Penyembuhan Rhomboid Glossitis selama-lamanya

Penyembuhan Rhomboid Glossitis selama-lamanya

Biasanya, glossitis ini tidak menyakitkan tetapi ia sesungguhnya sesungguhnya menyebabkan ketidakselesaan dan keresahan dalam mulut dan lidah, dan dalam keadaan yang teruk, ia mungkin menyekat saluran udara kerana bengkak lidah yang melampau. Teks ini terutamanya tertumpu kepada rawatan glossitis. Walau bagaimanapun, lebih awal daripada itu, Biar kita memahami punca-punca yang kerap dan tanda-tanda glossitis.

Punca-punca Glossitis

Glossitis adalah lidah jangkitan yang mungkin dialami disebabkan pelbagai faktor dan beneath disebut adalah antara punca glossitis.

* Vitamin atau Mineral kekurangan
* Virus atau jangkitan bakteria
* Penggunaan tembakau atau produk tembakau, makanan yang pedas atau salah
* Alah kepada ubat-ubatan yang pasti
* Mereka yang menghidap kudis canker pada ulser lidah atau aphththous akan lebih terdedah kepada glossitis
* Alah kepada ubat gigi, penyegar mulut mouthwash, dan sebagainya.
* Kering mulut
* Kerosakan atau kerengsaan dari luka bakar, kerosakan dengan peralatan pergigian atau disebabkan sukar tepi gigi

Atrophic glossitis, median rhomboid glossitis dan glossitis migrasi yang benign adalah jenis glossitis. Seperti dinyatakan terdahulu, bersih, tender, sakit dan merah rupa lidah dengan masalah menelan, mengunyah atau bercakap dan dalam keadaan yang teruk lidah bengkak akan gejala-gejala glossitis meluas. Jika mana-mana tanda-tanda tersebut dikenalpasti, pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan darah tertentu digunakan sebagai bantuan untuk untuk mendiagnosis keadaan ini. Sama ada atau tidak glossitis boleh dirawat, dan jika Ya, ‘Apakah terapi berbeza glossitis’ adalah apa yang kita akan dapat lihat di dalam seksyen berikut.

Rawatan glossitis

Ubat Median Rhomboid Glossitis
Median rhomboid glossitis boleh dikenal pasti dengan berlian atau tanda dibentuk bujur yang terletak di bahagian yang lebih tinggi daripada lidah yang muncul dalam masa di tengah garisan. Rawatan keadaan ini terutamanya memerlukan seseorang untuk mengikuti regimen yang anti-kulat di mana berus gigi dan unit lisan yang berbeza mungkin diperlukan untuk mengubah dengan tujuan untuk menghentikan reinfection yang.

Ubat Glossitis migrasi yang tidak berbahaya
Tidak berbahaya glossitis migrasi yang sering dikenali sebagai lidah geografi boleh diiktiraf dengan bantuan discolored bidang citarasa dan retak pada masa-masa malah mungkin muncul pada lidah. Keadaan ini sering pucuk pada ketikanya untuk penyakit, perubahan hormon, tekanan dan Bilakah memakan sesetengah jenis makanan yang mungkin mengganggu masalah. Glossitis Hijrah rawatan biasanya melibatkan mengambil pemakanan vitamin dan suplemen zink yang ditetapkan oleh doktor dan salap steroid yang Selain itu ditetapkan untuk menyekat gejala-gejala dan menangani keadaan ini.

Ubat atrophic Glossitis
Atrophic glossitis adalah biasanya disebabkan akibat pemakanan yang kurang baik. Seorang yang mempunyai glossitis atrophic, sakit lidah sambil makan makanan yang pedas atau salah adalah berpengalaman dan jika tidak hadir pada masa, ia mungkin menyebabkan kesakitan teruk lidah secara berperingkat-peringkat kemudian. Losyen antikulat dan tujuan topikal bagi lidah adalah ditentukan oleh doktor untuk mengurangkan kerengsaan jika atrophic glossitis. Selain itu, pasti cara pengubahsuaian hidup serupa mengelakkan makanan pedas dan menghiris turun pada alkohol, tembakau, dll dan mengekalkan kebersihan mulut adalah di antara perkara-perkara yang mungkin menghalang keadaan ini.

Walaupun teks ini adalah tentang rawatan glossitis, anda mungkin perlu menyedari bahawa setiap satu terapi yang terutamanya termasuk dan menegaskan mengekalkan kebersihan mulut. Sebaik-baiknya, terapi untuk sebarang penyakit yang melibatkan merawat punca masalah Walau bagaimanapun, dalam kes daripada inflammations lidah sedemikian, gejala-gejala diuruskan untuk mengurangkan dalam jangkitan atau keradangan. Glossitis pencegahan adalah lebih baik daripada rawatan, tidak anda berfikir. Salah satu boleh Jauhkan diri anda daripada berterusan melalui semua ketidakselesaan yang mencetuskan penyakit lidah tersebut dengan mengekalkan cara hidup, yang melibatkan pengambilan makanan dan minuman yang yang besar tidak mungkin menyebabkan glossitis. Dan jika mana-mana tanda-tanda yang hadir sehingga maka, salah satu harus mencari perubatan membantu lebih awal daripada ia menjadi teruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *