Penyelidikan baru mengenai pengguguran Stigma menawarkan harapan

Penyelidikan baru mengenai pengguguran Stigma menawarkan harapan

“Di mana adalah Magic Johnson Arthur Ashe, Elton John, Annie Lennox satu Peti Deposit Keselamatan-pengguguran akses atau penggunaan kontraseptif?” ditanya Jessica Mack dari MS Magazine dalam isu bulan lepas.

Terdapat tiada Mack denying terletak betul-betul. Pembiakan aktivis hak asasi, penyedia dan penyokong perlu mengambil satu halaman daripada aktivis pergerakan lain seperti pergerakan Global HIV/AIDS. Tetapi ianya tidak seperti kami belum cuba.
Penulis Jennifer Baumgardner dan filem-filem yang Gillian Aldrich cuba untuk memulakan gerakan itu dengan yang “Aku sebuah filem dan T-Shirt projek pada tahun 2005. Tetapi ia tidak pernah mengambil memegang dengan cara yang mereka mungkin telah berharap. Apa aktivis yang idealistik ini tidak menjangka adalah kekuatan stigma yang masih mengelilingi dunia – bahkan di negara-negara di mana ia adalah undang-undang.

Di Ghana, salah satu negara–undang pengguguran Tempahan pengizin pada benua itu punca kematian wanita yang tertinggi adalah pengguguran masih tidak selamat. Stigma budaya dan agama adalah jadi wanita yang kuat Elak kepada pengamal-pengamal yang selamat sama ada kerana mereka tidak tahu undang-undang dan Peti Deposit Keselamatan ada disediakan untuk pengguguran atau kerana takut orang-orang yang mencari.

Dalam The United States– peratusan besar daripada wanita yang mempunyai insurans komersil yang masih cuba untuk membiayai mahal tanpa menggunakan perlindungan yang boleh menyelamatkan mereka beratus-ratus dan kadang-kadang beribu-ribu ringgit. Stigma-kebimbangan yang majikan, ahli keluarga atau penyedia penjagaan kesihatan boleh belajar daripada pengguguran mereka – adalah satu motivasi yang utama bagi wanita untuk membayar dari poket penjagaan pengguguran mereka apabila mereka mampu. Di bawah Akta penjagaan mampu, membenarkan kanak-kanak terus pada ibu bapa insurans merancang sehingga umur 26, dan dengan trend ke arah pengguguran yang mengharamkan insurans dan swasta situasi ini boleh menjadi lebih buruk.

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengubah situasi ini?Beberapa wanita, seperti peserta Pageant Jordan Barnstable, Miss Illinois 2010, telah ditingkatkan dan mengambil seorang awam berdiri untuk hak pembiakan. Tetapi mereka few dan jauh antara.
Baik, Menurut pengkaji kita perlu melihat lebih daripada hanya wanita yang telah mempunyai atau mengalami pengguguran. Kita perlu memahami bagaimana stigma yang berfungsi dalam masyarakat dan penduduk seluruh dunia.

“Kita telah hampir tidak tercalar permukaan bagaimana ini kesan rakan-rakan lelaki,” kata Dr Danielle Bessett, Penolong Profesor sosiologi, Universiti Cincinnati, sebagai contoh penduduk hanya satu yang perlu dikaji serta.

Bessett adalah salah satu kumpulan penyelidik melihat stigma pengguguran seluruh dunia. Mereka berharap Pengajian Antarabangsa baru stigma pengguguran di negara yang berbeza, budaya dan persekitaran penduduk akan membantu penyebaran cahaya tiada cara untuk memerangi masalah ini.

Dalam “stigma pengguguran: a reconceptualization juzuk, sebab-sebab dan akibat,” Borang Mei – Jun isu DrsBessett isu-isu kesihatan wanita, Norris, Steingberg, Kavanaugh, De Zordo dan Becker memperkenalkan pendekatan baru mereka diperkenalkan kepada isu ini.

Kajian ini meliputi kawasan Amerika Syarikat, Nigeria, Zambia, Tanzania, Brazil, Mexico dan bahagian-bahagian Eropah melihat stigma pengguguran walaupun beberapa penduduk di kawasan di mana pengguguran adalah undang-undang dan menyalahi undang-undang.

Kita perlu memahami apa yang kita akan berurusan dengan jika kita mahu, “menang hati dan minda sekitar isu pengguguran,” kata Bessett.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *