Penyelesaian baru untuk disfungsi kelenjar Meibomian

Penyelesaian baru untuk disfungsi kelenjar Meibomian

Disfungsi kelenjar Meibomian adalah punca yang lazim dalam Sindrom mata kering. Ia sebagai alternatif dikenali sebagai MGD, meibomitis dan memberi blepharitis. MGD yang pelbagai rupa, tetapi pada dasarnya ia melibatkan keradangan pada kelenjar meibomian di kelopak mata, yang merembes lipid (meibome) yang membentuk lapisan luar filem lusuh. Bengkak boleh disebabkan oleh satu tersumbat di laluan kelenjar pada margin kelopak mata.

Menyumbat, seterusnya, mungkin kerana kelopak mata radang dari alahan atau blepharitis anterior (diletakkan di bahagian depan di kelopak mata). Gangguan yang mungkin timbul daripada perubahan hormon, atau amalan-amalan pemakanan yang mengubah ketebalan lipid. Kadang-kadang, rembesan yang mungkin kelihatan yellowy dan tebal, atau pun ubat gigi seperti; pada masa yang lain, yang sekaligus lemak yang kukuh mungkin congeal di Majlis pembukaan, tersumbat. Satu lagi variasi MGD mungkin melibatkan mewah rembesan dari lipid yang merengsa mata, walaupun tiada sekatan kelenjar yang mengambil tempat.

Akibatnya adalah bahawa disebabkan oleh disfungsi, rembesan lipid daripada kelenjar yang menjadi tidak normal. Mungkin ada lebihan atau kekurangan minyak; minyak mungkin terlalu tebal atau terlalu ringan. Kesan keseluruhan adalah bahawa terdapat ketidakstabilan yang lebih besar dalam filem lusuh dan vaporisation yang berlaku pada kadar yang lebih cepat.

Gejala-gejala dan syarat-syarat yang berkaitan

Tanda-tanda pucuk yang biasanya menyerupai orang-orang yang berkaitan dengan mata yang kering secara umum: rakaman sensasi dalam mata, sandiness, objek asing sensasi, photophobia, dan ini di sepanjang margin tudung. Margin tudung hadir sebagai bengkak dan jengkel dan margin dalam kelopak mata yang boleh scalloped kerana parut.

Disfungsi kelenjar Meibomian lazimnya timbul bersama-sama dengan jumlah yang luar biasa rendah air-mata air. Jika ini berlaku, anda akan mengalami gejala-gejala khusus teruk mata kering. Kira-kira 60 peratus daripada pesakit Sindrom Sjögren’s (yang mengalami ketidakcukupan lusuh aqueous) telah didapati juga tertanya oleh MGD. Lain-lain masalah kulit seperti rosacea dan seborrhoea – yang sering mengenakan blepharitis – merupakan penyumbang utama kepada meibomitis. Syarat-syarat yang berkaitan juga boleh diajukan semasa rawatan meibomitis.

Kebarangkalian menghidap disfungsi kelenjar meibomian yang dijangka meningkat dengan usia. Ia mungkin bahawa kelenjar meibomian perlahan-lahan memakai dalam mereka berfungsi, atau perubahan berkaitan-umur dalam kelopak mata yang boleh mengakibatkan mekanisme sekelip tidak teratur. Apa telah dicatat adalah bahawa kelopak mata yang biasa di pesakit tua mempamerkan banyak penyesuaian mengikut struktur dan bentuk yang diperhatikan dalam meibomitis.

MGD ini juga dikaitkan dengan penggunaan kanta hubungan jangka panjang. Kanta kenalan meningkatkan kadar penyejatan air mata. Penyejatan yang pesat boleh mendorong sikap tidak bertoleransi kanta kenalan dan terus merosot reaksi buruk orang filem lusuh yang sudah sub-standard bermula dengan. Begitu juga, MGD juga biasa melihat orang dengan gergasi papillary konjunktivitis (GPC) dan chalazion (jamak, chalazia; tinggalan zaman silam yang sty healed pada kelopak mata yang berseri).

Rawatan

Disfungsi kelenjar Meibomian, menjadi satu penyakit yang agak knotty, mempunyai banyak sebab yang mungkin. Di mana-mana orang, gangguan yang mungkin timbul daripada satu atau lebih dari sebab-sebab ini. Doktor anda akan perlu menyimpan ini dalam minda sebagai langkah terapi.

Item pertama dalam senarai dalam rawatan ialah untuk menyekat keradangan di permukaan mata, untuk mengurangkan kerosakan akibat bakteria aktiviti rim kelopak mata, memulihkan fungsi lipid dan melegakan gejala-gejala corollary mata kering.

Topikal steroid boleh digunakan untuk menguruskan keradangan, walaupun ini adalah tidak biasa menggunakan untuk mengelakkan risiko tinggi kesan-kesan sampingan. Tetapi rumusan yang lebih terkini, seperti loteprednol, tidak seperti berisiko dan sederhana berkesan menurunkan keradangan. Dirumus khas cyclosporine topikal, seperti cyclosporine emulsi dalam minyak kastor yang asas, juga telah ditadbir dengan jayanya untuk merawat keradangan permukaan mata.

Asid lemak, terutamanya omega-3 asid lemak, telah disebut dalam banyak anekdot pemerhatian dengan keupayaan untuk reda gejala mata Kering, mungkin kerana sifat-sifat anti-radang yang terbukti mereka. Tindakannya yang anti-radang juga telah diperhatikan untuk mengurangkan penyakit kelenjar meibomian.

Tudung scrub boleh menjadi agak membantu. Kering margin kelopak mata yang membantu menghapuskan bakteria dan toksin mereka, serta decongests salur kelenjar meibomian. Pembersihan overzealous boleh membawa kepada keradangan, bagaimanapun, dan harus dielakkan. Punctal palam, air mata tiruan (tanpa pengawet) dan perangsang lusuh juga memberi pelepasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *