Penyelesaian semulajadi untuk kulit yang mengalami dehidrasi

Penyelesaian semulajadi untuk kulit yang mengalami dehidrasi

Garis-garis halus, kehilangan keanjalan dan kulit fleksibiliti dan kekurangan radiance adalah semua tanda-tanda kulit mengalami dehidrasi. Disebabkan oleh kehilangan kelembapan kulit yang kronik, jika kerosakan kulit sebenar tidak berdaftar yang kiri mungkin berlaku dalam jangka masa panjang.

Angin, matahari dan pencemaran serta faktor-faktor dalaman seperti diet, tahap nutrien dan semua keturunan memainkan peranan di dalam menentukan kesihatan kulit kita sebagai penghalang yang berkesan. Lapisan luar sangat kami epidermis (lapisan atas kulit) adalah nyata pelindung lapisan kulit. Ia terdiri daripada flattened keratinocytes mati. Sel-sel kulit mati sentiasa menumpahkan dan digantikan dengan lapisan kulit yang lebih mendalam dinaikkan ke permukaan. Gam yang mengekalkan keratinocytes yang bersama-sama ini terbentuk oleh lipid seperti ceramides asid lemak dan kolesterol. Lapisan ini membentuk halangan kalis air yang mengurangkan “Kehilangan air Epidermal Trans” atau TEWL, memastikan kandungan lembapan yang cukup untuk kulit. Ia adalah halangan ini yang melindungi terhadap bahan kimia, perengsa dan mikro-organisma. Kekurangan ini lipid epidermal menyebabkan air pengekalan kuasa epidermis yang ketara berkurangan. Penyejatan lembapan dan dehidrasi kulit ikut secara amnya.

Mantle asid adalah bahagian kulit halangan kalis air yang sedikit berasid. Keasidan daripada lapisan ini adalah disebabkan oleh rembesan dari dalam sebaceous dan kelenjar peluh dan fungsinya adalah sekali lagi perlindungan tetapi khususnya menghentikan pertumbuhan bakteria dan kulat. Ia juga membantu mengekalkan “gam” yang menyimpan sel-sel kulit lapisan luar terikat bersama-sama. Jika pH asid kulit terganggu ia menjadi lebih beralkali dan mula hilang sifat-sifat pelindung.

Kesihatan kulit dikekalkan oleh baki sebum dan peluh. Apabila lapisan perlindungan kulit air dan minyak keseimbangan, berlaku dehidrasi kulit. Ini boleh berlaku bagi beberapa sebab:

1. Penyejatan lembapan melalui kulit. Faktor-faktor yang menggalakkan penyejatan lembapan udara kering (iaitu kekurangan kelembapan atau penghawa dingin), termasuk angin, pendedahan berpanjangan air (berenang di kolam renang atau pancuran mandian yang panjang).

2. Jika mantle asid terganggu atau penghalang kalis air kulit rosak, isu-isu seperti dehidrasi, jangkitan, kemerahan dan kerengsaan yang lumrah. Ejen-ejen berbuih sintetik seperti sodium laurel sulfat adalah punca utama gangguan mantle asid.

3. Air rendah dan pengambilan lemak yang sihat – pengambilan air yang mencukupi diperlukan untuk mengekalkan cecair selular. Baik lemak yang mengandungi asid lemak perlu melindungi kelembapan selular dan pemakanan dengan mengekalkan membran sel yang sihat.

4. Penuaan. Semakin kita berusia, terdapat pengurangan di dalam air yang memegang keupayaan kulit dan pengeluaran minyak semula jadi.

Perkara pertama yang perlu dilakukan untuk memerangi dehidrasi kulit adalah untuk menghapuskan faktor-faktor yang secara langsung menyumbang kepada kelembapan, kehilangan atau kerosakan kulit. Elakkan panjang, pancuran mandian air panas, membuka tingkap dan bukan bergantung kepada penghawa dingin dan berhenti menggunakan produk yang mengandungi sodium laurel sulfat. Membaiki faktor-faktor ini akan memperlahankan kehilangan air. Pastikan anda minum air yang cukup setiap hari.

Langkah seterusnya adalah untuk membaiki penghalang kalis air dan memulihkan kulit keupayaan untuk menarik dan mengekalkan air. Sebaik-baiknya sebarang produk penjagaan kulit yang digunakan akan mempunyai beberapa peranan yang termasuk menyampaikan pemakanan yang boleh membantu dengan pembaikan, penyelenggaraan penghalang asid mantle dan kelembapan dan kesan kelembapan yang dicapai dengan menarik air dari persekitaran luaran. Untuk mencapai matlamat ini, bahan-bahan tersebut mestilah dapat diserap dengan sempurna oleh kulit. Bahan-bahan berasaskan air boleh mempunyai kesan plumping yang sementara di permukaan kulit tetapi kesan ini tidak akan kekal kerana bahan-bahan yang belum diserap ke dalam lapisan kulit yang lebih mendalam. Lipid dan bahan-bahan yang tidak larut minyak akan lebih mudah diserap oleh kulit kerana bahan-bahan yang mempunyai saiz zarah yang lebih kecil.

Produk Tempahan kosmetik di pasaran sebenarnya tidak membantu kulit yang membaiki kerosakan kepada mantle halangan atau asid tersebut. Mereka bertindak sebagai emollients, mengurangkan kehilangan air daripada kulit dengan meliputi dengan lapisan pelindung. Berkesan mereka menyimpan air dalam kulit. Bahan-bahan emollient yang biasa termasuk butters, lilin dan minyak serta produk-produk seperti petroleum dan lanolin. Manakala emollients akan membantu untuk mengurangkan masalah tersebut, mereka sebenarnya tidak remedying punca-punca asas. Isu lain dengan beberapa bahan-bahan emollient adalah bahawa mereka sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak masalah.

Produk petroleum seperti minyak mineral duduk di atas permukaan kulit, menghalang kulit daripada bernafas dan berpotensi untuk menyekat liang-liang. Sebaliknya lilin yang semulajadi dan minyak membolehkan kulit untuk nafas. Liang-beberapa lilin yang lebih berat atau butters mungkin masih blok liang pembawa Walau bagaimanapun semulajadi dan minyak pati yang mungkin mempunyai kesan ini.

Apabila ia datang kepada bahan-bahan yang mencapai matlamat ini, kami pantri semulajadi yang kaya dengan bahan-bahan yang boleh membantu memulihkan kulit dan penghidratan bukannya hanya masking masalah. Banyak minyak pembawa semulajadi seperti Rosehip, Sweet Almond, Tamanu, Marula, Jojoba dan Evening Primrose Oil mudah diserap oleh kulit. Mereka mempunyai keupayaan untuk menyuburkan kulit, memberikan halangan yang berkesan untuk kehilangan air dan mengurangkan TEWL.

Minyak seperti Rosehip juga mengandungi asid lemak perlu (EFAs) yang menggalakkan pembaikan membran sel, yang membolehkan sel-sel kulit untuk mengekalkan lebih banyak air. Ironinya jika sel-sel kulit yang kurang EFAs, ia boleh menyebabkan kelenjar minyak untuk menjadi berkontraksi, menghasilkan minyak yang lebih banyak. Dengan satu kekurangan EFA, kulit selalunya akan melalui zon T berminyak dan kering di pipi. Selagi minyak pembawa semulajadi sesuai digunakan, mereka boleh mempunyai kesan yang mengimbangi, yang mengurangkan kedua-dua keadaan kulit kering dan berminyak. Pilihan yang sesuai untuk kulit yang berminyak dan kering termasuk Rosehip dan Sweet Almond.

Ramai pembawa minyak tersebut Marula, Rosehip dan Boabab juga mengandungi kulit penting vitamin seperti A, E dan C yang menggalakkan fungsi sel yang sihat. Sebagai antioksidan, vitamin juga membantu melambatkan penuaan kulit.

Juga apa yang anda lakukan di “dalam” mempunyai kesan dalam penghidratan kulit. Mengurangkan faktor-faktor yang mempunyai kesan diuretik seperti alkohol dan kopi akan meningkatkan penghidratan selular. Isu lain yang penting adalah memastikan mencukupi lemak baik dalam diet. Lemak baik seperti asid lemak perlu (EFA) yang memastikan membran sel kekal fleksibel. Ini membolehkan sel untuk mengeluarkan bahan toksin dan bahan buangan selular dan memegang nutrien dan air. EFAs juga membantu untuk mengekalkan kulit terhidrat dan fleksibel dan menggalakkan pemulihan kulit. Ikan laut dalam adalah antara sumber terbaik EFAs termasuk tuna, salmon, ikan bilis dan sardin. Sumber-sumber lain baik EFA di termasuk alpukat, kacang & benih, flaxoil dan Evening Primrose Oil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *