Penyelesaian yang diuji bagi Bulimia

Penyelesaian yang diuji bagi Bulimia

Ia dikenali bulimia itu kadang-kadang boleh menyebabkan kematian jika ia tidak dirawat dan dibenarkan untuk meneruskan. Ungkapan daripada Bala ini adalah makanan binging diikuti oleh diri Universal induced termuntah. Teknik-teknik lain purging termasuk menggunakan julap atau mungkin diuretics. Ianya lazim bagi orang-orang dengan bala ini untuk melihat diri mereka sebagai berat badan berlebihan, dan secara umumnya yang tidak benar. Persepsi adalah berkaitan dengan makanan dan berat, dan ia adalah pandangan ini yang terlampau itu tidak berhubung dengan kebenaran. Apa yang sering diperhatikan dalam kanak-kanak perempuan adalah bulimia berlaku dalam tahun-tahun selepas akil baligh. Beberapa aspek psikologi tambahan termasuk tekanan sosial di sekolah bersama-sama dengan perasaan kemurungan.

Yang tidak dirawat boleh bulimic mengalami kekurangan pemakanan yang secukupnya dan kehilangan cecair yang berlebihan yang mengancam nyawa. Tahun, telah bulimics juga diiktiraf dalam berita yang telah meninggal dunia dari masalah ini. Pada 1970-an, penyanyi Karen Carpenter mengalami masalah ini untuk beberapa waktu. Masalah beliau rosak hatinya besar dan ia hanya membunuh beliau. Bulimia adalah sering berjaya dijaga, tetapi jelas ia adalah amat penting untuk memulakan rawatan dengan serta-merta.

Jika gangguan ini dibenarkan untuk pergi, maka, yang dapat menghasilkan serius kekurangan mineral penting yang banyak dan lain-lain bahan biokimia. Di samping itu, sembelit yang teruk boleh akibat penggunaan berlebihan julap. Jika ada muntah yang lebat dan berterusan, maka tersentuh asid perut yang berlebihan boleh menyebabkan masalah di kawasan tekak dan mulut. Asid yang konsisten diperkenalkan ke dalam mulut boleh menyebabkan jangkitan gusi, kerengsaan dan bilangan rongga yang tinggi yang luar biasa. Seterusnya, terdapat kecederaan yang mungkin boleh membawa maut kepada keupayaan jantung dan buah pinggang. Badan kita memerlukan sejumlah electrolytes untuk kesihatan secara keseluruhan, dan itulah apa yang boleh menjadi hilang kerana dehidrasi. Kekurangan electrolytes bagi terlalu banyak tempoh tidak normal boleh menyebabkan serangan jantung dan kematian. Biasanya, kadar kematian kasar kerana bulimia adalah sepuluh peratus.

Terapi berkesan penyakit ini terdiri daripada pesakit dan saudara-mara, doktor keluarga, dan kaunseling psikiatri atau psikologi yang profesional dan rawatan. Pada masa yang sama, ia boleh menjadi berguna melibatkan pakar pemakanan berlesen supaya diet yang betul boleh disediakan untuk membantu membina semula tubuh. Pesakit akan menikmati perkhidmatan rawatan yang profesional untuk membetulkan tingkah-laku yang memudaratkan yang melibatkan makan berlebihan dan penghapusan. Selain itu, pesakit akan sengaja dimaklumkan peril yang berpotensi untuk kehidupan dan kesihatan. Seringkali terdapat isu yang berbeza dalam kehidupan pesakit, dan mereka hendaklah diperlakukan, terlalu. Mengetahui bagaimana untuk selesa bercakap tentang emosi berada dalam perkara-perkara yang diberikan dalam kaedah rawatan ini.

Salah satu faktor yang penting untuk menakluk bulimia adalah untuk mengambil tindakan itu secepat mungkin. Pesakit akan mencapai banyak jika ibu bapa dan adik-beradik yang bersedia untuk menawarkan bantuan sokongan dalam apa jua fesyen adalah perlu. Lagi usaha-usaha yang menyokong termasuk terapi berkumpulan seperti kerja-kerja pesakit untuk pulih dari gangguan. Walau bagaimanapun faktor paling penting yang mesti datang kira-kira adalah di bulimic telah secara sedar dan menerima masalah yang teruk. Pemahaman mesti berlaku bahawa satu perspektif dan pandangan tentang makan adalah diubahsuai dan mengakibatkan masalah ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *