Penyahkodan Web 3.0

Penyahkodan Web 3.0

Pada hari Krismas, tahun 1992, di Geneva, Switzerland, Sir Timothy Berners-Lee dan Robert Cailliau memperkenalkan world wide web — sistem halaman diletakkan di Internet boleh dibaca antara satu sama lain oleh Bahasa HTML — ke Internet. Pengenalan ini merevolusikan Internet, sistem statik sebaliknya hanya digunakan oleh ahli akademik dan agensi kerajaan.
Untuk memahami kesan daripada world wide web di internet, seseorang mesti memahami perbezaan mereka. Internet merujuk kepada sistem komputer yang saling yang berkomunikasi dengan satu sama lain melalui Suite protokol Internet untuk (TCP/IP). Komputer yang disambungkan ke Internet terdiri daripada alamat IP; Walaupun, tidak setiap komputer yang disambungkan ke Internet menghubungkan kepada world wide web. Manakala Internet bergantung kepada kesalingbergantungan Bahasa TCP/IP, world wide web bergantung pada Bahasa HTTP.

Fikir Internet seperti sebuah perpustakaan yang terdiri daripada pelbagai catatan dan koleksi. Koleksi Internet paling popular, world wide web, boleh diakses kepada orang ramai. Kerajaan dan rekod perubatan tertentu yang mungkin wujud di internet, tetapi mereka tidak boleh dicapai melalui world wide web. Dengan ciptaan World Wide Web datang pelbagai laman web yang bertujuan untuk menyebarkan maklumat penting kepada pelbagai komputer seluruh dunia. Tidak lama lagi, orang yang tidak menemui cara-cara untuk menggunakan ciptaan Berners-Lee untuk menyalurkan informasi yang berguna untuk tujuan devious.

Dalam usaha untuk menangani penyalahgunaan Internet hacker, Berners-Lee, bersama-sama dengan World Wide Web Consortium, Massachusetts Institute of Technology, Kesatuan Eropah, dan pelbagai inisiatif berpandangan lain mula membayangkan masa depan Internet atau apa Berners-Lee panggilan Web semantik. Web semantik akan membenarkan pengguna untuk menjadi pencipta kandungan web dengan mewujudkan web lancar yang membolehkan semua orang untuk mengambil mana-mana web. Dan ia akan membenarkan rakyat, kerajaan dan organisasi lain, seluruh dunia, untuk membuat yang lebih mesra pengguna globalized masa depan.

Hari ini, jika seseorang perjalanan hanya beberapa ribu batu dari kediaman mereka, dan menyebabkan kecederaan atau penyakit, orang itu juga menyebabkan jam, mungkin hari, berehat sambil birokrasi, dibangunkan oleh sistem perubatan dan insurans yang kuno. Sebagai tindak balas kepada sistem kuno ini, Konsortium W3 dibangunkan penjagaan kesihatan Web semantik dan Kumpulan kepentingan Sains hayat (HCLS), yang menjadi rakan kongsi aktiviti Web W3C semantik. Manakala penyertaan dalam HCLS IG kekal secara sukarela, Semua Kumpulan komunikasi akan kekal awam untuk menyertai organisasi perubatan. Dan potensi pemohon HCLS IG mesti terlebih dahulu menjadi ahli W3C. Proses menjadi ahli W3C dan HCLS IG terdiri pelbagai aplikasi dan yuran; Walaupun, pahala keras keahlian yang diperolehi akan membolehkan menyertai komuniti perubatan, seluruh dunia untuk berinteraksi antara satu sama lain dengan cara yang lancar yang akan mengurangkan dan menghapuskan sistem perubatan kuno.

Antara lain pergerakan yang inovatif yang terhasil dari pemikiran Web semantik, pembangunan kemajuan Web semantik (SWAD) dibangunkan dalam semantik Web alam sekitar direktori (SWED) — Direktori Pertubuhan alam sekitar Eropah. SWAD beroperasi mulai Mei 2002 hingga Oktober 2004 untuk menyokong inisiatif W3C di Web semantik membawa ke Eropah, jadi pemaju tidak lagi mengekalkan tapak secara harian; Walau bagaimanapun, ia masih aktif dan keahlian tetap pilihan. Portal semantik — pelayan web yang bertindak untuk meng-upload maklumat yang disediakan oleh menyertai organisasi — membezakan SWED dan direktori dalam talian. Selepas menyertai organisasi hijau memuat naik kandungan mereka kepada pelayan SWED, ahli yang menyertai akan menerima satu kod unik yang dipanggil RDF, sintaks yang dibangunkan oleh Konsortium W3 spesifikasi, akan mengenal pasti mereka dan membenarkan mereka untuk membuat hubungan yang jelas berasaskan web.

Sebagai tindak balas kepada penyalahgunaan kandungan SEO, Konsortium W3 dibangunkan sintaks rangka kerja keterangan sumber (RDF) ini, yang menggunakan model data untuk menentukan elemen-elemen Data — atom unit maklumat — dan hubungan antara unsur-unsur Data. Unsur-unsur data yang mengandungi nama data elemen, dengan definisi elemen data, syarat-syarat perwakilan, Metadata, dan sinonim cincin, yang akan membenarkan labah-labah Web dan Metacrawlers untuk mencari dan mengkategorikan Laman Web dengan kecekapan yang lebih banyak. Organisasi syntactical baru ini Bahasa web akan membenarkan labah-labah Web dan Metacrawlers untuk mencari Laman Web pada tahap mikro, dan bukannya menggunakan sistem makro yang meletakkan kawalan carian di tangan penulis kandungan SEO.

Bersama-sama dengan sintaks RDF, Web semantik akan membolehkan organisasi untuk struktur diri mereka ke dalam infrastruktur berorientasikan perkhidmatan (SOI) dipanggil pelayan grid, grid pangkalan data, pelayan Virtualized dan menyimpan Virtualized. Sistem baru ini akan membawa huru-hara Web 2.0, mewujudkan aliran maklumat yang lancar, dan menyebar maklumat dari pakar-pakar kepada organisasi dan orang.

Bagi pemikir visual, berfikir dan Web 2.0 Google seperti garaj dipenuhi dengan pelbagai kotak yang dikategorikan dengan pelbagai nama seperti ‘Sampah’, ‘cuti’, dan ‘kenangan.’ Dalam Web 2.0, enjin carian utama seperti Google mengkategorikan Laman web, menurut kandungan SEO, ke dalam garaj Web yang penuh dengan kotak. Apa yang Google categorizes dalam terma-terma seperti ‘remeh’ atau ‘cuti’ atau ‘kenangan’, seorang penyelidik boleh atau tidak boleh mempertimbangkan maklumat yang berkaitan. Sebagai contoh, jika seseorang ingin penyelidikan Gajah, Google akan kembali kira-kira 16,400,000 untuk pengguna untuk menyusun. Web semantik yang terdiri daripada banyak kotak-kotak yang sama di garaj Web sama; Walaupun, daripada Laman Web yang dikategorikan di bawah syarat-syarat yang tak bererti, yang akan mengambil waktu untuk menyusun, pakar-pakar akan mengkategorikan dan sub-categorize kotak tersebut menggunakan RDF. Jadi, daripada mencari gajah dan cuba untuk menyusun berjuta-juta Laman web yang berkaitan dengan Gajah, penyelidik boleh menyusun tajuk-tajuk kecil yang dianjurkan Gajah, dalam unsur-unsur Data.

Masa depan Internet atau Web semantik atau Web 3.0 atau apa-apa nama lain Web pemaju memberi ia akan membolehkan orang ramai, agensi-agensi dan masyarakat untuk berkumpul dan berkongsi maklumat dengan cara yang lebih linear yang Web 2.0 tidak membenarkan. Aliran ini lebih stabil maklumat, saluran kurang terhalang, akan di hidupkan membolehkan untuk sebuah komuniti yang lebih globalisasi, serta teknologi-teknologi inovatif yang lebih banyak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *