Penyingkiran jeragat dan remedi

Penyingkiran jeragat dan remedi

Untuk kebanyakan orang, jeragat adalah tempat-tempat yang tidak menyenangkan pada kulit dan menjejaskan prospek. Kemajuan Sains dan perubatan telah menyaksikan banyak remedi mengeluarkan atau mengurangkan jeragat pada kulit. Tiga remedi yang paling biasa adalah melalui operasi laser, kulit kimia dan jeragat semulajadi penyingkiran krim. Bekas kedua-dua kaedah yang biasanya lebih mahal, manakala pilihan kedua mungkin yang berkeberkesanan.

Laser penyingkiran freckle adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan jeragat. Kaedah ini menggunakan pancaran laser dengan tenaga dikawal dan mengarahkan ke arah tempat freckle. Pancaran laser akan berkurangan melamin yang pigmen yang menetap di bawahnya tompok-tompok kulit dan freckle kemudian akan hilang. Laser hijau digunakan secara meluas kerana ia adalah yang paling berkesan. Bergantung kepada tahap keterukan freckle tempat (lokasi/kedalaman melamin pigmen dalam kulit, tempoh yang ia telah wujud), jangka masa dan kesukaran mungkin berbeza-beza. Secara umum, kebanyakan pesakit akan mengalami sedikit bilangan kerengsaan kulit selepas laser dilakukan, tetapi biasanya akan berlangsung tidak lebih daripada dua minggu. Untuk memastikan keputusan yang tahan lama, pesakit dinasihatkan untuk mengambil langkah khas untuk kulit oleh sesuai penggunaan sunblock krim (jika pendedahan cahaya matahari tidak dapat dielakkan). Ia perlu juga diperhatikan bahawa rawatan ini mungkin tidak kekal, seterusnya pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari akan membuat dan jeragat untuk muncul semula.

Kimia mengupas adalah satu lagi cara untuk freckle penyingkiran dan digunakan secara meluas untuk memperbaiki kulit yang banyak, termasuk jeragat, jerawat, cacat cela, dan sebagainya. Biasanya digunakan di Pusat pembedahan atau pejabat doktor, permukaan kulit di bawah rawatan akan benar-benar dibersihkan dan kulit yang kimia akan digunakan. Terdapat bahan-bahan kimia biasa yang digunakan untuk glycolid, salicylic, carbonic atau asid laktik. Atas permohonan yang mengupas, mereka membubarkan pada permukaan kulit dan mencipta sebuah “blistering” atau “mengelupas” kesan selepas kulit yang akan dikeluarkan. Kulit “peeled off” permukaan akan dikemaskini sendiri dan kelihatan lebih muda, dengan kurang spots dan cacat. Kerengsaan kulit yang sedikit mungkin berlaku seperti kemerahan dan gatal-gatal pada kulit Gunaan. Dalam sesetengah kes, bandages mungkin perlu digunakan. Ketidakselesaan ini biasanya akan bertahan selama beberapa hari tetapi akhirnya akan hilang. Serupa dengan rawatan laser, pesakit mesti mengamalkan penjagaan dan berhati-hati dengan mengelakkan cahaya matahari langsung. Jika perlu, dermatologi boleh menetapkan ubat-ubatan lisan untuk pemulihan yang lebih cepat.

Lagi popular freckle penyingkiran ubat adalah penggunaan krim jeragat penyingkiran. Krim penyingkiran freckle ini biasanya off-the-shelf produk, atau secara perlahan-lahan-dihasilkan di rumah. Pilihan adalah satu perkara peribadi – sesetengah lebih suka produk off-the-shelf terkenal yang telah membuktikan rekod manakala sesetengah yang lain boleh memilih barangan organik yang secara amnya lebih semulajadi dan kurang bahan kimia. Bergantung kepada keterukan jeragat, keberkesanan krim ini mungkin berbeza-beza. Rule of thumb yang umum ialah untuk memilih jeragat penyingkiran krim yang mengandungi bahan-bahan berikut: Kojic asid dan Arbutin. Bahan-bahan ini telah terbukti keputusan dan secara amnya selamat. Berhati sangat, Walau bagaimanapun, dengan penggunaan Hydroquinone, yang merupakan satu sebab yang mungkin kanser. Bagi mereka yang memilih barangan buatan, masam susu atau lemon jus adalah bahan-bahan yang sangat baik untuk mencuci muka di freckle penyingkiran. Salah satu boleh juga cuba Campurkan beberapa jumlah jus pasli dan jus lemon, ditambah pula dengan krim pencuci muka harian dan ia menghasilkan keputusan yang menakjubkan pudar dengan penggunaan yang konsisten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *