Penyakit Lyme 10 membimbangkan saraf gejala-gejala yang salah satu harus memberi lebih perhatian

Penyakit Lyme 10 membimbangkan saraf gejala-gejala yang salah satu harus memberi lebih perhatian

Kebas, perasaan yang tidak normal di tangan dan kaki, Palsi Bell iaitu, meningitis, masalah penglihatan, kesukaran menumpukan perhatian, kehilangan ingatan, gila, gangguan tidur dan kemerosotan nilai kognitif adalah sesetengah gejala saraf penyakit Lyme yang anda harus memberi lebih perhatian.
Penyakit Lyme adalah disebabkan kerana gigitan tanda untuk dijangkiti jangkitan. Burgdorferi Borrelia bakteria yang menyebabkan penyakit itu sendiri. Orang-orang yang tinggal di lokasi yang berumput dan berhutan harus berhati-hati daripada kutu, yang biasanya biasa di kawasan tersebut, dan mengambil langkah berjaga-jaga setiap boleh didapati apabila berlaku di luar. Gejala-gejala penyakit Lyme termasuk ruam di kawasan gigitan yang merebak ke atas masa dan banyak simptom seperti selsema, demam, sakit badan, keletihan dan kesejukan. Selain daripada gejala penyakit Lyme yang muncul dalam peringkat awal, gejala-gejala yang kadang-kadang saraf mula nyata beberapa minggu atau bahkan tahun selepas dijangkiti.
Kebas
Kebas biasanya disebabkan oleh saraf yang rosak atau berpenyakit. Banyak orang menggambarkan perasaan sebagai sesuatu seperti PIN dan jarum pada kulit mereka, dan orang-orang yang menderita dari penyakit Lyme selalunya akan berasa sakit prickling atau terbakar pada kawasan yang terjejas. Pesakit dengan kebas kehilangan keupayaan mereka sensasi, manakala pesakit lumpuh tidak boleh bergerak.
Sensasi yang luar biasa di tangan dan kaki
Pesakit sering mengatakan bahawa tangan dan kaki mereka akan berasa lemah. Sensasi cucukan yang mana di extremities, lebam, terbakar dan bengkak mungkin kedengaran.
Palsi Bell’s
Satu lagi gejala saraf penyakit Lyme adalah Palsi Bell’s. Palsi Bell’s berlaku dengan secara tiba-tiba lumpuh otot muka yang disebabkan oleh komplikasi pada pesakit saraf muka. Kadang-kadang pesakit mengalami KELUMPUHAN di separuh atau muka seluruh mereka.
Meningitis kerana
Sebanyak 15% dari penyakit Lyme pesakit dijangkiti dalam membran yang berada sekitar saraf tunjang dan otak. Keadaan ini disebut sebagai meningitis dan pesakit boleh mengalami sengit leher dan sakit kepala yang tidak sembuh oleh ubatan biasa. Mereka menjadi sensitif terhadap cahaya.
Masalah dengan wawasan
Pesakit boleh melihat masalah penglihatan mereka juga. Mereka mungkin mengalami visi herot, cacat atau blurry, rabun malam dan juga kehilangan penglihatan.
Masalah dalam memberi tumpuan
Penyakit Lyme adalah salah satu keadaan yang dikenali fizikal yang boleh menjejaskan tumpuan pesakit. Pesakit mungkin mendapati sukar untuk menumpukan perhatian kepada satu-satu tugas pada satu masa.
Gangguan kognitif
Masalah ingatan adalah satu lagi gejala penyakit Lyme. Mereka mungkin mempunyai kesukaran dalam mengingatkan maklumat dan boleh juga mendapatkan disoriented sambil cuba mengingati sesuatu.
Gila
Bilakah Lyme penyakit ditinggalkan tidak dirawat di peringkat awal, Lyme gila mungkin berlaku. Gejala-gejala gila termasuk perubahan dramatik mood, cepat marah, kemurungan dan sensasi cucukan yang mana kaki tangan pesakit.
Gangguan tidur
Orang-orang yang dijangkiti dengan penyakit Lyme mungkin mengalami perubahan corak tidur mereka. Orang-orang mungkin mengalami ‘ sleep apnea ‘, insomnia dan lain-lain gangguan tidur dan gangguan.
Kemerosotan kognitif
Penyakit Lyme juga boleh menyebabkan kemerosotan nilai kognitif. Ia mungkin sukar bagi pesakit untuk berfikir atau membuat keputusan rasional. Kurang daya tumpuan dan kehilangan ingatan adalah hasil sampingan kemerosotan nilai kognitif.
Ia adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda beberapa penyakit Lyme, oleh yang demikian, rawatan sewajarnya boleh diberikan sebelum penyakit worsens. Adalah dikatakan bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati supaya ia sentiasa baik untuk mengambil langkah yang sewajarnya untuk mengelakkan penyakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *