Penyakit paru-paru, asma, Pusat, bronkitis dan barah paru-paru: Punca-punca biasa dan apa yang anda boleh lakukan

Penyakit paru-paru, asma, Pusat, bronkitis dan barah paru-paru: Punca-punca biasa dan apa yang anda boleh lakukan

Asma yang paling biasa dikenali penyakit paru-paru, dan semakin bertambah nombor. Gangguan lain termasuk kanser bronkitis, Pusat dan paru-paru yang kronik. Terdapat banyak teori mengenai asal-usul mereka, termasuk genetik, alahan dan neurologic yang ditawarkan. Pengalaman saya membawa saya untuk percaya bahawa semua penyakit ini mempunyai punca biasa – hyperexcitability membran sel.

Membran sel yang mengelilingi sel mempunyai fungsi yang pelbagai, termasuk kawalan asid, air dan garam baki; Pengangkutan nutrien ke dalam sel; perkumuhan toksin dan bahan buangan daripada sel-sel; dan intercommunication dengan sel-sel lain. Aktiviti-aktiviti membran sel menjana dengan bayaran elektrik dan excitability ini membolehkan sel-sel yang bertindak balas kepada faktor-faktor luaran. Apabila sel di bawah tekanan daripada bahan kimia, jangkitan, toksin, syarikat tenaga yang rendah dan tekanan emosi, terdapat peningkatan dalam excitability atau aktiviti elektrik dari membran sel. Sel membran hyperexcitability adalah satu faktor yang biasa dalam banyak penyakit kerana ia menyebabkan pelbagai perubahan sel, termasuk pengurangan tenaga, pengecutan otot atau spasm, keradangan, menurun fungsi imun, fibrosis (parut) dan penyakit degeneratif. Jika berterusan cukup lama, ia boleh membawa kepada perubahan kanser.

Jadi, daripada pelbagai penyebab penyakit paru-paru, saya percaya bahawa terdapat satu utama satu – membran sel Hiper-excitability. Dan bukannya terdapat banyak diskret penyakit paru-paru, sebenarnya spektrum penyakit-penyakit yang telah patofisiologi biasa (mekanisma pengeluaran penyakit).

Seperti yang kami nyatakan dalam artikel diterbitkan “BRONKIAL EPILEPSI atau BRONCHO pulmonari HYPEREXCITABILITY AS A MODEL daripada asma PATOGENESIS” (diterbitkan pada tahun 2006 hipotesis perubatan 67, 1042-1051), setiap satu daripada ini penyakit pulmonari (asma, COPD/Pusat dan paru-paru kanser) mungkin entiti tunggal dalam spektrum penyakit-penyakit yang disebabkan oleh mekanisme asas yang sama: pucuk excitatory.

Kajian juga menunjukkan bahawa pesakit kronik asma, bronkitis dan Pusat adalah lebih cenderung untuk menghidap kanser paru-paru dalam hidup di masa hadapan.

Apa yang boleh anda lakukan tentang itu?

Jika memang ada satu laluan untuk penyakit paru-paru, mesti juga ada tetapi sama yang bertentangan dengan laluan untuk kesihatan paru-paru.

Manfaat daripada Diet sihat & penghidratan

Bagaimana kita berbalik hiperaktiviti membran sel? Diet yang sihat adalah langkah yang pertama. Ia adalah sumber kehidupan dan tenaga untuk sel-sel anda. Tanpa tenaga yang tidak ternilai ini, sel-sel yang perlu menyesuaikan diri untuk hidup dengan tenaga yang rendah dengan meningkatkan aktiviti elektrik. Paling teruk pesalah pemakanan untuk kesihatan sel adalah gula, garam dan lebihan besi (seperti daging merah).

Di antara nutrien yang paling mudah yang menyokong Kesihatan paru-paru adalah magnesium dan omega-3-minyak (minyak ikan), kedua-duanya adalah sel membran agen menenangkan. Aku melihat lelaki asthmatic tujuh tahun tahun lepas yang bondanya adalah bersemangat untuk mendapatkan dari ubat-ubatan asma. Saya mencadangkan bahawa beliau menambah minyak ikan dan magnesium untuk diet beliau selama dua atau tiga bulan. Peliknya, beliau telah mati ubat-ubatan sejak.

Penghidratan adalah satu faktor yang sangat penting untuk membanteras asma, sebagai dehidrasi (seperti dengan senaman) menyebabkan suatu pelepasan histamine (excitatory neurotransmitter) yang boleh memburukkan bronchospasm. Apa-apa tambahan yang melegakan hyperexcitability adalah berguna untuk asma, termasuk glycine, GABA produk dan herba dengan sifat membran yang menenangkan ini sama.

Keseronokan, kebimbangan akan mencetuskan

Keseronokan dan kebimbangan akan dikenali sebagai pencetus yang biasa untuk asma. Dalam amalan, ketakutan, kebimbangan saya khususnya bersedih cenderung biasa pada pesakit dengan jangka panjang isu-isu kesihatan paru-paru.

Saya dilayan seorang wanita muda beberapa tahun yang lalu dengan jangkitan kulat pertikaian paru-paru beliau. Apa-apa seolah-olah untuk memperbaiki dirinya. Selepas lebih setahun pelbagai rawatan, beliau menyedari bahawa beliau bersedih atas kehilangan teman lelaki mendahului penyakit paru-paru beliau. Selepas menjadi sedar akan hal ini, dia perlahan-lahan mula untuk memperbaiki. (Kebetulan, saya buat tiga pesakit wanita yang menghidap kanser paru-paru semua melaporkan rasa kesedihan ke atas orang-orang yang hilang atau hubungan yang hilang.)

Salah satu aspek paling menarik teori hyperexcitability ini adalah bahawa terdapat tapak neurotransmitter pada membran sel yang menjejaskan aktiviti elektrik. Acetylcholine, histamine dan glutamat adalah contoh stimulatory neurotransmitters yang meningkatkan excitability sel, manakala neurotransmitters santai seperti GABA dan glycine mempunyai kesan yang bertentangan.

Neurotransmitters adalah kenderaan yang emosi kami. Hanya meletakkan, melahirkan kebimbangan neurotransmitters merangsang hyperexcitability daripada membran, manakala menenangkan emosi mempunyai kesan yang baik pada sel-sel yang excitability.

Lima Tips untuk paru-paru yang sihat

Membuat pilihan gaya hidup yang sihat, termasuk diet yang sihat, mengurangkan tekanan dan senaman sederhana, adalah titik permulaan yang baik. (Mengagumkan bagaimana tabiat tiga ini seolah-olah menggalakkan hampir semua organ kesihatan.) Cadangan saya untuk semua orang yang prihatin dengan kesihatan paru-paru ialah:

1. Diet yang sihat secara berlebihan gula, garam natrium, besi, MSG (derivatif glutamat) dan Nikotin (membran sel excitatory kimia).
2. Kelonggaran. Antara kaedah-kaedah biasa berehat termasuk pernafasan, senaman, meditasi dan senaman.
3. Penghidratan. Ingat untuk menjaga terhidrat, terutamanya jika anda bersenam.
4. Beberapa khusus membran yang menenangkan ejen yang telah menjejaskan berguna pada Kesihatan paru-paru adalah magnesium, omega-3-minyak (minyak ikan), GABA, glycine, vitamin D, dan herba seperti sophora.
5. Gabungan herba yang boleh digunakan untuk menggalakkan kesihatan paru-paru secara keseluruhan didapati dalam mendapatkan baik semulajadi di bernafas juga formula mengandungi sophora, morinda, atractylodes, schizandra, cudrania, dan poria. Ia adalah satu formula yang menyokong untuk fungsi paru-paru yang sihat, kebal, dan selular.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *