Penyelesaian pembasmian hutan dan jenis yang

Penyelesaian pembasmian hutan dan jenis yang

Tanggungjawab melindungi bumi kita yang indah terletak di tangan para penduduknya. Tidak perlu dikatakan, kita sebagai manusia adalah bertanggungjawab untuk memelihara planet kita. Tindakan kita utama impak ke atas alam semula jadi; pilihan kita boleh memulihkan bumi kita atau benar-benar membinasakan. Banyak tanah berhutan yang leburkan seluruh dunia, dan kita mesti membuat pergerakan menyelesaikan penyelesaian pembasmian hutan.

Pembasmian adalah sebenarnya satu masalah tanpa teragak-agak; oleh itu harus ditujukan kepada dan tidak ketepikan. Penyelesaian diperlukan untuk jenis masalah ini jika kita mahu menjauhkan diri daripada akibatnya. Walaupun hutan kecil tetapi speck tanah berbeza dengan jisim tanah seluruh dunia, terdapat kemungkinan bahawa seluruh dunia mungkin satu hari berakhir seperti tempat yang sia-sia jika berterusan pembasmian hutan tanpa fervent tindakan yang diambil terhadapnya.

Penyelesaian yang palsu di tangan

Dahulu, pelbagai penyelesaian telah diambil akaun untuk bagi lagi eksperimen terhadap apa boleh menurunkan pembasmian hutan. Walau bagaimanapun, beberapa penyelesaian yang gagal dan sebahagian yang berkembang, dan berikut adalah senarai daripada apa tidak harus dianggap sebagai masalah menyelesaikan persamaan untuk salah satu ancaman terbesar di dunia: Opsyen log komersial mampan, pelan tindakan Perhutanan tropika, had rizab strategi dan Program biodiversiti antarabangsa.

Mampan komersial pembalakan opsyen dianggap diabaikan oleh kebanyakan pakar alam sekitar kami. Konsep utama membenarkan pembalakan pada kadar yang minimum menyebabkan lebih banyak aktiviti pembasmian hutan seluruh dunia. Orang ini tidak kelihatan untuk mendengar atau mengambil bahagian dalam program tersebut kerana larangan agresif pembalakan tidak dibuat.

Kedua, rancangan TFAP yang berasaskan konsep yang masalah pembasmian hutan kerana kemiskinan pula tidak bekerja serta. Menuai kayu telah diambilalih oleh TFAP untuk telah mengangkat masalah kemiskinan, yang hanya memandu lebih-lebih kepada kesan buruk pembasmian hutan.

Langkah-langkah perlindungan yang ketat untuk mengekalkan bumi melalui rancangan ketiga akan hanya yang kedua dan subsidiari borang penyembuhan. Daripada berurusan secara langsung dengan masalah, ia cenderung sidetrack dengan sokongan hanya salah satu daripada cawangan-cawangan. Apakah yang perlu dilakukan adalah untuk mendapat perlindungan terhebat yang disediakan untuk kami hutan hujan habis. Dengan cara ini, terus mengawal masalah diperlukan.

Keempat dan terakhir rancangan gagal adalah Program biodiversiti antarabangsa yang hanya alamat untuk punca asas pembasmian hutan dan tidak orang-orang langsung. Seperti TFAP, rancangan tersebut juga datang untuk menamatkan tanpa menunjukkan keputusan yang baik.

Penyelesaian yang wajar ke arah pembasmian pembasmian

Seperti penyelesaian yang palsu, dunia juga datang dengan idea menyelesaikan masalah yang realistik yang akan membantu dalam kebaikan masalah pembasmian hutan. Antaranya: menyedari kehadiran orang asli sebagai penduduk asal semua hutan hujan ke atas bumi.

Menggantikan nilai-nilai bebas-kayu yang menjelaskan kepada rakyat bahawa tanaman atau produk lain boleh bermaksud kayu, kesan beban hutang negara dan bagaimana negara boleh meminta bantuan dari bank dunia; dan akhir sekali, mengakhiri lebih penggunaan hutan dibuat produk.

Mana-mana penyelesaian pembasmian hutan kita gunakan, satu-satunya perkara yang sebenarnya penting adalah bagaimana manusia bertindak balas kepadanya. Jika mereka memberi banyak masa dan usaha pemuliharaan di dunia, maka kemungkinan mencapai matlamat bahawa pasti akan tinggi.

Walau bagaimanapun, sebagai manusia kebimbangan penurunan, kadar pembasmian hutan sejajar dengan itu tumbuh lebih tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *