Penyakit manusia yang dikaitkan dengan karsinogen yang dikenali sebagai Asbestos

Penyakit manusia yang dikaitkan dengan karsinogen yang dikenali sebagai Asbestos

Terdapat pelbagai kajian menganalisis keamatan dan tempoh pendedahan asbestos dan hubungannya terhadap penyakit manusia. Satu kajian yang menarik pada titik dipanggil, “Asbestos – masih dalam karsinogen” New England Journal of Medicine jilid 338:1618-1619 28 Mei 1998 nombor 22. Berikut adalah petikan: “Asbestos adalah satu sebab yang penting penyakit manusia. Kajian klinikal dan epidemiologic telah menubuhkan incontrovertibly asbestos menyebabkan kanser paru-paru, mesothelioma malignan pleura dan peritoneum, kanser larynx di dan sesetengah barah gastrousus. Asbestos juga menyebabkan asbestosis, progresif penyakit fibrotic paru-paru. Risiko penyakit ini meningkat dengan kumulatif pendedahan dan juga dengan tempoh masa sejak pendedahan pertama. Asbestos telah diisytiharkan karsinogen manusia yang terbukti oleh agensi perlindungan alam sekitar (EPA) dan agensi antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser daripada Pertubuhan Kesihatan dunia.”

Satu lagi kajian yang menarik disebut, “kes-referent kajian kanser paru-paru, pendedahan pekerjaan dan rokok. II. peranan asbes.” Oleh Kjuus H, Skjaerven R, Langård S, Lien JT dan Aamodt T. – kerja J Scand Environ kesihatan. 1986 Jun; 12 (3): 203-9. Berikut adalah petikan: “dalam kajian kes-referent berasaskan 176 kes kanser paru-paru kejadian, ditentukan dalam tempoh lima tahun dari dua buah hospital county, peranan asbes dan rokok telah dikaji. Maklumat mengenai pendedahan asbes adalah diperolehi daripada temubual peribadi, dan diagihkan kepada empat kategori pendedahan, mengikut keamatan dan tempoh pendedahan. Dua puluh lima peratus daripada kes-kes dan 10% daripada referents yang telah menjadi sederhana banyak terdedah kepada asbestos sepanjang kerjaya bekerja mereka. Satu trend yang signifikan secara statistik dalam nisbah risiko yang berkaitan dengan tahap pendedahan diperhatikan, dengan risiko yang lebih fourfold kalangan banyak terdedah. Persatuan yang kuat telah ditemui antara asbes Karsinoma sel yang kecil, dan Persatuan yang paling lemah antara pendedahan asbestos dan adenocarcinoma. Nisbah risiko yang amat tinggi telah diperhatikan di antara subjek yang terdedah-asbestos yang perokok berat, dan interaksi yang diperhatikan antara rokok dan asbestos Islamkan lebih dekat model Pendaraban daripada untuk adanya aditif. Keputusan kajian ini mencadangkan bahawa Persatuan yang diperhatikan antara kanser paru-paru dan pendedahan pekerjaan dalam kajian ini adalah, setakat yang besar, disebabkan oleh pendedahan asbes. Maklumat mengenai pendedahan tersebut telah hilang dalam 90% rekod perubatan pesakit.

Satu lagi kajian yang menarik disebut, “malignan bebas asbestos pleura penyakit.” Oleh

Hillerdal G – Thorax 1981; 36:669-675. Berikut adalah petikan: “ABSTRAK – dalam tempoh 10 tahun (1970-79) semua pesakit di Uppsala County mendapati perlu pleura perubahan yang berkaitan dengan pendedahan asbes telah diikuti. Luka-luka yang boleh dibahagikan kepada empat jenis: parietal plak pleura, exudative pleurisy, penebalan visceral pleura dan cystic pleura yang progresif. Terdapat kes-kes 891. Jenis yang paling biasa adalah parietal plak, yang dilihat dalam pesakit-pesakit 827, sesetengah daripada mereka telah menghidapi perubahan lain. Dalam 22 jenis exudation terbukti radiologically, dan dalam kes-kes lebih 84 penghapusan sudut costo phrenic dapat dilihat. Exudations yang hampir kesemua mempunyai kursus yang tidak berbahaya, walaupun kadang-kadang effusions agak besar dan berdarah. Mereka telah hampir semua gejala bebas-, menjadi kejutan mencari pada dada radiografi. Penebalan visceral pleura hanya dapat dilihat radiologically di fissures tersebut dan berlaku dalam beberapa kes di samping perubahan lain. Dalam kumpulan kecil individu-individu yang lebih banyak terdedah, progressi yang
ve pleura cystic dibangunkan, kadang-kadang selepas effusion yang awal.”

Jika anda mendapati mana-mana petikan ini menarik, sila baca kajian mereka sepenuhnya. Kita semua tanggung hutang budi kepada orang-orang yang memeriksa isu-isu penting ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *