Peranan baru Glucosamine dalam kesihatan manusia

Peranan baru Glucosamine dalam kesihatan manusia

Suplemen glukosamina yang popular untuk kesihatan sendi dan Kesihatan semua tisu-tisu penghubung dalam badan anda. Kewujudan glucosamine untuk mana-mana tisu badan adalah kadar menghadkan dari segi keupayaan tisu itu untuk membaiki atau meremajakan diri sendiri, bererti glucosamine adalah penting bagi anda fizikal kesejahteraan. Sains yang baru kini menunjukkan bahawa glucosamine, selain nilai yang melampau sebagai bahan mentah struktur, adalah nutrien yang mengawal kesihatan anda dalam berbagai cara. Ini adalah sempadan yang baru dalam pemakanan manusia dan ini mungkin sebab utama di sebalik yang baru mencari glucosamine yang boleh memanjangkan hayat.

Salah satu contoh glucosamine yang baru ditemui bakat berhubungan badan anda sebagai tindak balas kepada jangkitan. Semasa jangkitan bakteria terdapat pertambahan LPS (lipopolysaccharide) yang menimbulkan respons keradangan manusia (IL-6 pengeluaran yang berlebihan). LPS akan merosakkan tisu paru-paru serta peredaran anda, yang perlu glucosamine untuk membaiki kerosakan. Titik yang menarik tentang kajian ini adalah glucosamine yang bertukar ke sistem maklum balas berkaitan gen (Peta kinase) dengan hasil yang bersih mengurangkan keradangan dalam tindak balas terhadap sesuatu rangsangan luar (seperti bakteria LPS). Ini bermakna kajian bahawa bukan sahaja tidak badan anda seolah-olah tahu akan ada perlunya peningkatan glucosamine untuk menyembuhkan suatu tekanan akut, tetapi glucosamine sendiri akan membantu mengurus stres tindak balas dan mengurangkan jumlah keradangan dan sekali gus membantu menghadkan jumlah kerosakan tisu. Hal ini jelas membuktikan glucosamine yang melakukan sesuatu yang jauh lebih daripada sekadar bertindak sebagai bahan mentah struktur.

Selain jangkitan keradangan akut banyak masalah kesihatan yang dikaitkan dengan jangkitan gred rendah yang berterusan. Sebagai contoh, sel-sel kanser prostat membesar sebagai tindak balas kepada isyarat keradangan yang berterusan dan tidak sesuai (seperti IL-1 beta dan IL-8). Satu lagi kajian baru menunjukkan glucosamine yang boleh menghidupkan turun isyarat-isyarat keradangan dalam sel-sel kanser prostat, sekali lagi dengan beralih ke bawah berlebihan aktiviti sistem kinase peta. Oleh itu kita melihat bahawa glucosamine, melalui sistem anti-radang novel, secara langsung membantu menguruskan keradangan akut dan kronik dengan implikasi khusus untuk kesihatan manusia yang juga menjangkaui asas sendi dan tisu sokongan.

Enzim proteolytic yang biasa (matriks metalloproteinase-3 atau -MMP-3) menjadi over-active sebagai tindak balas kepada keradangan dan menyebabkan sel-sel bangunan (chondrocytes) untuk berlawan bersama tisu dan sebenarnya merosakkan tisu sendi rawan. Sesungguhnya over-activity MMP-3 sepanjang arteri anda mempunyai tempahan telah terbabit dalam proses bagaimana pembentukan plak berlaku. Glukosamina dan kondroitin, gabungan terutamanya dalam dijumpai untuk menolak aktiviti gen MMP-3, memberi kesan anti-radang yang langsung. Kesan ini telah dipertingkatkan oleh gabungan sinergi lain-lain antioksidan seperti vitamin E, vitamin C dan selenium. Satu kajian haiwan yang berbeza mengesahkan glucosamine yang secara langsung boleh mengurangkan pembentukan plak pada arteri melalui sifat-sifat anti-radang.

Glucosamine mempercepatkan proses penyembuhan tetapi tidak menyekatnya. Sebagai contoh, sesetengah keradangan adalah diperlukan bagi mana-mana penyembuhan berlaku. Melihat ke dalam hati dan keradangan limfa yang berkaitan yang berkaitan dengan kecederaan sendi yang didapati bahawa glucosamine membolehkan rawatan puncak keradangan berlaku terlebih dahulu diikuti oleh pemulihan yang lebih cepat.

Satu lagi kajian baru yang menarik yang menunjukkan glucosamine yang membantu sel-sel stem secara semulajadi di dalam gigi menjadi sel-sel baru yang menyokong Pembaharuan struktur gigi. Nampaknya, kehadiran molekul glucosamine yang diperlukan untuk pembaharuan sel-sel untuk pergi ke dalam tindakan. Ini masuk akal, kerana akan ada tidak perlu untuk pergi ke tindakan pembaikan jika terdapat bahan mentah tidak di tangan untuk membantu dalam pembaikan. Tetapi ia juga bermakna bahawa ada gen yang mengawal selia aspek daripada rejuvenasi glucosamine yang, secara langsung membantu untuk menguruskan.

Ini adalah masa yang menarik dalam dunia pemakanan. Teknologi gen baru membuktikan melebihi apa-apa soalan melampau nilai pemakanan tambahan untuk kesihatan manusia. Teknologi lama molekul mudah membuktikan peranan penting glucosamine dalam pembentukan dan pemulihan tisu badan. Sains baru menunjukkan glucosamine yang mempunyai otak sendiri dan seorang pengurus yang aktif tindak balas keradangan – dengan potensi aplikasi yang meluas untuk pelbagai aspek kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *