Penjelasan penilaian 730

Penjelasan penilaian 730

Salah satu keputusan paling sukar dibuat apabila beberapa divorces adalah ibu bapa yang mempunyai jagaan kanak-kanak. Kedua-dua ibu dan bapa, bersama-sama dengan peguam mereka, cuba untuk meyakinkan Hakim bahawa mereka adalah ibu-bapa yang lebih baik. Dalam kes-kes yang sangat perbalahan, salah seorang ibu bapa mungkin cuba mencemarkan lain oleh kelihatan tuduhan pengabaian kanak-kanak, penderaan fizikal atau penyalahgunaan dadah terhadap ibu-bapa yang lawan. Tujuan adalah untuk membuat ibu-bapa lawan yang seolah-olah tidak mampu mengambil betul penjagaan kanak-kanak.

Untuk menyelesaikan jenis situasi yang rumit, undang-undang California yang membenarkan Mahkamah Keluarga untuk perintah penilaian jagaan kanak-kanak. Di bawah California keterangan kod Seksyen 730, Hakim boleh melantik profesional kesihatan mental untuk menyiasat ibu bapa, langkah-ibu bapa dan saudara-mara yang lain mengenai hubungan mereka dengan kanak-kanak yang terlibat dalam pertikaian jagaan. Kod keterangan juga memerlukan Mahkamah menentukan pampasan bagi perkhidmatan yang profesional.

Penilaian 730, kerana ia biasanya dipanggil, boleh dipesan oleh seorang Hakim, diminta oleh salah seorang ibu bapa, atau dengan “ketetapan,” bererti kedua-dua ibu bapa dan peguam mereka bersetuju untuk penilaian. Hakim boleh peruntukkan penilai untuk kes tersebut atau meminta ibu bapa untuk membekalkan nama layak menjalankan. Hakim akan memilih penilai satu dari nama-nama tersebut. Tujuan penilaian adalah untuk membantu Hakim, serta pihak-pihak yang terlibat, menentukan apakah pelan jagaan akan menjadi kepentingan terbaik kanak-kanak.

Apabila ia datang untuk menjadi seorang penilai jagaan, undang-undang negeri menyatakan kelayakan untuk kerja. Pertama, seorang penilai perlu kesihatan mental yang berlesen profesional, seperti ahli psikologi atau pakar psikiatri. Seterusnya, pihak penilai mesti mempunyai pendidikan dan latihan dalam hubungan kekeluargaan dan perkembangan kanak-kanak. Apakah juga perlu menjadi layak untuk melakukan ujian psikologi dan penilaian. Menjalankan yang tidak layak untuk melakukan ujian psikologi dan penilaian boleh rujuk bahagian proses psikologi yang layak untuk berbuat demikian oleh piawaian Negeri. Profesional yang ingin melibatkan diri dalam menjalankan 730 juga dikehendaki untuk mengemukakan suatu perisytiharan dengan Mahkamah bahawa mereka memenuhi kelayakan-kelayakan yang ditentukan oleh undang-undang.

Selepas dipilih untuk kes, profesional yang diperlukan untuk menjelaskan kepada ibu bapa dengan tujuan penyiasatan dan apa kaedah-kaedah yang dia akan gunakan untuk menjalankan penilaian 730. Penilaian termasuk temu bual dengan ibu bapa dan orang dewasa yang lain berkaitan dengan kanak-kanak, serta anak-anak mereka sendiri. Jika dakwaan telah ditimbulkan oleh ibu-bapa sama ada mengenai kecekapan mental atau penyalahgunaan atau apa-apa kekurangan lain, penilai itu akan meneliti isu-isu tersebut. Jika perlu, penilai itu akan menjalankan ujian psikologi dan melakukan penilaian psikologi ahli keluarga.

Apabila kajian ini siap, penilai yang perlu Pusingkan laporan dan saranan-saranan beliau untuk Hakim dan peguam yang mewakili ibu bapa. Selepas mengkaji laporan, sama ada ibu bapa yang boleh mencabar penemuan dan cadangan. Penilai tersebut kemudian diperlukan di bawah Kod bukti untuk memberi keterangan di Mahkamah sebagai pakar tentang laporan beliau. Jika perlu, Hakim boleh memerintahkan penilai menjalankan lebih banyak temuduga atau ujian psikologi.

Sebaik sahaja kedua-dua pihak akan berpuas hati dengan laporan itu, Hakim akan menggunakan penilaian sebagai salah satu daripada beberapa faktor dalam memutuskan hak jagaan anak dan lawatan dalam kes domestik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *