Peranan besar manfaat

Peranan besar manfaat

Sebagai perunding pengurusan perniagaan saya sering mencadangkan kepada pelanggan saya yang mereka membuat pakej manfaat mereka seperti menarik yang mungkin. Di zaman di mana insurans mahal dan perancangan kewangan adalah suatu topik yang hangat antara banyak, tawaran Syarikat pakej manfaat adalah salah satu sebab utama bahawa calon yang akan menerima atau menolak kedudukan.

Lagi, pekerja mengharapkan pampasan termasuk lebih daripada gaji yang layak. Penjagaan Kesihatan, penjagaan gigi, pelan persaraan yang mencukupi, dan banyak lagi pilihan menjadi lebih dan lebih satu keperluan bagi individu dan bukannya manfaat.

Memilih faedah-faedah yang betul pakej Syarikat anda akan menawarkan akan mengambil beberapa kajian yang teliti serta beberapa melabur masa. Hasil walaupun, dapat akhirnya Menyimpan banyak wang dan menjemput pekerja-pekerja luar biasa Syarikat.

Dengan perkara-perkara yang banyak, faedah akan kos wang Syarikat. Berapa banyak wang Syarikat bersedia untuk berbelanja atau mampu menghabiskan akan bergantung kepada wang yang ada untuk manfaat bajet. Ini adalah satu langkah dalam pemilihan pakej faedah. Menyemak ketersediaan dana anda untuk manfaat tambahan.

Selepas menilai keadaan kewangan Syarikat, Syarikat ini dapat menentukan jika ada wang yang tersedia dalam pakej pampasan tambahan (selain gaji). Syarikat boleh kemudian mula mengkaji pilihan yang berbeza untuk manfaat yang pemimpin-pemimpin perniagaan dan pengurusan membuat keputusan yang sesuai.

Bermula dengan pakej insurans, banyak pilihan disediakan untuk syarikat-syarikat untuk memilih. Bergantung kepada jenis perniagaan dan jumlah pekerja, bahawa sebuah syarikat memiliki akan menentukan kadar Kumpulan yang Syarikat membayar untuk insurans. Bagi sesetengah syarikat, ini adalah pilihan yang menguntungkan di mana pendapatan di kawasan-kawasan lain mengimbangi perbelanjaan ini.

Manfaat insurans boleh termasuk insurans kesihatan, insurans pergigian, insurans hayat, insurans kematian akibat kemalangan dan pampasan pekerja, insurans, untuk menamakan beberapa. Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan produk yang berbeza, ada yang mungkin berkaitan dengan Syarikat anda lebih baik daripada yang lain.

Dalam manfaat yang seterusnya untuk anda pemimpin-pemimpin perniagaan dan pengurusan untuk mempertimbangkan adalah bahawa pelan persaraan. Ini mungkin boleh dalam bentuk pelan 401k atau apa sahaja jenis peluang pelaburan jangka panjang yang anda pilih untuk pekerja-pekerja anda. Sekali lagi, banyak syarikat yang menawarkan pelbagai produk yang berbeza dan penyelidikan yang menyeluruh adalah diperlukan untuk mencari pelan yang terbaik sesuai dengan Syarikat anda bagi manfaat-manfaat pampasan.

Di samping itu, satu manfaat yang menjadi lebih popular, membenarkan kakitangan untuk mengetepikan wang atau menyumbang wang sebelum ke dalam dana sepanjang tahun yang meliputi perbelanjaan perubatan yang mungkin timbul. Kelemahan ini untuk manfaat ini adalah bahawa pekerja telah menggunakan wang tersebut dalam tahun fiskal ini, kerana ia tidak tidak peralihan untuk tahun seterusnya elaun untuk perbelanjaan perubatan.

Pemimpin-pemimpin perniagaan dan pengurusan juga boleh mengkaji semula pakej faedah daripada syarikat-syarikat lain untuk memendekkan jumlah penyelidikan yang perlu berlaku bagi pembinaan pakej manfaat. Walaupun membosankan, firma-firma perundingan pengurusan perniagaan amat mengesyorkan pertimbangan pakej pampasan yang merangkumi faedah-faedah tambahan untuk kakitangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *