Penyembuhan badan kita melalui kegiatan muzik

Penyembuhan badan kita melalui kegiatan muzik

“Satu perkara yang baik tentang muzik, apabila ia melanda anda, anda merasa sakit.”

– Bob Marley

Orang-orang Yunani purba adalah kepercayaan bahawa muzik mempunyai kuasa untuk menyembuhkan badan serta jiwa. Kuasa meditasi adalah beribu juga ditemui tahun yang lalu apabila lelaki awal merenung ke dalam lidah-lidah api dan dimasukkan ke dalam keadaan damai fikiran. Muzik yang Meditative atau berehat adalah gabungan dua kuasa-kuasa itu sebagai Perkasa cukup memberi individu dari masalah mental serta fizikal mereka. Walaupun penemuan dibuat zaman yang lalu, ia adalah hanya dalam tahun 1940-an bahawa pakar-pakar perubatan dan saintis mula menyelidik pengaruh muzik pada tubuh manusia dan dengan bantuan untuk mengatasi pelbagai penyakit.

Muzik telah digunakan sebagai alat terapi oleh doktor untuk beberapa tahun. Kegiatan muzik didakwa distracts pesakit dari kesakitan mereka dan membantu mereka yang tenang dalam bermasalah times. Walau bagaimanapun, bukti saintifik dari Pusat Penyelidikan di Universiti Utah telah mengesahkan bahawa muzik boleh membantu mengalihkan minda pesakit untuk mengurangkan kesakitan mereka. Seorang pemuzik dan Profesor Universiti, David H. Bradshaw, mencatat sambungan afirmatif antara melegakan kesakitan dari sakit kepala dan mengamalkan muzik melalui pengalaman peribadi.

Kajian membuktikan pengaruh muzik pada kesakitan

Tertarik dengan rasa ingin tahu beliau, beliau telah bergabung tenaga dengan empat lain Universiti doktor – dari Universiti Utah bagi perkhimatan ini Jabatan dan digunakan lebih daripada 150 sukarelawan yang sihat untuk mengesahkan teori beliau. Subjek dibahagikan kepada dua Kumpulan dan setiap kumpulan yang menerima kejutan atau stimulations yang menyakitkan daripada keamatan yang berbeza-beza dari elektrod-elektrod di hujung jari mereka. Satu kumpulan yang telah melalui kesakitan ringan dalam persekitaran di mana muzik yang dimainkan di latar belakang manakala kumpulan kedua adalah diwakilkan dengan beberapa tugasan muzik daripada kesukaran yang berbeza. Tugas-tugas yang terlibat mengenalpasti arahan melodi yang berubah-ubah atau pengenalpastian nada yang menyimpang. Harmonies yang digunakan untuk kajian ini adalah gubahan-gubahan Miguel Chuaqui – Ketua sekolah program komposisi muzik di Universiti.

Apabila subjek menerima kejutan, penyelidik mendapati bahawa terdapat potensi elektrik yang boleh dikira dalam subjek conductance kulit, dilasi murid, dan sistem saraf. Menggunakan data ini, para penyelidik diukur mata-pelajaran mereka periferi dan Pusat rangsangan, atau tahap kesakitan yang mereka alami. Berdasarkan kajian ini, pasukan di Bradshaw terbongkar bahawa perubahan dalam rangsangan rangsangan atau penglibatan bersih berkaitan dengan prestasi tugas muzik yang menurun apabila meningkat kesukaran tugas. Pasukan Penyelidikan membuktikan, melalui ujian, kesakitan secara keseluruhan dalam mata pelajaran menurun apabila mereka tertumpu kepada muzik dan tugas di tangan.

Keajaiban muzik bersantai

Saluran deria dalam badan kita akan diaktifkan oleh muzik. Mereka mencetuskan respons emosi dan mental perhatian untuk memerangi saluran kesakitan yang menawan hati. Sinergi muzik dan kesakitan itu mengurangkan tindak balas badan kita dan meningkatkan toleransi. Walau bagaimanapun, magnitud pengurangan kesakitan yang berbeza antara individu kerana ciri-ciri personaliti seperti kebolehan mereka memberi tumpuan kepada aktiviti yang tertentu dan tahap kebimbangan mereka.

Terapi muzik kelonggaran untuk membantu pesakit AIDS dan pesakit-pesakit kanser

Pengaruh muzik dan kesakitan telah diperluaskan penggunaannya ke dalam beberapa bidang kesihatan dan kesejahteraan. Terapi muzik ini menjadi semakin popular dan muncul sebagai bidang yang baru itu sendiri. AMTA (Persatuan terapi muzik Amerika) melaporkan bahawa muzik adalah berguna dalam memenuhi keperluan sosial, fizikal, emosi, dan kognitif. Rawatan tidak hanya melibatkan mendengar muzik, tetapi juga menyanyi, mencipta, dan bergerak untuk muzik. Mengurangkan kesakitan, pengurusan stres, penambahbaikan komunikasi, dan peningkatan memori boleh berjaya disiapkan dengan menggunakan terapi muzik.

Kajian terbaru yang banyak telah dijalankan di berbagai belahan dunia untuk menguji pengaruh muzik pada orang dengan isu-isu peribadi dan penyakit. Penyelidik Universiti Drexel, misalnya, mendapati bahawa muzik boleh meningkatkan tahap BP pesakit kanser dan juga meningkatkan mood orang-orang yang mengidap penyakit AIDS atau Penyakit Alzheimer. Penyelidik di Universiti Gothenburg Sweden mendedahkan bahawa kegiatan muzik bukan sahaja membantu subjek berehat apabila mendengar dengannya, tetapi juga membuktikan bahawa mereka mengalami daripada emosi yang positif pada frekuensi yang paling tinggi dan dengan intensiti yang lebih tinggi. Di samping itu, mata pelajaran yang sama menunjukkan tanda-tanda tekanan rendah dan mereka kortisol (tekanan hormon dalam manusia) juga dikurangkan dengan ketara.

Penemuan dan ayat-ayat daripada Persatuan Kanser Amerika

ACS (Persatuan Kanser Amerika) digantikan bahawa kegiatan muzik boleh membantu dalam mengurangkan kadar nadi, kadar pernafasan dan tekanan darah. Ia juga boleh mengurangkan gejala-gejala insomnia, kebimbangan dan kemurungan kepada tahap yang hebat. Pesakit yang menerima ubat-ubatan kemoterapi dan anti-nausea dalam dos yang tinggi boleh mengurangkan muntah-muntah dan loya dengan menggunakan terapi muzik. Kegiatan muzik juga membantu melegakan kesakitan jangka pendek yang dialami oleh pesakit-pesakit kanser.

ACS yang menyatakan bahawa rumah pesakit-pesakit yang mengalami kanser atau AIDS meningkat kualiti hidup mereka melalui kuasa muzik berehat. Terapi muzik telah membantu dalam meningkatkan tahap kemudahan dan keselesaan mereka semasa juga membantu mengawal kesakitan. Dalam sesetengah pesakit, kegiatan muzik telah dilated urat-urat dan otot-otot yang santai, yang secara signifikan telah membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa prosedur invasif.

Kesan muzik menuntut ilmu kebatinan orang menderita dengan Penyakit Alzheimer

Orang-orang yang menghidap penyakit Alzheimer boleh membuat sebahagian kegiatan muzik untuk mencapai bantuan dalam kehidupan seharian. Walaupun pada peringkat akhir Penyakit Alzheimer, keupayaan pesakit untuk engross dalam aktiviti-aktiviti muzik dan berinteraksi dengan isyarat yang berirama kekal utuh. Kognitif yang perlu berfungsi untuk memproses isyarat ini terdapat pada peringkat yang lewat, jadi muzik biasa kelonggaran boleh membantu menenangkan pesakit dengan menggalakkan tidur dan menguruskan tekanan. Muzik sedative atau menuntut ilmu kebatinan tanpa syncopation atau Rebana dan lebih perlahan tempos mempunyai potensi untuk membantu orang-orang yang menghidap penyakit Alzheimer perubahan rutin yang menyebabkan pergolakan dan pergi tidur dengan agak mudah.

Kegiatan muzik mempunyai keupayaan untuk meletakkan pendengar ke dalam keadaan tenang fikiran. Sama ada ia melibatkan merangsang pesakit terjejas oleh dementia, mendapatkan semula kenangan, melegakan kesakitan, atau menenangkan individu yang mempunyai hari yang panjang, seminggu, sebulan atau setahun, kegiatan muzik memiliki jenis kuasa penyembuhan yang dikatakan melampaui hujah saintifik.

“Muzik memberi jiwa kepada alam semesta, wings untuk minda, penerbangan kepada imaginasi dan hidup segala-galanya.” – Plato

Jason Stephenson merupakan pengasas berehat saya Online dan telah terlibat dalam bidang penyembuhan meditasi/berehat selama 15 tahun yang lalu. Terbaru, Jason siap Diploma dengan kolej-kolej H & H di wilayah Australia bagi imuniti Neuro-psikologi – kursus di mana Jason berkata, “Saya benar-benar mula memahami kuasa dan hubungan antara Kesihatan minda dan tubuh dalam mendengar kepada penyembuhan kegiatan muzik.” Ia adalah matlamat di Jason yang berehat saya Online akan membantu orang lain seluruh dunia untuk berehat, mencapai impian mereka, mula bermeditasi dan mencari dan mencari cinta yang sudah dalam. Pada masa ini, Jason beroperasi yang amat berjaya eBay Kristal dan kelonggaran CD kedai Kristal Mans Zen.

Jason Stephenson merupakan pengasas berehat saya Online dan telah terlibat dalam bidang penyembuhan meditasi/berehat selama 15 tahun yang lalu. Terbaru, Jason siap Diploma dengan kolej-kolej H & H di wilayah Australia bagi imuniti Neuro-psikologi – kursus di mana Jason berkata, “Saya benar-benar mula memahami kuasa dan hubungan antara Kesihatan minda dan tubuh dalam mendengar kepada penyembuhan kegiatan muzik.” Ia adalah matlamat di Jason yang berehat saya Online akan membantu orang lain seluruh dunia untuk berehat, mencapai impian mereka, mula bermeditasi dan mencari dan mencari cinta yang sudah dalam. Pada masa ini, Jason beroperasi yang amat berjaya eBay Kristal dan kelonggaran CD kedai Kristal Mans Zen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *