain kakitangan perubatan, Pembantu Perubatan adalah digalakkan untuk tugas-tugas tertentu yang dilaksanakan di bawah arahan pentadbir Jabatan.

Tanpa mengira di mana Pembantu Perubatan bekerja, mereka akan sangat berguna dalam membantu kesihatan pekerja untuk melaksanakan kerja mereka dengan lebih berkesan dan cekap. Akibatnya, semakin meningkat keperluan rawatan perubatan rakyat dipenuhi melalui mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *