Peranan air dalam Kesihatan buah pinggang

Peranan air dalam Kesihatan buah pinggang

Peranan asas air di dalam mempromosikan Kesihatan buah pinggang

Ramai yang tahu tentang kepentingan penghidratan berkaitan kesihatan buah pinggang dan kesihatan keseluruhan dan kesejahteraan.Air membantu mengepam toksin dari buah pinggang. Buah pinggang boleh rosak jika sisa tidak dialih keluar. Buah pinggang yang sihat menyediakan pelbagai fungsi penting. Buah pinggang mengekalkan aliran darah untuk baki yang berasid dan beralkali di samping menyediakan fungsi-fungsi hormon. Buah pinggang yang lemah mungkin dalam sesetengah kes membawa kepada isu-isu tekanan darah juga. Ini adalah kerana buah pinggang membantu mengeluarkan darah-mengawal selia hormon renin. Juga apabila buah pinggang kurang, hati ditinggalkan dengan lebih lanjut kaitan. Dalam tradisi Cina Perubatan (TCM), kelemahan buah pinggang yang boleh membawa kepada penyakit lain seperti sakit belakang dan walaupun cakera herniation.

Air tidak sentiasa cukup untuk pencegahan batu buah pinggang

Kira-kira 85 peratus daripada batu buah pinggang adalah oxalate kalsium dan kira-kira jumlah sama yang dikatakan boleh dibubarkan secara semula jadi. Jika anda sudah mempunyai batu-batu, Walau bagaimanapun, air sahaja mungkin tidak disebabkan oleh helah dalam membubarkan mereka.

Berapa banyak air dan bila?

Untuk menjaga buah pinggang, Walau bagaimanapun, anda tidak boleh pergi salah dengan air. Jelas sekali anda tidak mahu lemas sendiri. Garis panduan yang mudah seperti yang anda mungkin ada mendengar adalah 8 gelas sehari. Jelas sekali, ini akan berbeza-beza mengikut tahap aktiviti dan iklim untuk menamakan beberapa faktor. Apabila anda hydrate sendiri cukup, bukan sahaja anda membantu buah pinggang, tetapi anda boleh membantu diri sendiri dalam apa-apa matlamat kehilangan berat badan anda meningkatkan metabolisme dan tahap tenaga anda. Dalam kes kehilangan berat badan, kekurangan penghidratan sebenarnya membawa kepada badan mengekalkan air kerana kekurangan. Adalah lebih baik untuk minum air sebelum makan, dengan sebaik-baiknya kira-kira 30 minit, untuk membantu enzim penghadaman.

Tidak semua cecair kiraan

Beberapa berfikir bahawa minum kopi atau soda dikira sebagai air, tetapi malangnya hal ini tidak berlaku. Minuman berkarbonat dan kopi dikenali diuretics. Walaupun kedua-duanya adalah berasaskan air, mereka mempercepatkan menggesa badan untuk membuang cecair, dan, bagi soda, acidify badan.

Kebaikan air suam

Air adalah terbaik apabila ia panas. Air panas ini mempunyai sifat anti-radang yang lebih baik. Air panas juga membolehkan anda untuk hydrate lebih cepat. Di TCM, ia adalah penting untuk memastikan buah-pinggang yang cukup hangat. Oleh itu, dalam musim sejuk satu perlu memastikan ini dilindungi secukupnya. Buah pinggang bekerja mereka sukar semasa suhu ekstrem. Musim membuktikan perkara ini di sebelah yang panas spektrum di mana kejadian batu buah pinggang adalah yang paling kerap. Sekali lagi, dalam kebanyakan kes, hanya minum air yang cukup akan mengambil tekanan daripada pembentukan toksik daripada buah pinggang. Air larut sisa seperti uric, urea, dan asid laktik untuk membantu mengalih keluar mereka dari buah pinggang.

Ketahui lebih lanjut tentang air dan Kesihatan buah pinggang

Dalam artikel saya yang seterusnya saya akan merangkumi apa seseorang itu perlu mengelakkan air dan sesuai jenis-jenis air untuk memaksimumkan Kesihatan buah pinggang.

Belajar cara-cara lain untuk menghapuskan batu buah pinggang dan memaksimumkan Kesihatan buah pinggang

Untuk mengetahui tentang pendekatan yang lebih banyak untuk buah pinggang Kesihatan pergi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *