Penjagaan perubatan peribadi Vs awam – biarkan pertempuran bermula

Penjagaan perubatan peribadi Vs awam – biarkan pertempuran bermula

Di sini di UK, kami seolah-olah menjadi kebiasaan British khas untuk mengadu tentang NHS di manakala pada masa yang sama memperjuangkan hak untuk bebas penjagaan kesihatan. 11% Penduduk (tokoh-tokoh dari 2009) yang telah membeli insurans perubatan swasta, ianya kurang tentang mengambil Perkhidmatan Kesihatan negara kami percuma untuk diberikan tetapi agak kebebasan untuk mempunyai pilihan yang lebih banyak mengenai bila, di mana dan bagaimana mereka menerima rawatan perlu apa-apa berlaku. Sebagai rages perang pada kira-kira bentuk penjagaan perubatan, kita membincangkan kebaikan dan keburukan penjagaan kesihatan awam dan swasta.

Kelebihan NHS di

Perkhidmatan percuma: dibiayai oleh pembayar cukai UK, NHS di adalah percuma semasa penghantaran, walaupun dikenakan bayaran untuk preskripsi. Seperti kata David Cameron pada tahun 2009: “tidak kira siapa anda, di mana anda daripada atau berapa banyak wang yang anda punya – anda tahu bahawa NHS ini akan kelihatan setelah anda.”

Pelbagai perkhidmatan penjagaan kesihatan: The NHS meliputi segala-galanya dari selsema dan vaksin, penyakit mental dan rawatan khusus untuk penyakit-penyakit dan penyakit. Anda juga boleh menerima rawatan di hospital atau Pusat mana-mana di UK.

Keburukan NHS di

Lama menunggu times: manakala NHS yang bertujuan untuk menjaga semua orang, hasilnya sumber boleh menjadi serius overstretched dengan masa menunggu untuk rawatan dan juga perundingan dengan pakar-pakar. Kes-kes mendesak akan dapat dilihat segera, Walau bagaimanapun, jika anda kurang teruk dilakukan anda mungkin menghadapi kali menunggu.

Tekanan: Pesakit NHS yang mungkin mengalami tekanan dan ketidakselesaan akibat masa menunggu lebih lama untuk rawatan. Ia adalah mustahil untuk mengukur kesan jangka panjang ini boleh mempunyai pesakit-pesakit yang masa pemulihan dan kesihatan mental dan fizikal.

Sedikit kos tambahan: walaupun majoriti NHS perkhidmatan percuma, anda mungkin perlu membayar untuk rawatan-rawatan alternatif seperti Akupunktur atau Homeopati yang sering ditawarkan sebagai sebahagian-dan-petak sistem penjagaan kesihatan swasta.

Kelebihan penjagaan kesihatan peribadi:

Waktu tunggu yang pendek: The NHS telah bekerja keras untuk mengurangkan masa menunggu dalam tahun-tahun kebelakangan tetapi polisinya masih menyatakan bahawa pesakit boleh menunggu maksimum 18 minggu untuk rawatan dari titik rujukan awal. Penjagaan kesihatan peribadi telah menunggu lebih pendek masa memberi rawatan apabila anda memerlukannya.

Pelantikan fleksibel times: penjagaan kesihatan swasta memberikan anda temu janji apabila anda mahu; selepas waktu bekerja di waktu malam atau hujung minggu supaya anda tidak perlu mengambil cuti sakit.

Pilihan lokasi rawatan: anda boleh membuat keputusan di mana anda ingin dilayan; berhampiran Keluarga, rumah atau bekerja mungkin.

Perunding pilihan anda: orang-orang yang ingin mendapatkan rawatan perubatan peribadi mempunyai akses kepada perunding tertentu mereka ingin melihat dan berkemungkinan besar akan dianggap oleh pihak perunding yang sama sepanjang. Selain itu, sebagai pesakit NHS yang anda akan hanya dirujuk kepada perunding mungkin Jika masalah anda kompleks

Ketenangan fikiran: untuk anda dan keluarga anda bahawa anda akan menerima rawatan yang terbaik.

Privasi dan keselesaan: orang-orang yang dirawat dalam sistem penjagaan kesihatan peribadi sering diberi sendiri membantu bilik anda berehat dalam tempoh tekanan.

Keburukan penjagaan perubatan peribadi

Perbelanjaan: Rawatan walaupun perkhidmatan penjagaan kesihatan swasta yang boleh membuktikan mahal, kecuali dilindungi oleh insurans perubatan swasta.

Beberapa kali menunggu: seorang pakar perunding mungkin dalam permintaan yang tinggi terutamanya pada masa sibuk seperti selepas kerja atau hujung minggu.

Jadi, di mana tidak semua kebaikan dan keburukan meninggalkan orang UK purata? Akhirnya, memutuskan sama ada untuk melekat dengan NHS di atau pergi peribadi adalah satu keputusan peribadi. Kerana dengan membuat keputusan pada mana-mana polisi insurans, individu mesti mempertimbangkan risiko yang terlibat sekiranya berlaku apa-apa yang tidak dijangka – selesa bagaimana perasaan anda jika anda atau keluarga anda terpaksa dirawat oleh NHS di kecemasan? Insurans perubatan swasta boleh menawarkan ketenangan fikiran kepada pemegang polisi yang boleh reassured mereka berhak meminta rawatan dan perkhidmatan yang terbaik.

Paling bermakna, keputusan untuk pergi swasta akan juga menjadi sebahagian besarnya terpengaruh dengan kos kewangan. Orang-orang kebanyakan di UK tidak realistik mampu kelebihan peribadi rawatan kecuali dilindungi oleh insurans perubatan swasta – dibeli melalui Syarikat atau individu skim insurans perubatan. Polisi insurans perubatan peribadi biasanya dibayar bagi dengan ansuran bulanan yang kecil dan dengan harga yang berpatutan.

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan Syarikat, keluarga dan individu insurans perubatan swasta, semua peringkat berbeza menawarkan perlindungan. Memilih yang terbaik untuk keadaan anda boleh menjadi satu proses yang mengelirukan dan ianya bernilai bercakap kepada seorang broker insurans perubatan persendirian yang boleh membandingkan pelbagai dasar untuk meletakkan anda dalam berhubung dengan yang terbaik untuk keperluan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *