Penyenggaraan metadon–Alat untuk pemulihan penagihan Heroin

Penyenggaraan metadon–Alat untuk pemulihan penagihan Heroin

Methadone adalah undang-undang dadah candu yang diketepikan dalam suasana klinik untuk penagih sebagai pengganti untuk heroin.

Satu dos methadone yang berlangsung selama 24 jam, jadi penagih itu boleh berasa cukup selesa semua hari untuk mula membina semula kehidupan yang biasa. Metadon juga mempunyai kelebihan menghapuskan pengedar dadah, jenayah, berkongsi jarum, risiko jangkitan HIV, dan keperluan untuk memperbaiki setiap beberapa jam. Rawatan Methadone adalah secara amnya berpatutan dan banyak klinik mempunyai skala gelangsar yang sepadan dengan pendapatan. Beberapa Negeri dan program-program county adalah walaupun percuma untuk penduduk.

Penagihan heroin adalah sukar untuk pulih dari. Penagih mungkin tidak dapat berfungsi dengan berkesan untuk jangka masa yang panjang selepas pengeluaran dan pengalaman godaan yang berterusan untuk berulang. Klinik metadon, dengan melayan keinginan dadah, membenarkan penagih berasa selesa semasa mengambil langkah-langkah untuk mendapatkan kehidupan mereka kembali di landasan yang betul.

Klinik metadon dikendalikan oleh profesional ketagihan yang disediakan untuk membantu pesakit dengan tugas pemulihan. Doktor, jururawat dan kaunselor disediakan untuk menyediakan penjagaan kesihatan, sokongan dan panduan tentang bagaimana untuk membina semula kehidupan. Penagih ini boleh mendapatkan pekerjaan tanpa gangguan daripada keinginan dan mendapatkan wang untuk mengekalkan rumah stabil dan membayar untuk lain-lain keperluan.

Apabila kehidupan stabil, penagih mempunyai dua pilihan. Mereka boleh terus metadon selama-lamanya, malah seumur hidup. Keperluan hanya akan membayar untuk rawatan dan tidak menggunakan ubat-ubatan lain. Minum arak dibenarkan, tetapi ujian positif dadah ganja, kokain atau lain-lain opiates boleh mengakibatkan kehilangan keistimewaan atau pemecatan dari program ini.

Dalam banyak kes penagih stabil pada metadon boleh menjalani kehidupan yang normal dan sihat. Metadon telah tiada kesan sampingan yang berbahaya dan menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang. Berada di metadon boleh seperti di mana-mana ubat preskripsi lain yang perlu untuk mengekalkan kesihatan dan fungsi. Pada mulanya, penagih akan dikehendaki melapor ke klinik setiap hari. Selepas satu tempoh masa dengan tingkah-laku yang baik, penagih boleh mendapat metadon mingguan botol yang dibawa pulang, kadang-kadang sebanyak 6 setiap minggu.

Bagi penagih yang ingin detox dari metadon, ia adalah mungkin untuk mengurangkan dos dalam peningkatan kecil dalam tempoh masa yang panjang supaya penagih ini boleh secara beransur-ansur. Selepas detox, penagih boleh kekal dalam program methadone untuk pemantauan dan kaunseling yang berterusan.

Bagi memulihkan penagih yang banyak, satu program latihan fizikal yang ketat adalah penting untuk perasaan baik dalam pemulihan. Penggunaan heroin jangka panjang boleh menyebabkan yang menutup badan endorphin sistem. Endorfin akan opiates semulajadi badan, tetapi apabila berlaku penagihan heroin, badan berhenti menghasilkan mereka.

Sebahagian daripada mengapa pemulihan dari penagihan heroin adalah begitu sukar adalah bahawa, tanpa opiate, bekalan Endorfin dalam badan hilang. Latihan fizikal jump-starts sistem endorphin yang lembap atau malas untuk memberikan pemulihan penagih candu pengganti semulajadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *