Penyalahgunaan Elder, Alzheimers dan penuaan kami penduduk

Penyalahgunaan Elder, Alzheimers dan penuaan kami penduduk

Manakala perhatian cukup serius untuk menjadi kesalahan di sisi undang-undang beberapa dikategorikan bersama-sama dengan penderaan kanak-kanak sebagai satu perbuatan jenayah – atau pelanggaran yang elder penyalahgunaan seolah-olah tidak diberi perhatian yang serius oleh orang ramai. Mungkin orang-orang tua tidak kelihatan seperti tidak berdaya sebagai kanak-kanak, tetapi banyak kali mereka. Dan jika ketidak upayaan ukur rujuk, bagaimana tidak ia kira hakikat bahawa keganasan, yang tidak sah boleh dilapor, arouses consternation yang lebih banyak dan menerima liputan media dan perhatian yang lebih. Mungkin ianya disebabkan oleh pengabaian negara menghormati, menyokong dan mengambil berat bagi orang-orang tua secara umum. Apa-apa penjelasan, elder penderaan yang meningkat dan kedatangan tahun akan menjadi meresap penduduk tua untuk kepakaran dan peningkatan serentak Alzheimer – penyakit yang ravages minda dan keliru giliran orang tua ke, kanak-kanak yang tidak terkawal dan bergantung.

Apa yang membentuk Elder penderaan? Ia adalah penderaan fizikal, seksual, dan emosi / kewangan orang-orang yang lebih tua (lebih 65 tahun), biasanya oleh ahli keluarga atau penjaga. Penderaan berlaku dalam kedua-dua seting yang terpencil dan institusi oleh kakitangan kejururawatan. “Sama ada tingkah laku yang digelar kesat, mengabaikan atau exploitative mungkin bergantung berapa kerap penganiayaan yang berlaku, tempoh, keterukan dan kesan.” (Dunia laporan keganasan dan Kesihatan) Ia boleh berlaku dalam pelbagai sebab – yang melemahkan fizikal atau penyakit mental dan/atau dengan the elder yang memakai turun kepada ahli keluarga atau penjaga sebagai serta ketamakan, masalah kemarahan atau wang dalam kes penderaan kewangan jangka panjang yang tidak diingini. Ia adalah masalah yang semakin meningkat pada masa kini melibatkan ratusan ribu orang-orang tua di Amerika Syarikat, namun ia dianggarkan bahawa hanya satu daripada 14 kejadian dilaporkan.

Pada tahun 2010, boomers bayi sulung bertukar 65. Dalam tempoh 30 tahun akan datang penduduk ini – salah satu segmen yang terbesar masyarakat kita – berada pada landasan untuk hidup lebih lama dan lebih dari dua kali ganda dalam kes-kes Penyakit Alzheimer di Amerika Syarikat “dengan anggaran 10 juta Amerika pesat akan membangunkan Alzheimer di sepanjang hayat mereka yang meletakkan besar atas sistem penjagaan kesihatan AS dan rangkaian sudah overburdened penjagameramalkan satu laporan baru. ” (Washington Post, 3/18/2008) Pada masa ini, Terdapat 5 juta rakyat Amerika hidup dengan penyakit – tidak semua daripada mereka orang-orang tua. Dengan statistik ini dalam fikiran, penderaan yang tua akan meningkat dengan pesat. Mengapa? Kerana orang yang menderita dengan penyakit ini adalah sukar untuk menjaga dan mudah untuk mengeksploitasi.

Artikel yang baru di dalam New York Times bertajuk “The kewangan bom daripada lebih lama hidup” memberi tumpuan kepada umur berkaitan perbelanjaan oleh kerajaan. Peralihan demografi yang mengambil tempat – “buat pertama kalinya dalam sejarah, orang umur 65 dan lebih akan melebihi kanak-kanak di bawah 5” – bermakna bahawa Kumpulan ini adalah mungkin untuk menentukan masa depan Kesihatan ekonomi negara dan dasar-dasar kewangan kami. Perlu penjagaan dan sokongan ahli-ahli keluarga kami yang tua akan memberi kesan Kesihatan, perumahan, pekerjaan, dasar-dasar Perniagaan, persaraan dan dana persaraan, isu-isu alam sekitar dan pendidikan. Kami tidak dapat mengabaikan penduduk ini. Kami akan mengambil mereka sangat serius dan mula mengubah institusi kami atau kami akan binasakan di bawah besar ekonomi dan emosi beban mereka mencipta. Bermula dengan, kita perlu membuat anjakan psikologi supaya orang-orang tua tidak lagi dianggap sebagai beban hutang beban dan potensi tetapi sebagai individu yang berdaya maju, berharga dengan seumur hidup dari pengalaman dan kebijaksanaan untuk menawarkan. “Pelarasan sikap” ini akan mendapat manfaat tambahan mengurangkan penyalahgunaan tua.

Untuk menangani kesan lebih ketara cara kita perlu lihat institusi kini di tempat dan mula mengubah mereka supaya mereka akan lebih berkesan menampung penduduk ini. Penjagaan Kesihatan, Pusat-Pusat kediaman, Perkhidmatan masyarakat, Kumpulan sokongan, bukan keuntungan dan pekerjaan sektor swasta, dan pendidikan bagi penjaga untuk batang tua penderaan adalah Semua kawasan di mana perhatian, pertumbuhan dan transformasi yang diperlukan. Kita tidak lagi boleh melekat kepala kita di dalam pasir dan terus melihat keperluan orang-orang tua sebagai satu masalah peribadi yang tertumpu kepada keluarga terdekat mereka. Mereka adalah sebahagian besar masyarakat kita. Mereka akan hidup lebih lama, berkembang lebih besar dan serentak kesihatan dan masalah kewangan akan menjulang – mengancam ke ufuk langit fabrik sosial kami.

Roni Weisberg-Ross LMFT
2011

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *