Penyingkiran asbestos untuk patung

Penyingkiran asbestos untuk patung

Apakah asbestos Asbestos adalah salah satu beberapa mineral yang mudah berasingan ke dalam gentian panjang yang fleksibel. Chrysotile adalah jenis yang paling biasa dan akaun kira-kira 95 peratus daripada semua asbestos di kegunaan komersil. Asbestos dilombong di Australia dari tahun 1940-an untuk lewat tahun 1980-an dan digunakan dalam pelbagai bahan dan produk.Gentian ini adalah lapisan inbrake yang dahulunya digunakan secara meluas, gasket dan penebat; dan inroofing Kayap, lantai dan jubin siling, paip-paip simen dan bahan-bahan otherbuilding.

Menyedut gentian asbestos boleh menyebabkan risiko kesihatan seperti asbestosis, mesothelioma dan paru-paru kanser. Majoriti orang-orang yang ada mengidap penyakit-penyakit ini mempunyai sejarah yang panjang untuk pendedahan kepada asbestos dan selama dalam tempoh masa yang panjang.

Kira-kira tiga puluh peratus daripada bangunan-bangunan di Sydney mengandungi beberapa bentuk asbestos.

Jika anda tidak tahu keadaan anda sheeting AC, kemudian anda boleh mendapatkan laporan asbestos yang dilakukan oleh kontraktor berlesen penyingkiran asbestos, yang akan menggariskan Semua kawasan yang mengandungi asbestos, keadaan kawasan, risiko kesihatan yang berkaitan dan kursus yang diperlukan tindakan.

Banyak rumah & garaj mengandungi sheeting bumbung simen asbestos yang beralun yang berada dalam keadaan miskin, iaitu unpainted, cuaca rosak, terhakis. Tindakan adalah satu kemestian dalam kes-kes, dan kontraktor berlesen removals asbestos yang harus dihubungi.

Amalan pembuangan asbestos yang selamat:

* Anda mesti tidak dipotong, grind atau rehat asbestos sheeting

* Kelengkapan perlindungan bersesuaian perlu digunakan, contohnya Australia piawaian perlindungan peringkat 2 (P2) minimum setengah menghadapi guna topeng, baju yang pakai buang sarung tangan pelindung, goggles, but cap keluli

* Cadar asbestos perlu dikeluarkan dengan minima pecah dan mesti disimpan basah untuk menghadkan pengeluaran gentian

* Asbestos perlu akan digandakan berbalut dalam pembina plastik 200um tebal

* Asbestos yang perlu dilupuskan di tapak pelupusan pelupusan berlesen yang atau Stesen pemindahan, WSN penyelesaian alam sekitar mempunyai beberapa laman yang menerima asbestos

* Pemindahan asbestos tidak perlu mengambil tempat pada hari-hari yang berangin

SUMBER YANG BERGUNA & PAUTAN

Kesihatan Pekerjaan dan peraturan-peraturan keselamatan (SYDNEY & Selangor)

2001 (Peraturan) menggariskan syarat-syarat tertentu yang berikut untuk penyingkiran asbestos:

Bab 4, Fasal 43 dan 44 – penilaian risiko, kawalan dan paparan Daftar

-Pengawal di premis mesti mengenal pasti apa-apa bahaya yang boleh diramalkan dan mengawal mereka. Piawaian mendaftar dan pendedahan asbes mesti disimpan.

Bab 6, bahan-bahan Fasal 169 dan 170 – Carcinogenic (rekod pengawasan Kesihatan)

-majikan yang menggunakan asbestos dalam bentuk chrysotile, crocidolite, amosite, anthophyllite yang berserabut, tremolite atau actinolite adalah dilarang kecuali untuk tujuan persampelan atau analisis, penyelenggaraan, pemindahan, penjualan, encapsulation atau kepungan dan potensi pendedahan mana-mana mesti dirakam dan nasihat yang diberikan kepada pekerja.

Bab 8 – Asbestos dalam pembinaan

-syarat-syarat yang tertentu untuk penyingkiran asbestos yang bekerja di tapak bina dan larangan menggunakan semula produk asbestos atau air letupan asbes produk asbes.

Bab 10 – syarat-syarat lesen

-Keperluan pelesenan untuk terikat dan friable removals asbestos; dari 1 Januari 2008, lesen adalah dikehendaki untuk lebih dari 10 meter persegi bahan asbestos yang terikat.

Bab 11 – Permohonan Permit

-permit untuk kerja-kerja pemindahan asbestos friable.

Bab 12 – notis pembuangan kerja

-pemberitahuan terikat kerja penyingkiran asbestos; syarat-syarat pengecualian SAMUDI asbestos.

Peraturan-peraturan yang tidak membenarkan penggunaan, penggunaan atau penjualan apa-apa produk asbestos.

Untuk maklumat lanjut mengenai asbestos removals lihat tapak WorkCover NSW:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *