Penyakit yang disebabkan oleh pendedahan ekzos Diesel

Penyakit yang disebabkan oleh pendedahan ekzos Diesel

Kanser. Penyakit paru-paru bronkitis. Kerosakan saraf optik. Ini adalah sebahagian daripada kesan-kesan sampingan seseorang individu boleh bertahan apabila bekerja di, sekitar atau dengan Ekzos enjin diesel. Individu yang tidak hanya menjejaskan terjejas jika mereka bekerja dengan ekzos diesel secara berterusan, mereka yang terdedah yang kadang-kadang akan masih berisiko. Sebagai contoh, kajian telah dijalankan untuk menentukan kesan berbahaya ekzos diesel ke atas individu-individu yang bekerja dalam industri kereta api, tetapi sedikit yang difahami tentang kesan-kesan yang benar. Apa yang diketahui ialah bahawa dalam dua penyakit kimia utama yang berkaitan dengan pendedahan ekzos diesel termasuk kanser dan gangguan paru-paru bronkitis. Walau bagaimanapun, senarai ini tidak berhenti di situ.

Ekzos diesel dan penyakit paru-paru bronkitis

Kajian ditentukan bahawa antara 40% hingga 50% daripada Kereta Api perkhidmatan pekerja mengalami kesan penyakit paru-paru bronkitis akibat pendedahannya yang kronik, tidak dilindungi terhadap ekzos diesel. Railroaders yang bekerja di kedai kraf, serta penyenggaraan Jabatan jalan dan isyarat, juga telah mengalami kesan penyakit kimia apabila terdedah kepada ekzos diesel di tempat kerja.

Kesan daripada penyakit paru-paru bronkitis adalah sesak nafas. Penyakit paru-paru bronkitis berlaku apabila diesel soot didepositkan ke dalam paru-paru selepas sedutan. Zarah-zarah ultra-fine ekzos diesel lodge di paru-paru di mana zarah-zarah yang tidak dapat dikeluarkan dengan mudah oleh paru-paru itu sendiri (mucociliary eskalator). Akhirnya, zarah-zarah halus ini menyumbat lumen dalam paru-paru dan secara beransur-ansur kehilangan keanjalan mereka paru-paru dan menjadi kurang dan kurang mampu untuk berkembang dan kontrak dengan setiap nafas. Setiap hari terdedah kepada ekzos diesel mengakibatkan pengumpulan zarah yang menyekat pernafasan.

Satu lagi hasil yang biasa penyakit paru-paru bronkitis ialah asma diesel. Asma diesel biasa disalah anggap sebagai satu Alergi. Penghidap asma diesel notis apabila terdedah kepada ekzos diesel yang yang secara tiba-tiba sesak nafas atau hipersensitif pada set cepat ke ekzos diesel, kedua-duanya terjadi tanpa amaran. Tindak balas ekzos diesel ini menjadi semakin teruk dan berlanjutan lama selepas pendedahan telah berhenti. Ia telah mendapati bahawa dengan masa hampir 50 peratus dari kapasiti paru-paru yang boleh hilang kerana penyakit paru-paru bronkitis.

Adalah dikatakan bahawa asap rokok adalah pelbagai persoalan berbanding hasil pendedahan Ekzos enjin diesel yang berterusan, tidak dilindungi. Diagnostik tambahan, moden yang berupaya membezakan antara punca kerosakan paru-paru oleh ekzos diesel berbanding dengan asap rokok.

Pendedahan ekzos diesel dan kanser

Terdapat bukti perubatan bahawa pendedahan kepada diesel ekzos punca kanser pada manusia. Kajian perubatan pekerja-pekerja yang kronik terdedah kepada diesel ekzos menunjukkan bahawa ekzos diesel menyebabkan kanser paru-paru, salur kencing, pundi kencing, perut, prostat, mulut, larynx, esofagus, dan usus besar. Selanjutnya, jenis kanser yang disebabkan oleh ekzos diesel biasanya metastasizes–spread kanser ke tempat lain dalam badan.

Gila diesel

Akhir sekali, profesional perubatan Tempahan telah membuat sambungan antara ekzos diesel dan diesel gila. Sebuah kajian pekerja terikat pendedahan ekzos diesel kepada kekurangan ingatan, kerugian deria, ketidakseimbangan keseimbangan dan perubahan mood. Gila diesel adalah penemuan yang agak baru, tetapi beberapa tuntutan ia dapat dikesan.
Jika anda telah terdedah kepada ekzos diesel dan telah mengalami kecederaan, anda mungkin mempunyai kes undang-undang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *