Pentingnya mempunyai Kesihatan Mental yang baik di tempat kerja

Pentingnya mempunyai Kesihatan Mental yang baik di tempat kerja

Mengekalkan pekerja-pekerja anda hidung untuk grindstone yang memerlukan mendedikasikan sama perhatian kepada kesejahteraan fizikal dan mental mereka. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan majikan sana, keperluan untuk menjaga perniagaan mereka negara Five telah menyebabkan mereka terlepas pandang aspek ini semua terlalu ketara. Walaupun ia dijangka bahawa pekerja-pekerja anda perlu hidup deskripsi tugas mereka dan kekal komited kepada kedudukan mereka di semua kos permintaan, ia tidak diskaun bahawa sebagai manusia yang semata-mata, mereka juga mempunyai mata pecah individu mereka. Dan risiko implosion disebabkan oleh isu-isu kerja terkumpul, yang telah menjejaskan mereka keadaan kesihatan mental dalam satu cara atau lain, tidak hanya berlaku kepada produktiviti menurun atau miskin, tetapi juga akhirnya “jawatan.”

Tekanan di tempat kerja

Menegakkan dan mengekalkan profesionalisme memerlukan sokongan berterusan dan Ijazah yang dikawal selia pertimbangan tidak hanya pada pekerja adalah sebahagian daripadanya, tetapi pada majikan mereka dan mereka bos juga. Ingat: Produktiviti pekerja-pekerja anda bergantung pada keadaan kesihatan mereka secara keseluruhan, kedua-dua fizikal dan mental/emosi. Walaupun penyakit-penyakit fizikal yang paling membebankan pekerja boleh menjadi mudah dipulihkan dengan nasihat perubatan yang baik, isu-isu kesihatan mental yang ditanggung daripada atau lebih teruk dengan stres di tempat kerja sering mengumpul dan mempergiatkan kerja lebih masa kerana pengabaian.

Secara teknikalnya, stres di tempat kerja merujuk kepada kerosakan fizikal dan emosi sambutan akibat sesuatu yang tidak kena antara keupayaan pekerja dan semua bahan keperluan kerja, keperluan, dan/atau sumber-sumber. Stres boleh mendatangkan malapetaka kepada kesihatan fizikal dan mental pelupusan mana-mana pekerja. Justeru, ia boleh menggalakkan kecederaan berkaitan dengan kerja, kemalangan dan kecuaian yang menyeluruh di tempat kerja. Beberapa faktor yang menyebabkan stres di tempat kerja telah dikenalpasti:
terlalu banyak pekerjaan

Tarikh akhir yang tidak realistik
pekerjaan yang tidak terjamin
syarat-syarat bekerja yang terpencil
kekurangan arahan berkaitan dengan kerja yang jelas
kekurangan membuat keputusan
pengawasan
kekurangan penjagaan kesihatan/child-care peruntukan

Pekerja anda yang prestasi dan Kesihatan Mental mereka

Pekerja-pekerja yang menahan tekanan kerja terlalu banyak menjalankan risiko untuk mendapat sakit. Selain penyakit fizikal yang berpunca daripada sistem imun yang lemah, mereka berada dalam bahaya semakin serius tertekan, yang telah membawa kepada kes-kes tertentu para pekerja melakukan bunuh diri disebabkan oleh isu-isu yang berkaitan dengan kerja. Setakat ini, stres di tempat kerja adalah antara masalah kesihatan berkaitan kerja yang paling biasa, terutamanya lazim di negara-negara maju dan membangun di mana penekanan diletakkan kepada aspek fizikal tempat kerja, sementara benar-benar mengabaikan aspek psikologi yang berkaitan dengan syarat-syarat bekerja yang lazim.

Masalah kesihatan mental secara langsung memberi kesan kepada prestasi pekerja-pekerja anda. Akibat buruk diringkaskan dengan sewajarnya:

Ketidakhadiran
keseluruhan ketidakhadiran penyakit, terutamanya kerap pendek tempoh ketiadaan
Kesihatan miskin yang jelas dalam kemurungan, kelesuan dan tekanan
Penyakit fizikal seperti darah tinggi, penyakit jantung, ulser, tidur, gangguan, ruam kulit, sakit kepala, leher- dan sakit belakang, dan proneness untuk jangkitan

Prestasi kerja yang miskin
output produktiviti/kerja berkurangan
kecekapan kerja berkurangan, menyebabkan ralat peningkatan kadar
kadar kemalangan yang meningkat
membuat keputusan yang miskin
keprihatinan terhadap perancangan atau kerja menurun hasil
mengurangkan kawalan ke atas salah satu kerja

Sikap yang negatif dan tingkah laku
kemerosotan atau kehilangan motivasi dan komitmen
jam lebih banyak menghabiskan masa melakukan kerja-kerja kurang kerana menolak kebimbangan yang dimanifestasikan dalam lesu atau ketiadaan atau kekurangan tumpuan
tardiness peningkatan

Hubungan kerja yang miskin
peningkatan ketegangan/konflik antara rakan-rakan
peningkatan kadar isu-isu disiplin
hubungan yang lemah dengan pelanggan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *