Penyelesaian mudah terhadap masalah Global? -Tai Chi & Qigong

Penyelesaian mudah terhadap masalah Global? -Tai Chi & Qigong

Hakcipta Terpelihara 2006 bil Douglas

Mengikut kajian perubatan moden antara 70 dan 85% daripada semua penyakit manusia kepada doktor adalah disebabkan oleh tekanan (Kaiser Permenente dua puluh tahun pengajian). Kos penjagaan kesihatan Tahunan Amerika Syarikat melebihi satu – trilion dolar setiap tahun. Ini bermakna bahawa teknik pengurusan stres yang berkesan, jika diberikan kepada orang-orang beramai melalui pendidikan, perniagaan, penjagaan kesihatan, dan sebagainya dalam kempen Kebangsaan yang agresif untuk melatih rakyat kita dalam teknik-teknik tersebut, boleh menyelamatkan negara kita sahaja beratus-ratus bilion kos penjagaan kesihatan tahun demi tahun.

Tai Chi & Qigong telah terbukti selama beberapa abad, termasuk dalam penyelidikan perubatan moden yang sedang pesat membangun menjadi teknologi pengurangan tekanan kuat. Keputusan ini boleh ditemui dalam kajian seperti di UCLA yang menunjukkan bahawa pengamal Tai Chi dua kali ganda mereka ketahanan imun terhadap jangkitan virus. Banyak kajian juga menunjukkan Tai Chi boleh memberikan manfaat kardiovaskular, merendahkan tekanan darah tinggi, dan menyediakan untuk terapi pemulihan lembut yang berkesan bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung.

Jadi bottom line, yang kita tahu tekanan kos kita beratus-ratus bilion setiap tahun dalam kos penjagaan kesihatan. Kita tahu bahawa Tai Chi & Qigong boleh membantu berjuta-juta yang mengurangkan tahap tekanan dan kesan-kesan merosak Kesihatan tekanan itu. Namun, terdapat sehingga kini tiada usaha negara yang agresif untuk menyebarkan pengetahuan ini alat-alat kesihatan untuk penduduk besar-besaran melalui pendidikan awam dan lain-lain.

Ini adalah satu tragedi, bukan sahaja kerana masalah-masalah kesihatan yang tidak perlu orang menderita, tetapi atas sebab-sebab lain penting juga. Jika dunia bekerja alat ini pada skala besar-besaran dan mula Menyimpan trilion dolar yang mereka dapat akan menjimatkan, masalah utama dunia sosial dan alam sekitar dapat ditangani dengan wang itu.

Adalah dianggarkan bahawa untuk semata-mata $20 bilion setiap tahun, kami boleh menamatkan kebuluran di planet ini, yang boleh mengurangkan tekanan terhadap pertubuhan yang menggerak ketidakstabilan dan keganasan. Jika kita Menyimpan trilion di seluruh dunia setiap tahun kos penjagaan kesihatan yang disimpan, AS $20 bilion akan hampir tidak terlepas. Kita masih dengan mudah akan dapat mampu program air bersih dan program-program pendidikan global yang juga boleh membantu menstabilkan dunia, menjadikan kita semua lebih selamat dan sihat. Kesihatan global terjejas akibat kemiskinan, seperti Pertubuhan Bangsa-bangsa dalam kemiskinan memberi sedikit perhatian kepada undang-undang alam sekitar, dan boleh memburu haiwan pupus atau decimate hutan hujan untuk mendapatkan wang untuk makan dan hidup.

Beberapa bilion ringgit boleh membayar km persegi seratus sel-sel solar di gurun Mohave yang pakar mengatakan boleh membekalkan “Semua” keperluan elektrik Amerika Syarikat, dan mungkin mencipta teknologi yang dapat dieksport di seluruh dunia. Juga, dengan membekalkan semua elektrik keperluan dengan murah boleh diperbaharui solar, kita dapat meneroka lebih cekap dan berkesan kereta elektrik yang boleh didorong oleh tenaga elektrik yang dibekalkan dari koleksi Suria, mewujudkan ekonomi benar-benar bebas-mencemarkan akhirnya. Dalam dunia di mana pengeluaran minyak telah memuncak dan akan hanya balak berkurangan dan menjadi semakin mahal, ini adalah satu kemungkinan yang menarik untuk kita semua untuk telah didorong dengan harga yang murah pengangkutan peribadi yang tidak pernah akan lari keluar.

Kesihatan global & kesihatan diri akan lebih rapat berkaitan daripada satu mungkin berfikir pada pandangan pertama. Penyelesaian holistik boleh ditempah dengan mudah dan membuat banyak rasa, sebaik sahaja kita melihat ke dalam hati kemungkinan, tidak bercanggah dengan cynicism yang memberitahu kami kami adalah mangsa “apa itu.” Tidak, kami adalah mangsa. Membolehkan minda kita untuk meneroka kemungkinan yang kita bayangkan, “imej-hakikatnya” yang baru lebih luas yang boleh membuat hidup kita bukan sahaja lebih sihat, tetapi lebih menarik dan mendalam. Einstein menulis, “imaginasi adalah lebih penting daripada pengetahuan”, dan perkataan-perkataan yang tidak pernah lebih benar daripada mereka semalam. Berani untuk membayangkan apa didapati, dan tudung yang memisahkan realiti dari wawasan itu menjadi nipis dengan tiap-tiap orang baru yang sanggup melangkah melepasi dinding had.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *