Penjimatan kos perniagaan melalui Keselamatan

Penjimatan kos perniagaan melalui Keselamatan

Penjimatan kos perniagaan melalui Keselamatan

Menetapkan satu program Keselamatan dan kesihatan di tempat akan mengurangkan kos. Mempunyai program yang akan mengurangkan kemalangan dan akan membawa kepada mengurangkan premium komp pekerja Syarikat; lagi syarikat insurans perniagaan lebih suka pelanggan mereka untuk mempunyai program-program kesihatan dan Keselamatan. Syarikat-syarikat insurans ini walaupun mungkin diskaun premium jika atur cara boleh dibuktikan wujud. Purata kos kemalangan adalah $68,000. Kos langsung dalam kemalangan seperti pekerja comp dan denda yang dikenakan boleh menutup perniagaan. Kos tidak langsung seperti rendah moral pekerja, yuran guaman, dan latihan semula tidak boleh menjadi seperti jika mahal lebih.

Atur cara bekerja akan:
1) Meningkatkan moral pekerja – menunjukkan penjagaan mereka kesejahteraan
Kehilangan 2) mengurangkan hasil – mengurangkan kemalangan terus semua pekerja di tempat kerja
3) Memberi rangsangan kepada pelanggan – membuat perniagaan pasti beroperasi secara optimum

Perniagaan kecil yang mempunyai program Keselamatan dan kesihatan secara sukarela di tempat mempunyai lima puluh peratus kurang kemalangan dan tuntutan insurans daripada rakan-rakan mereka menurut statistik OHSA yang dilaporkan. Kebanyakan perniagaan kecil yang jatuh di bawah keperluan undang-undang untuk mempunyai program Keselamatan dan kesihatan yang formal yang wujud disebabkan oleh bilangan kakitangan kakitangan. Enam puluh lapan peratus kemalangan yang dilaporkan berada dalam industri perkhidmatan yang menunjukkan walaupun perniagaan seperti Pertubuhan runcit adalah tidak bebas daripada kemalangan.

Program Keselamatan dan Kesihatan boleh bermula dengan menulis satu Dasar Keselamatan dan Kesihatan; ini adalah semata-mata nilai yang Syarikat ingin menyampaikan dalam proses kerja. Kedua, ialah bagaimana komunikasi antara semua pekerja dan pemilik akan berfungsi. Dan akhir sekali, letakkan prosedur bagi memastikan amalan keselamatan.

Untuk mencari bahaya ghaib dan amalan-amalan yang tidak selamat, pengauditan perlu mengambil tempat. Lihatlah keras di tempat kerja dan rekod semua faktor-faktor yang boleh membawa kepada kecederaan. Bahaya ini mungkin bahan-bahan kimia yang berbahaya atau semudah mata huruf a. Mengenalpasti bahaya ini akan membawa kepada prosedur-prosedur untuk mengawal mereka. Kawalan seperti “Tidak berlari dengan Gunting di tangan anda” adalah berkesan. Tulis semua prosedur dalam satu manual.

Melaksanakan prosedur-prosedur keselamatan dan Kesihatan akan dilakukan dengan perubahan tingkah laku. Sesetengah atur cara menjadi lemah dan bebas berkesan kerana:
1) Definisi tiada amalan keselamatan – proses tidak bertulis
2) Kerja berpasukan tiada – Keselamatan adalah komunikasi dari atas ke bawah dan sebaliknya. Pelan yang baik bertulis akan menerangkan apakah peranan yang semua orang memainkan dalam dasar-dasar keselamatan.
3) Tiada matlamat yang berkesan – poster “bebas kemalangan hari” akan datang hasil daripada proses keselamatan yang kukuh.
4) Insentif salah – wang sebagai ganjaran tidak berfungsi baik. Keselamatan dan Kesihatan hendaklah menyeronokkan dan berbaloi usaha pekerja. Pelan insentif yang betul-betul boleh kos efektif dan mempunyai matlamat yang diperolehi. Pelan insentif boleh termasuk Pas wayang atau hanya “percuma kopi pada bos.” Laporan industri insurans bagi dolar yang dibelanjakan ke atas kesihatan dan Keselamatan hasil empat hingga enam dolar dalam simpanan.

Sebaik sahaja semua kerja keras untuk membangunkan dan melaksanakan program Keselamatan dan Kesihatan dilakukan, ketepikan sedikit masa setiap bulan untuk mengkaji semula di tempat kerja. Merakam apa yang ditemui; ini adalah amalan yang baik untuk melihat trend yang bahaya yang mungkin berlaku seperti api keluar sentiasa disekat. Pada suku tahun selepas mesyuarat dengan pekerja. Mesyuarat ini adalah cara yang baik untuk mendapatkan suapan-belakang penting dari pekerja dan memastikan mereka yang terlibat. Sekurang-kurangnya sekali setahun, melakukan audit untuk memastikan program Keselamatan dan kesihatan anda semasa dengan operasi perniagaan semasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *