Pentingnya kemahiran hidup kejurulatihan

Pentingnya kemahiran hidup kejurulatihan

Memberikan diri anda kepada orang lain dan menawarkan kepakaran anda dan/atau kemahiran untuk membantu mengubah kehidupan mereka dalam apa jua cara yang positif adalah satu cara yang mendalam untuk kita hidup di dunia. Sama ada anda seorang jurulatih, seorang guru, seorang kaunselor, atau jika anda hanya mempunyai kekayaan pengetahuan agar orang anda boleh membantu bentuk dalam masyarakat kita.

Bukan itu sahaja, ia boleh menjadi sangat sihat untuk anda juga kerana Mari kita hadapi, rasanya baik untuk benar-benar membantu orang lain dan tahu bahawa anda akan membuat perbezaan dalam kehidupan mereka.

Disebabkan oleh tekanan dan tekanan kehidupan kebanyakan orang ada banyak yang perlu bagi orang yang mempunyai kemahiran dalam bidang kejurulatihan life. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjadi jurulatih hidupnya yang anda perlu berada di tempat yang baik diri sendiri, seperti terdapat apa-apa yang lebih menyakitkan hati dari orang-orang yang tidak mengamalkan apa yang mereka mengajar.

Menjadi kehidupan yang besar kemahiran jurulatih anda mesti melatih pertama

Jika seseorang ingin menjadi ahli pada bimbingan kemahiran hidup, ia mungkin perlu untuk pertama kali latihan, kemahiran hidup yang merupakan kajian mengenai tingkah-laku pada manusia. Orang secara amnya diketahui mempunyai corak tingkah laku mereka sendiri yang boleh menyebabkan, dalam sesetengah keadaan, giliran negatif atau pilihan dalam kehidupan mereka. Orang semua sangat berbeza dan anda perlu sedar tentang perbezaan ini dan bagaimana mereka lakukan atau tidak mempengaruhi tingkah laku rakyat.

Ini adalah di mana bimbingan kemahiran hidup mula memainkan peranan. Tugas anda ialah:
* Memantau tingkah laku klien anda
* Membantu mereka membuat pilihan yang betul
* Mengenali pilihan yang salah
* Mendapatkan kembali kawalan hidup mereka
* Tetapkan matlamat yang realistik untuk mereka

Dengan mengkhusus kejurulatihan kemahiran hidup anda

Anda juga mahu pakar hidup anda bimbingan kepakaran. Kebanyakan orang yang baik di kaunseling yang biasanya besar kejurulatihan di satu kawasan dan baik sahaja pada orang lain. Berpegang kepada anda Apakah besar kerana untuk membuat perbezaan mendalam dalam kehidupan seseorang, anda perlu menjadi seorang jurulatih great life, bukan hanya satu yang baik.

Untuk contoh jika anda terlatih dan berpengetahuan dalam perniagaan kejurulatihan kemahiran khusus dalam bidang ini akan membantu orang lain berjaya dalam dunia keusahawanan atau korporat, tetapi Jangan pergi cuba untuk membantu seorang pesakit mental yang adalah menimbangkan untuk membunuh diri. Meninggalkan bahawa terpulang kepada orang-orang yang pakar dalam kesihatan mental.

Satu perkara yang sebenarnya agak ironis tentang perkara ini adalah bahawa apabila anda mula pakar dalam satu kawasan anda akan mendapati bahawa anda juga meningkatkan bahagian daripada kehidupan anda serta. Dengan mengajar orang lain, anda akan mempelajari lebih banyak tentang diri anda. Mari kita hadapi itu tiada siapa yang sempurna dan jurulatih hidup walaupun masih boleh meningkatkan kemahiran hidup mereka.

Satu perkara yang pasti ialah bahawa untuk menjadi seorang jurulatih kemahiran hidup yang baik yang anda perlu mempunyai keyakinan. Ini bermakna bahawa anda mempunyai kuasa untuk memberi motivasi kepada orang lain dengan kata-kata anda.

Motivasi adalah satu-satunya cara yang anda boleh membawa seseorang untuk berubah. Anda tidak boleh menukar seseorang bagi mereka, anda hanya boleh mendorong mereka untuk menukar. Saya belajar bahawa masa yang lama lalu dan ia meletihkan cuba untuk membantu orang lain yang tidak benar-benar ingin membantu diri mereka sendiri.

Ada satu perkara yang perlu hati-hati, namun jika anda sedang kehidupan jurulatih, atau mengejar profesion. Jangan terlalu emosi mendapat dilampirkan kepada pelanggan anda. Ya anda ingin membantu mereka, tetapi anda tidak mahu mencederakan diri sendiri dengan cuba terlalu keras atau melabur begitu banyak diri anda kepada mereka jika mereka terus membuat pilihan yang miskin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *