Penyelesaian pam sakit bahu? Pagcl dan pengemaskinian Fda

Penyelesaian pam sakit bahu? Pagcl dan pengemaskinian Fda

Jika anda atau yang tersayang menerima pam ubat sakit atau bola kesakitan selepas pembedahan bahu dan telah membangunkan kerugian rawan di bahu, anda mungkin mempunyai tuntutan undang-undang terhadap pengeluar.

Beberapa jurnal perubatan yang dihormati dan disegani telah mewujudkan pautan antara penggunaan pam sakit bahu articular intra dan keadaan yang dahsyat yang dipanggil Chondrolysis Glenohumeral Postarthroscopic (PAGCL). Dengan menggunakan pam ini, doktor akan dapat menyuntik aliran berterusan ubat tahan sakit ke bahu untuk membantu pesakit dengan pengurusan kesakitan. Malangnya, ubat-ubatan adalah toksik kepada bahagian sendi bahu dan boleh mengakibatkan kemerosotan rawan dan akhirnya gantian bahu.

Pada 13 November 2009, FDA telah mengumumkan bahawa ia adalah memerlukan pengeluar dadah untuk mendapatkan label produk mereka untuk memberi amaran kepada penjagaan kesihatan profesional mengenai potensi kesan buruk ini serius.

Apakah gejala-gejala PAGCL?

Gejala-gejala biasanya muncul selepas beberapa bulan pembedahan. Anda mungkin perasan bahawa anda akan menghadapi kesukaran dengan pergerakan dan mengurangkan julat pergerakan. Lain-lain telah mengeluh tentang hal mendengar bunyi klik mengganggu. Dalam beberapa kes-kes yang lebih teruk, bahu membuat pengisaran dan kenalan bunyi dan amat menyakitkan.

Satu kajian yang menarik: sakit pam digunakan selepas bahu Arthroscopy sebagai satu punca daripada Glenohumeral Chondrolysis

Arthroscopy: Jurnal pembedahan Arthroscopic & berkaitan, Jilid 25, isu 6, halaman 647-652

B. Busfield, Mohamad Romero

Berikut adalah petikan:

“Bahu arthroscopy telah menjadi satu pembedahan pesakit luar rutin. Kawalan rasa sakit adalah faktor penghad pesakit yang dibenarkan keluar selepas pembedahan, dan beberapa kaedah yang digunakan untuk menyediakan analgesia berterusan postoperatively. Blok serantau anestesia dan pam sakit bahu adalah kaedah-kaedah biasa untuk memberikan kawalan rasa sakit jangka pendek. Bahu sakit pam boleh digunakan sama ada di dalam ruang subacromial atau di dalam bahagian sendi glenohumeral. Beberapa kajian klinikal yang dicadangkan? yang telah disahkan oleh kajian rawan bovine dan arnab? yang penting chondrotoxicity dari bupivacaine, Anestetik tempatan yang biasa digunakan dalam pam sakit. Chondrolysis postarthroscopic glenohumeral merupakan entiti yang noninfectious yang berkaitan dengan faktor-faktor yang termasuk penggunaan instrumen radiofrequency haba dan pam intra-articular kesakitan yang mentadbir bupivacaine, tetapi tidak terdapat kes-kes yang tidak dilaporkan dengan penempatan pam sakit subacromial. Pilihan rawatan adalah sukar pada pesakit Muda dengan postarthroscopic glenohumeral chondrolysis, dan memahami Sastera dengan mengambil kira faktor-faktor risiko adalah penting untuk kaunseling pesakit dan mencegah komplikasi yang dahsyat ini.”

Satu lagi kajian yang menarik ialah bertajuk Intra-articular bupivacaine: chondrotoxic berpotensi?

Diterbitkan oleh Oxford Universiti Press bagi pihak Lembaga Pengarah dalam British Journal of bius.

S. T. Webb dan S. Ghosh

Jabatan bius dan rawatan rapi

Papworth Hospital NHS Yayasan Amanah

Cambridge

UK

“Pengurusan akut postoperative kesakitan selepas pembedahan Ortopedik adalah satu cabaran bagi pembiusan dan pakar bedah. Pentadbiran tempatan ubat-ubatan yang berkualiti ke dalam ruangan bersama, sama ada dengan satu suntikan atau dengan infusi berterusan, telah menjadi satu teknik well-recognized untuk postoperative analgesia, khususnya selepas pembedahan arthroscopic. Bupivacaine biasanya digunakan untuk intra-articular analgesia kerana dalam tempoh masa yang lama untuk tindakan. Anestetik setempat yang lain digunakan untuk intra-articular analgesia termasuk ropivacaine dan lidocaine. Intra-articular penggunaan ubat-ubatan ini telah dianggap secara meluas sebagai selamat, dan kesan-kesan buruk daripada ejen-ejen tempatan berkualiti dalam ruang bersama telah dilaporkan sahaja.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *