Penyakit ikan emas: Ancaman kepada kebahagiaan ikan anda

Penyakit ikan emas: Ancaman kepada kebahagiaan ikan anda

Jika anda sedang menjaga ikan sebagai haiwan kesayangan, Terdapat banyak yang anda perlu lakukan untuk ikan anda untuk memastikan mereka sihat dan gembira. Ikan juga akan terdedah kepada penyakit dan jika anda mempunyai ikan emas, mereka boleh mempunyai penyakit kana Tempahan berjangkit dan paling biasa yang boleh membahayakan ikan anda yang lain. Anda perlu mengambil perhatian serius apabila ikan anda mendapat sakit – terdapat beberapa penyakit ikan yang terbukti boleh membawa maut. Kunci untuk menjaga ikan anda hidup adalah dengan pengesanan awal dan rawatan penyakit ikan emas yang betul akan diberikan serta-merta.

Penyakit-penyakit

Dengan kana penyakit, diagnosis adalah fasa terpenting dalam penjagaan ikan. Anda tidak perlu untuk mendiagnosis penyakit ikan anda sendiri. Anda boleh pergi ke profesional seperti doktor haiwan atau dapatkan nasihat daripada kakitangan di kedai haiwan peliharaan tempatan anda. Penyakit-penyakit yang paling biasa yang kana anda boleh mengalami akan Anchor Worm, mulut kapas, Dropsy, Flukes dan lubang di kepala, kutu, dan Trichodina antaranya. Anchor worm terutamanya parasit dan ia adalah satu yang agak biasa. Ini tidak berkaitan dengan tekanan dan ia boleh menjadi agak mudah berjangkit. Jika salah satu ikan anda sedang menderita dari anchor worm, tangki keseluruhan perlu dirawat.

Diagnosis & rawatan

Mendiagnosis penyakit-penyakit tertentu ini adalah sangat mudah. Anchor worm dilihat dengan mata kasar dan anda tidak akan memerlukan sebuah mikroskop untuk membuat diagnosis yang betul. Merawat penyakit ini akan melibatkan anda perlu mengalih keluar cacing utama dengan sepasang mengambil pinset. Iodin atau hidrogen peroksida yang telah disapu pada ikan di mana cacing yang dijumpai. Anda juga perlu menggunakan krim Neosporin setiap hari. Jika keseluruhan kereta kebal dijangkiti, anda perlu merawat dengan produk-produk seperti pautan jauhnya. Garam juga boleh menjadi bantuan yang besar.

Lubang di kepala adalah salah satu penyakit yang juga boleh menjejaskan ikan lain dalam tangki anda. Ia adalah disebabkan oleh parasit yang dikenali sebagai Hexamita. Sebab-sebab seperti pencahayaan miskin, tekanan atau jangkitan bakteria, ikan anda boleh mendapatkan lubang di kepala. Pada mulanya, anda akan melihat mereka seperti kecil lubang kepala ikan anda. Hakisan kulit dan fins juga mungkin berlaku. Anda perlu membuat tangki hospital apabila ikan anda dijangkiti oleh penyakit ini. Merawat kawasan dengan Metronidazole. Anda juga boleh membeli ikan anda ubat makanan. Penyelesaian garam sebanyak 0.3% juga bekerja dengan mencegah jangkitan sekunder.

Bagi Trichodina, ini adalah salah satu penyakit kana yang menimbulkan ancaman kepada kesihatan ikan emas anda. Ia pada dasarnya berlaku kerana kualiti air yang kurang baik atau kabut di dalam tangki. Anda boleh mendiagnosis penyakit ini jika anda melihat ulcerations atau bisul pada ikan anda. Ikan anda juga mungkin bertindak balas dengan mengasingkan sendiri, menjadi lesu atau berhenti makan. Walaupun ia tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan ikan anda, ia bukanlah satu penyakit yang mudah untuk merawat. Kalium permanganate berfungsi dalam kebanyakan kes, dan jika anda mempunyai bilangan ikan yang kecil, anda boleh memberi mereka mandi garam untuk merawat penyakit tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *