Penting pemulihan dadah untuk wabak penagihan dadah di Tanzania

Penting pemulihan dadah untuk wabak penagihan dadah di Tanzania

Bangsa Afrika Tanzania, agar antara Kenya dan Mozambique di equatorial pinggir pantai Lautan Hindi, adalah sebuah negara Malaysia yang berbeza yang menakjubkan. Seperti banyak Afrika moden, sejarah dan tradisi telah berlanggar dengan abad ke-21, mengakibatkan satu peristiwa wabak AIDS/HIV yang telah yatim berjuta-juta kanak-kanak, ramai yang menggulung di jalan-jalan yang ketagih kepada dadah. Kemudahan rawatan dadah hampir tidak, ada sedikit harapan bahawa mana-mana ratusan ribu belia ketagih akan menerima pemulihan dadah yang mereka sangat memerlukan.

Berbeza di Tanzania yang moden akan mengejutkan. Di bahagian utara dan Barat Tanzania ialah Tasik Victoria, Afrika terbesar tasik dan Tasik Tanganyika, tasik setinggi Afrika, masing-masing dengan sejarah yang luar biasa. Dr. Jane Goodall yang diraikan belajar tingkah laku chimpanzee selama 45 tahun di Taman Negara Gombe. Negara ini pulang ke 2 juta tahun fosil di dalam satu ‘Buaian manusia’ dan jejak 3.6 juta tahun-tahun Laetoli, jejak manusia tertua diketahui. Tetapi Bangsa-Bangsa Bersatu berkata Tanzania, anak-anak juga rumah untuk AIDS 1.1 juta yang mengejutkan yatim di bawah umur 18, berjuang untuk menentang kelaparan, kesepian, keganasan seksual, persengketaan ekonomi, takut meresap dan ancaman berterusan daripada penagihan dadah. Beberapa ratus ribu daripada mereka mengalami melemahkan ketagihan dadah ada kemungkinan pemulihan dadah.

Di Wilayah Timur yang bergunung-ganang Tanzania naik puncak tengah legenda Kilimanjero gunung, gunung tertinggi di Afrika, melawat setiap tahun oleh beribu-ribu pelancong yang gembira, kamera-toting. Kebanyakan tiba di Kilimanjaro International Airport, yang menghidangkan bandar Timur Arusha, pintu masuk pelancong dan kepentingan perniagaan. Tetapi sesiapa yang berani melihat di luar tempat-tempat pelancongan di Arusha boleh melihat sebahagian daripada beribu penagih dadah remaja yang cuba untuk terus hidup melalui jenayah dan pelacuran di jalan-jalan sukar-scrabble tanpa harapan untuk program pemulihan dadah atau masa depan yang seterusnya esok.

Suruhanjaya Antidadah negara Tanzania yang didedahkan minggu lepas iaitu satu suku daripada semua golongan belia di wilayah Arusha adalah penagih bahan ketagih. Ubat-ubatan yang paling lazim berlaku adalah ganja, heroin, kokain, khat dan pil Mandrax (methaqualone). Mandrax dihancurkan, dicampur dengan ganja dan salai di leher botol pecah. Ia terutamanya maut – Mandrax pengguna akan menjadi calon untuk pemulihan dadah jika ia disediakan. Khat, loji dan bahan perangsang yang berasal dari Afrika Timur, telah selama berabad-abad telah chewed atau diminum sebagai teh untuk mencapai keghairahan, tetapi memiliki khat merupakan satu jenayah di Tanzania kerana ia boleh membawa kepada ketagihan, dan seperti ganja adalah dadah get laluan untuk lebih ketagihan dadah yang membawa kepada pemulihan dadah atau kematian. Khat telah dilihat di Amerika Syarikat, tetapi jarang sekali adalah faktor dalam seting pemulihan dadah di sini.

Pantai Timur yang terletak di Pulau Zanzibar, yang bergabung dengan Tanganyika pada 1964 membentuk United Republic of Tanzania. Tanzania nama adalah kombinasi Tanganyika dan Zanzibar. Selama beberapa dekad, Zanzibar telah yang eksotik pantai syurga bagi pelancong yang well-heeled. Hari ini, realiti hidup adalah sangat berbeza. Sekali laluan untuk Gading yang dan perdagangan hamba, Bandar Batu bersejarah di Zanzibar dan tanah besar port city di Dar es Salam kini laluan dadah antarabangsa, dibawa oleh perang antarabangsa pada ubat-ubatan yang memaksa beberapa sendiket jenayah untuk mencari baru pengagihan di hilirnya. Ubat-ubatan adalah murah dan mudah didapati, tetapi kewujudan pemulihan dadah telah mengekalkan kadar. Bersiar-siar di sepanjang waterfront indah batu bandar membentangkan lelaki muda yang huddled di Kanu menyuntik heroin dan kokain, perkongsian jarum yang menyebarkan penyakit. Walaupun pemulihan dadah moden tidak dapat mengubati HIV/AIDS, program pemulihan dadah moden akan membantu memperlahankan penyebaran penyakit dengan mengurangkan bilangan perkongsian jarum penagih.

Ianya bukan hanya penduduk yang menyokong perdagangan dadah. Pelancong dari Eropah dan tempat lain sudah mula tiba di Zanzibar bagi murah “cuti dadah,” berbahaya trend memang. Kualiti ubat telah merosot, dan pelancong boleh menggulung di hospital-hospital atau lebih teruk. Seorang pelancong Britain berusia 26 tahun Tempahan meninggal dunia selepas mengambil ubat-ubatan yang beliau telah membeli di Pulau – terlalu lewat untuk pemulihan dadah.

Dalam abad ke 19, Dr. David Livingstone tiba di Batu bandar, bahagian lama bandar moden Zanzibar, untuk memulakan perjuangannya yang terkenal bagi sumber Sungai Nil. Kemudian, Henry Morton Stanley ekspedisi untuk mencari Livingstone juga mula di Zanzibar. Livingstone menemui perdagangan hamba tiada, dan bercakap keluar terhadapnya selama bertahun-tahun dalam Surat-surat, buku dan jurnal. Bayangkan beliau seram hari enslavement baru di Tanzania, inferno satu penyalahgunaan dadah dan penyakit yang menangis untuk perubatan, pendidikan dan pemulihan dadah dan kemudahan seperti di rumah. Semua sejarah yang luar biasa dan geografi, Tanzania hari ini memerlukan infusi untuk program pemulihan dadah moden untuk membantu menyelamatkan masa depan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *