Penyumberan luar Program Keselamatan dan kesihatan anda

Penyumberan luar Program Keselamatan dan kesihatan anda

Kajian, berdasarkan undian yang diberikan kepada Pengurus yang kecil dan sederhana dan pemilik, telah mendapati bahawa pengurusan risiko keselamatan dan Kesihatan adalah paling berkemungkinan untuk boleh outsource. Kajian ini telah mendapati bahawa walaupun hanya sebilangan kecil sedang disalurkan banyak mempertimbangkan penyumberan luar fungsi-fungsi utama korporat dan Kesihatan dan keselamatan di bahagian atas senarai. Hanya satu dalam sepuluh Pengurus dan pemilik perniagaan akan menghantar pengurusan fungsi perakaunan; lebih 50% daripada Pengurus ini akan menimbang atau kini akan penyumberan luar pengurusan kesihatan dan Keselamatan.

Utama sebab penyumberan luar, dipetik oleh responden, masa menyimpan, keberkesanan kos, dan membolehkan Pengurus masa untuk memberi tumpuan kepada perniagaan teras. Pengurus dan pemilik perniagaan kecil sedang mempertimbangkan penyumberan luar sebagai satu cara menguruskan risiko sangat nyata tidak dipatuhi. Pengurus dan pemilik mungkin juga tidak mengetahui tentang kaedah-kaedah yang mereka perlu ikuti atau tidak mempunyai masa yang mencukupi atau sumber-sumber yang betul untuk mematuhi peraturan-peraturan.

Banyak syarikat mendapati ia satu bebanan yang semakin meningkat untuk mematuhi peraturan-peraturan keselamatan dan Kesihatan dan menghadapi kenaikan kadar insurans liabiliti majikan dan penalti. Mematuhi peraturan-peraturan yang berkaitan dengan perniagaan adalah penyelesaian untuk pengurangan insurans. Tidak mempunyai program kesihatan dan Keselamatan yang betul di tempat boleh menelan belanja puluhan ribu ringgit denda sekiranya kemalangan berlaku.

Setiap perniagaan adalah berbeza dan begitu setiap program Keselamatan dan Kesihatan harus disesuaikan juga. Dengan memulakan dengan asas-asas, membangunkan atau bahkan mengemaskini program Keselamatan dan Kesihatan boleh ditubuhkan. Mengekalkan pematuhan dibuat lebih mudah dengan menubuhkan satu sistem pengurusan keselamatan yang berkesan.

Program kesihatan dan Keselamatan berkaitan dengan pencegahan kecederaan pekerjaan dan Kesihatan melalui strategi proaktif. Ia memberi tumpuan kepada pencegahan melalui penilaian bahaya, pengurusan risiko dan kawalan yang proaktif dan prosedur.

Melaksanakan prosedur-prosedur keselamatan dan Kesihatan akan dilakukan dengan perubahan tingkah laku. Sesetengah atur cara boleh menjadi lemah dan bebas berkesan kerana:

Tiada definisi amalan keselamatan – proses tidak bertulis
Tiada kerja berpasukan – Keselamatan adalah komunikasi dari atas ke bawah dan sebaliknya. Pelan yang baik bertulis akan menerangkan apakah peranan yang semua orang memainkan dalam dasar-dasar keselamatan.
Tiada matlamat yang berkesan – poster “bebas kemalangan hari” akan datang hasil daripada proses keselamatan yang kukuh.
Salah insentif – wang sebagai ganjaran tidak berfungsi baik. Keselamatan dan Kesihatan hendaklah menyeronokkan dan berbaloi usaha pekerja. Pelan insentif yang betul-betul boleh kos efektif dan mempunyai matlamat yang diperolehi. Pelan insentif boleh termasuk Pas wayang atau hanya “percuma kopi pada bos.” Laporan industri insurans bagi dolar yang dibelanjakan ke atas kesihatan dan Keselamatan hasil empat hingga enam dolar dalam simpanan.

Penyumberan luar program Keselamatan dan Kesihatan akan memenuhi matlamat di mana program ini bertujuan dan mengatasi langkah-langkah berkesan bebas. Penyelenggaraan bulanan boleh dicapai dengan usaha yang sedikit kepada Syarikat yang dihos dan akan siap pada masanya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *