Peranan Cytokines di awal Diagnosis penyakit

Peranan Cytokines di awal Diagnosis penyakit

Orang-orang yang hidup dalam dunia hari ini hidup di bawah ancaman berterusan daripada sebilangan besar daripada penyakit berjangkit. Jika kerana ia tidak cukup yang penyakit-penyakit ini tidak mudah untuk mendiagnosis dan merawat, penyakit-penyakit berjangkit ini akan sentiasa menyesuaikan diri dan menjadi tahan rawatan disediakan. Faktor-faktor seperti pencemaran dan kekurangan kebersihan yang betul, di banyak bahagian dunia, menyebabkan penyusutan berterusan sistem imun dalam sebilangan besar rakyat. Makmal sentiasa berusaha untuk mencari penawar untuk beberapa penyakit, tetapi kerana kebolehsuaian yang tinggi dari strain virus yang banyak, saintis makmal perlu berjuang pertempuran terus-menerus untuk mencari rawatan yang tepat. Satu lagi faktor penting dalam merawat pelbagai penyakit berjangkit ialah mencari diagnosis yang betul. Diagnosis yang betul bersama-sama dengan betul antibodi dan cytokines mewakili penyelesaian bagi mengubati penyakit-penyakit berjangkit.

Cytokines adalah protin sistem imuniti yang dihasilkan Bilakah badan kita menghadapi satu rangsangan imun. Sebaik sahaja induced, cytokines membantu menentukan bagaimana sistem imun perlu bertindak balas dan Ijazah apa. Cytokine setiap sedang direncanakan untuk pengesan permukaan sel khusus. Cascades seterusnya daripada isyarat intrasel yang obligat kemudian mengubah fungsi sel. Biasanya, cytokine yang sama ada bertindak dengan cara yang paracrine untuk memodulatkan aktiviti sel-sel di sekitarnya, atau dalam fesyen autocrine yang menjejaskan sel yang dihasilkan.

Kerana penyakit berjangkit sentiasa berkembang dan membangun satu rintangan semasa penawar, saintis perubatan sentiasa menasihati menekankan bahawa diagnosis yang betul untuk awal ke atas kadar kejayaan rawatan. Kami mempunyai sistem Pertahanan kita sendiri yang diwakili oleh antibodi dan cytokines yang dihasilkan oleh badan kita, yang bertindak sebagai Sistem Pertahanan daripada ancaman luar seperti bakteria, virus, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, virus, penyakit dan bakteria yang ada di dunia setiap hari memerlukan jenis antibodi dan cytokine dalam usaha kita untuk memenangi perjuangan menentang penyakit. Jika sistem imun kita rosak dalam apa-apa cara atau belum dapat menghasilkan antibodi dan cytokines untuk penyakit tertentu, kita akan tidak lagi mampu melawan penyakit.

Cytokines adalah penting terutamanya bagi rawatan penyakit kerana cytokines meningkatkan komunikasi antara sel-sel. Komunikasi sel-sel dalam badan kita ini baik membawa kepada tindak balas yang meningkat dan betul dari sistem imun kita. Cytokines akan dirembeskan oleh sel-sel dalam persekitaran yang terdekat untuk berkomunikasi dengan sel-sel lain. Cytokines memainkan peranan yang penting dalam sistem imun kerana terdapat banyak komunikasi berlaku di antara sel-sel imun yang berbeza dan persekitaran mereka. Cytokines mempunyai separuh yang pendek hayat, yang bermakna mereka memecahkan agak cepat, dan mereka tidak hadir dalam kepekatan yang rendah. Cytokines boleh lagi dibezakan dengan ciri-ciri individu mereka. Menariknya, cytokines dicirikan oleh besar “redundansi”, yang banyak cytokines muncul untuk berkongsi fungsi yang sama.

Cytokines boleh memberi, bersama-sama dengan diagnosis yang tepat dan betul, kukuh peluang untuk pemulihan dari penyakit berjangkit dan virus. Kerana keputusan yang hebat yang ditawarkan oleh rawatan yang mengandungi antibodi dan cytokines, unsur-unsur yang dua ini dianggap, bersama-sama dengan elemen-elemen penting lain, asas perubatan masa depan. Penilaian awal dan betul penyakit bersama-sama dengan rawatan yang betul boleh membawa kepada menyembuhkan sebarang penyakit. Kursus paling tindakan untuk memerangi pelbagai penyakit dan jangkitan, mulakan dengan diagnosis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *